Cultura homenatja els promotors de l'art de la pedra seca

La UNESCO ha inscrit aquesta tècnica a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

El juny, el mes que el Bages apropa a la ciutadania el seu potent batec enològic i gastronòmic

| 11/06/2019 a les 07:40h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, patrimoni, UNESCO, promotors, pedra seca
Imatge dels participants en l'acte celebrat a Manresa
Imatge dels participants en l'acte celebrat a Manresa | ACN
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha participat aquest dissabte en l'acte de celebració de la inscripció de la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Vilallonga ha aprofitat l'ocasió per comparar els murs de pedra seca amb els catalans, que "posats junts els uns al costat dels altres, com aquestes pedres, podem arribar on vulguem arribar", ha dit durant els parlaments. L'acte celebrat al paratge de l'Obaga de l'Agneta de Manresa, ha servit també per homenatjar a totes les persones que al llarg dels segles han bastit aquest tipus de paisatge i també a les que actualment treballen per valorar-lo.

La candidatura internacional "L'art de la pedra seca: coneixements i tècniques", va ser inclosa pel Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO el passat 28 de novembre. Havia estat presentada per 8 estats europeus: Croàcia, Xipre, França, Grècia, Espanya, Itàlia, Eslovènia i Suïssa.

Actualment, hi ha gairebé 19.000 construccions de pedra seca inventariades a Catalunya, segons l'inventari de Wikipedra que coordina l'Observatori del Paisatge. Les construccions de pedra seca constitueixen un dels elements cabdals del patrimoni etnològic del món de la pagesia del nostre país.

La tècnica i coneixement de la pedra seca consisteix a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l'entorn immediat sense cap material de cohesió, com ara la calç o el guix. D'aquesta manera, s'ha erigit una gran diversitat tipològica de construccions, en la seva major part relacionades amb l'economia tradicional agro-ramadera, l'explotació del bosc i l'abastament d'aigua: cabanes o barraques, masos, marges, cisternes, paravents, carrerades o cabanes, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns de calç o d'oli de ginebre, etc.

Tradicionalment, els practicants d'aquesta tècnica han estat persones que combinaven la seva feina al camp o al bosc amb tasques puntuals d'aixecament i restauració de construccions utilitàries, per bé que també hi havia individus i grups especialitzats en les tècniques més complexes.

Amb la crisi dels sistemes tradicionals d'explotació dels entorns rurals, el primer perfil, tradicionalment el més generalitzat, va davallar de manera dràstica, per donar pas a constructors especialitzats així com a persones que aprenen i practiquen la tècnica desinteressadament de la mà d'associacions culturals.

Homenatge a set precursors

L'acte, en què també han participat l'alcalde de Manresa en funcions, Valentí Junyent, i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, ha inclòs l'homenatge a set precursors de la posada en valor de la pedra seca al nostre país: Ramon Artigas Ibáñez, August Bernat Constantí, Josep Gironès Descarrega, Jaume Plans Maestra, Fèlix Martín Vilaseca, Xavier Rebés d'Areny-Plandolit, Josep Maria Soler Bonet. També s'ha realitzat una reconstrucció d'un marge de pedra seca i hi ha hagut l'actuació musical a càrrec del grup Guillem Anguera i Txek.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
FiraBWW
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Carme Gasull
Fa temps que les dones estem cuinant un canvi; les de la gastronomia, també. Qui són, què fan, com ho fan, des d’on i quina és la seva relació amb el món del vi?
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Antoni Falcón (Vins de Taller) destaca que el vi ecològic és "la màxima expressió del terroir i de la vinya" | La sommelier Clara Antúnez diu que “l’objectiu és fer vins de qualitat, bons, siguin ecològics, biodinàmics o convencionals” | La catalana suma el 14% de la vinya ecològica espanyola, i el 3,7% de la mundial
Imatge il·lustrativa
Quico ortega
La producció de Gran Reserva o superiors puja un 20,3% | El Cava aconsegueix exportar més de 165 milions d’ampolles | Lituània (+85%), Polònia (+45%) o Rússia (+28%), els mercats que més creixen