Vuit guardonats a la segona edició dels premis DO Montsant

La segona edició dels Premis Montsant, -premis que atorga la Denominació d’Origen Montsant- per reconèixer el mèrit de tots aquells que amb el seu esforç fan créixer dia a dia la DO.

Els triomfadors catalans dels premis Decanter

| 08/06/2019 a les 10:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Montsant
Imatge il·lustrativa
A la gala, que ha estat conduïda per la comunicadora i sumiller Meritxell Falgueras, s’han donat cita bona part dels viticultors i cellers que conformen la DO Montsant, a més dels membres de l’actual junta en funcions de la DO; Salvador Puig, director de l’INCAVI; representants de les institucions locals i agents del món del vi.

En aquesta segona edició dels Premis Montsant, els guardonats en les 8 categories ha estat els següents:

PREMI CONEIXEMENT: EX AEQUO SERGI DE LAMO I MONTSE NADAL

Sergi de Lamo dirigeix el VITEC, el Parc Tecnològic del Vi de Falset. Un centre de recerca puntal al territori que obria les seves portes l’any 2009 amb l’objectiu de realitzar estudis que transferissin coneixement i innovació vitivinícola. Actualment el centre treballa al voltant dels cinc camps vinculats a la producció i elaboració del vi: viticultura, enologia, microbiologia, anàlisi enològic i anàlisi sensorial.

La Montse Nadal és professora de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili des de fa més de 20 anys. Biòloga i Enginyera Tècnica Agrícola, des dels seus inicis es va centrar en el món de la viticultura. Actualment és responsable de projectes del grup d’investigació en Vitivinicultura de la Rovira i Virgili.

Tots dos són part fonamental dels estudis de zonificació que la DO Montsant té en marxa per tal d’arribar al màxim grau d’autoconeixement.

PREMI VINYA – VITICULTOR: VINYES DOMÈNECH

El 12 de juny del 2016, el DOGC publicava la concessió de la qualificació de Vi de Finca al Teixar de Vinyes Domènech. Es convertia així en el primer vi de la DO Montsant en aconseguir aquesta prestigiosa qualificació i el quart de Catalunya. Un reconeixement concedit per l’INCAVI, que distingeix aquells vins de raïms procedents d’una mateixa finca. En aquest cas, la finca de Teixar de Vinyes Domènech rep el nom d’un paratge de Capçanes conegut com la Font del Teixar, que es troba ubicat en un espai natural protegit de gran bellesa i valor ecològic, entre la serra de Llaberia i el Montalt.

PREMI ELABORACIÓ IMPECABLE: EX AEQUO CARLES ESCOLAR I ANNA ROVIRA

En Carles Escolar ha dedicat més de 18 anys de la seva vida a l’enologia i la viticultura al Celler Masroig, on va entrar a treballar l’any 2000 fins a convertir-se en director tècnic del celler. Fa uns mesos que va deixar el celler, però la seva figura tindrà sempre un paper important en la història del Celler Masroig.

L’Anna Rovira fa 7 anys que treballa al Celler de Capçanes, primer al departament d’exportació i després de 3 anys, com enòloga i directora tècnica. Tot just fa tres mesos ha estat reconeguda com a Enòloga de l’Any 2019 per la prestigiosa revista alemanya Selection das Genuss Magazin.

PREMI NAS MONTSANT: RAMON FRANCÀS

Ramon Francàs és un referent periodístic del món del vi. Ex director del Diari de Vilanova, porta més de 3 dècades escrivint sobre vins i cellers a La Vanguardia, i actualment col·labora també en altres mitjans com el que llegiu, cupatges.cat. Recentment s’ha format com a sommelier professional, i compagina les tasques redaccionals amb les acadèmiques com a professor a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

PREMI ENOTURISME: CELLER COOPERATIU DE CORNUDELLA DE MONTSANT

El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant rep el premi Enoturisme d’aquesta edició per la seva bona feina envers la promoció turística del territori, amb una oferta que han sabut compaginar amb la seva important activitat vinícola.

El celler va obrir les seves portes a l’enoturisme el març de 2013, i des de llavors aquest edifici centenari i modernista, construït per a l’elaboració del vi i l’oli, ha sabut adaptar-se als nous temps amb tastos modernistes al celler, tastos entre vinyes i visites guiades per explicar la història arquitectònica i vinícola d’aquesta Catedral del Vi.

PREMI VINOTECA: AGUILÓ VINATERIA

Aguiló Vinateria és una empresa familiar que porta tota la vida lligada al món de l’hostaleria com a subministradors de vins i begudes i, des de fa anys, a l’oferta vinícola de la comarca del Priorat, amb una àmplia selecció de productes triats amb cura gràcies al seu profund coneixement de la comarca. La seva gran labor com a divulgadors dels vins Montsant gràcies als cicles de tastos dirigits per enòlegs i elaboradors els ha fet mereixedors d’aquesta distinció.

PREMI COMUNICACIÓ: JORDI ALCOVER I SÍLVIA NARANJO, LA GUIA DE VINS DE CATALUNYA

Després de 12 anys fent difusió del vi català, La Guia de Vins de Catalunya és una obra consolidada com a la gran guia de vins de proximitat. La seva ha estat sempre una forta i valenta aposta per les varietats autòctones i els vins fets a casa nostra. I aquesta dedicació en cos i ànima els ha fet mereixedors d’aquest guardó que reconeix el seu esforç en pro de la divulgació dels vins catalans.

PREMI ESPERIT DO MONTSANT: VENUS LA UNIVERSAL

El premi a l’Esperit DO Montsant reconeix el projecte Venus La Universal pel seu esperit jove i innovador, el mateix esperit que defineix la DO Montsant, que enguany arriba a la majoria d’edat. Venus La Universal ha crescut en paral·lel a la DO Montsant i avui en dia és tot un referent dins i fora de la DO, i un exemple a seguir pel seu esforç i perseverança a l’hora d’elaborar els seus vins de la manera més respectuosa amb el nostre entorn.
 
 

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)