DO Penedès

Joan Huguet, president de la DO Penedès; ​«crearem el Vi de Mas i un viver de celleristes»

Entrevistem al nou president de la DO Penedès, Joan Huguet

Seguir el camí de l'ecologia, fer una categoria de vins nova i crear un premi, alguns dels objectius del seu mandat.

​Joan Huguet, nou president de la DO Penedès

| 28/05/2019 a les 07:12h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Joan Huguet, DO Penedès
Imatge il·lustrativa
D'on ve Joan Huguet? Sempre ha volgut ser president? Posa'ns una mica al dia...
Jo fa 25 anys que sóc dins el consell regulador representant els petits productors, i estic còmode. He recolzat la figura de l'antic president, en Josep Maria Albet, des de ja fa 8 anys. Se m'ha demanat si podia continuar la tasca del Josep Maria... M'ho vaig pensar una mica perquè això implica temps i ganes. Acabo de fer 60 anys i toca dedicar una part de la vida professional a un vessant més social.

Per tant, serà una presidència continuista pel que fa als projectes i a les línies estratègiques?
Si, totalment. He donat suport a tot el que ha liderat el Josep Maria Albet, però fins ara des de l'ombra. Evidentment hi ha coses noves però la dinàmica serà continuista perquè crec que estem en el bon camí.

Què s'ha fet bé des del consell regulador?
Moltes coses. Redescobrir la varietat xarel·lo, per exemple, posar-la en valor. Això ha tingut conseqüències molt bones com que els elaboradors diferenciïn el vi base cava del vi tranquil.

Hem agafat el camí de l'ecologia però tothom ha d'estar convençut i el mercat ho ha d'anar absorbint

I la varietat és ja on li toca? O té encara recorregut?
Es fan grans xarel·los, però són petites produccions. A mi m'agradaria tenir 5 milions de litres de xarel·lo boníssim, i això no ho tenim, tenim només alguns milers d'ampolles. L'ombra i la inèrcia de l'escumós arrossega rendiments més alts, que no estan pensats per fer vi tranquil. Hauríem de poder fer més grans vins blancs tranquils, equilibrats, amb rendiments més baixos. El camí s'ha començat. Hem de seguir.

Què més s'ha fet bé?
El tema de l'ecologia. El somni seria que la DO Penedès fos 100% ecològica, però és molt complicat. Totes les figures noves que hem fet ja van en aquest camí, ecològic, com els Clàssic Penedès o el Vi de Mas. No podem obligar a ningú a convertir-se, o posar terminis... però està clar que d'aquí uns anys però, qui no sigui ecològic al mediterrani no podrà vendre vins de qualitat. Hem agafat el camí però tothom ha d'estar convençut i el mercat ho ha d'anar absorbint. És un tema social.

I un altre tema amb el que s'ha treballat molt bé és amb la subzonificació de la DO Penedès.
 

Què és el Vi de Mas?
Una nova categoria que estem estudiant. Vi de Mas i gran Vi de Mas. Per poder explicar la unitat productiva del Penedès. Has de tenir un mas més antic del 1900. Haurà de ser ecològic, que no pugui portar raïm d'1 kilòmetre lluny. S'ha d'acabar d'escriure però el projecte ja està mig definit.

Actualment surten al mercat 18 milions d'ampolles anuals amb DO Penedès... ¿És un bon número?
La meva il·lusió és que creixem. Històricament es feien 60 milions, i es va fer la DO Catalunya per legalitzar una situació. A mi m'encanta que tot el país sigui DO, que a tot el país es pugui fer vi amb DO. Ara es fan 60 milions d'ampolles amb DO Catalunya. En el fons, aquestes 4000 o 5000 hectàrees que utilitzem per fer els 18 milions d'ampolles surten d'aquest paisatge, i en aquest paisatge es fa més vi escumós que tranquil. Hem de vetllar pel paisatge i donar eines perquè tothom pugui tirar endavant i vendre vi amb valor afegit.

Tot i que tenim molts projectes nous per engegar, l'estratègia serà continuista perquè crec que s'ha treballat bé i estem en el bon camí.

I els vins negres?
Tenim una zona molt bona per fer vins negres. Ens falta la fama, com la tenen altres zones; Priorat, Montsant, etc. Però la zona és boníssima per fer vins negres i més amb el canvi climàtic. Hem de seguir fent feina amb els vins negres.

I amb quines varietats pensem?
Garnatxa, sumoll, moneu... No ho sé. Però segur que seran varietats fresques. Actualment el mercat demanda vins frescos. El sucre ja el tenim en el menjar, i quan bevem volem frescor. Adaptar-nos amb noves varietats al canvi climàtic serà el repte.

I els Clàssic Penedès?
Els Clàssic Penedès va ser un projecte començat fa anys amb la il·lusió de poder redefinir els escumosos. Cava era cava, en zones separades per mils de kilòmetres, zones altes, baixes, amb microclimes... Pràcticament no podies explicar res. Això ja fa 30 anys que es va posar sobre la taula. Quan la marca és coneguda necessites poder explicar més coses sobre un escumós. Si no pots tendir a "cocacolitzar-te". Jo crec que ara tenim l'obligació de definir entre tots uns paràmetres on hi siguem còmodes. Potser el Clàssic va néixer massa d'hora... De totes maneres, aquest és un tema que requereix moltes reunions i tenim anys al davant per treballar-ho.

Més novetats pels pròxims anys al Consell Regulador?
Sí. Crearem un viver de celleristes, com el de la Conca de Barberà. No inventem res. Ho farem per l'avi viticultor que va perdre l'ofici de fer vi, que va tancar el celler i que ara està patint pels preus baixos. I ho farem pel nét d'aquest pagès, que ha anat a Espiells, a la Rovira i Virgili o on sigui i que té hectàrees i ganes de treballar. Perquè aquest pugui agafar el millor xarel·lo, el pugui premsar i rebent assessorament elabori 3000 litres de vi per vendre'l. Amb més elaboradors petits aconseguirem que siguin venedors de la comarca, que una vegada venut el raïm no es desvinculin del territori i del sector.

També crearem un premi nou, per agrair a entitats i/o persones que treballin pel vi del Penedès, acabar-nos de creure les subzones i seguir treballant perquè hi hagi més raïm ecològic. Vi a doll ecològic, més ben pagat, i que les cooperatives comencin a entendre-ho.
Estem en el camí.

El perfil. Coneix una mica més el president Joan Huguet


També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
El projecte, amb una primera onada de 1000 entrevistes a consumidors, ha estat possible gràcies al patrocini de 6 denominacions d’origen catalanes | El Baròmetre aporta indicadors estadístics per conèixer què pensa el consumidor i poder actuar estratègicament amb accions encertades
Imatge il·lustrativa
25 cellers participaran en el showroom juntament amb La Cuina de l'Empordanet i La Cuina del Vent
Imatge il·lustrativa
La visita al celler forma part de la gira que la colla castellera està realitzant per la costa oest d’Estats Units dins dels actes de la ‘San Francisco Catalan Week’