La fermentació en el mètode ancestral -un mètode molt antic que cada vegada guanya més adeptes al nostre país-, comença en dipòsit -en aquest cas en àmfores- i acaba dins l'ampolla. És a dir, s'embotella quan encara hi ha certa densitat de sucre, en plena fermentació.
En aquest cas, comença en àmfores de fang de 720 litres amb la mateixa pellofa i finalitza en ampolla. Josep Mitjans, enòleg i propietari de Loxarel, en declaracions a Cupatges, explica que "s'embotella el vi com antigament, quan encara està fermentant, i ha de ser un dia i una hora determinada, encara que sigui de nit o jugui el Barça".
El Barba-roja està elaborat amb sumoll, xarel·lo vermell i garnatxa i prové de vinyes situades a 700 metres d'altitud del Pla de Manlleu, propietat del cunyat del Josep Mitjans, Jaume Nin. El nou escumós s’incorpora a la línia de vins i escumosos naturals A Pèl que el celler de Vilobí del Penedès té al mercat des de fa alguns anys, com són l’A pèl Negre, l’A Pèl Blanc i l’A Pèl Ancestral (blanc). Segons Mitjans, "Teníem el calb blanc, el calb negre, i ens faltava el calb rosat... És a dir, el pèl-roig. Amb aquest escumós ancestral tanquem la gamma més rock and roll de Loxarel, la A Pèl".
La imatge de l’etiqueta del nou Barba-roja la protagonitza un home calb i amb barba pel-roja, seguint l’estil de la resta de productes de la línia A Pèl. En aquesta ocasió, però, el model de la foto és Jordi Garcia, sommelier del restaurant Raïm de la ciutat d’Alacant, que es va prestar voluntàriament per deixar-se rapar el cabell al zero i sotmetre’s a una sessió fotogràfica per extreure la imatge del nou escumós. "Ràpidament es va prestar a sortir a l'etiqueta. El problema va venir quan li vaig dir que s'havia de tallar el cabell al zero", comenta el Josep, rient. "Finalment, però, ens va dir que sí".
En aquest vídeo podeu veure la transformació.
El propietari de Loxarel emfatitza en el perquè de la utilització de l'àmfora d'argila per fer la fermentació, "m'agrada molt l'àmfora, per això la utilitzo des de fa ja molts anys, perquè aporta molta frescor als vins, els fa més vius, i perquè d'alguna manera tanca el cercle; la vinya reposa damunt terrenys d'argila, i el most fermenta en recipients del mateix material. És la millor manera de respectar la feina feta a la vinya".
De l'escumós destaquen les notes de nabius i la frescor i l'acidesa de les vinyes en altitud. Se n’ha elaborat una edició limitada de 1.986 ampolles i el preu de venda és de 15 €.