DO EMpordà

Objectiu Barcelona: l'Empordà vol seduir la ciutat amb vins i gastronomia

L'única DO vinícola gironina s'alia amb els restauradors del territori perquè les seves elaboracions despertin l'interès de la capital catalana

Els cellers empordanesos incrementen les vendes un 9% a Catalunya durant el 2018

| 27/05/2019 a les 08:32h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Empordà
Arrels del vi
Arrels del vi | Gilbert Bages
El vi català segueix fent camí per arribar a ser el més venut a Catalunya, com mostren les darreres dades de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) corresponents al 2018. Gairebé quatre de cada deu ampolles amb denominació d'origen que es consumeixen ja s'han produït al territori. Un dels objectius que persegueixen des dels cellers i les DO és fer forat a Barcelona, i entre les més actives que ho treballen figura la de l'Empordà, que té l'1,59% de quota de mercat. "La ciutat de Barcelona és l'objectiu a conquerir per a totes les DO", ratifica la tècnica de la denominació empordanesa, Alícia Juher, i detalla la fórmula de l'única DO vinícola gironina per aconseguir-ho. "Estar a Barcelona constantment", emfatitza.

Els cellers s'han aliat amb els restauradors del col·lectiu de la cuina de l'Empordanet per portar un bocí de l'Empordà a la capital catalana i despertar l'interès per a les seves elaboracions. Aquest maig a l'hotel Havana s'han organitzat tres sopars enogastronòmics que mariden plats de cuiners reconeguts amb vins de cellers de la zona. Aquest dijous es clourà aquest cicle amb el tercer i darrer sopar. S'espera que entre els tres acudeixin uns 180 assistents en total amb un marcat interès per la gastronomia.

"La ciutat de Barcelona és l'objectiu a conquerir per a totes les DO", diu la tècnica de la DO Empordà Alícia Juher

A més, el 15 de juny el Palau Robert acollirà Arrels del Vi, la fira que replica l'esdeveniment que prèviament se celebra des de fa 12 edicions a Sant Martí d'Empúries on es poden tastar múltiples elaboracions d'una vintena de bodegues. La versió barcelonina atreu unes 800 persones. Ja de cara a la tardor tornarà a desplaçar-se a la capital catalana la jornada per a professionals dels vins empordanesos. Totes aquestes activitats es poden seguir a través dels perfils de les xarxes socials de @bdelemporda.
 

Sopars enogastronòmics de cellers i restauradors de l'Empordà a l'hotel Havana de Barcelona Foto: eldelasfotos.com


Un territori amb tres garnatxes i tres carinyenes

A la denominació d'origen hi ha inscrits uns 50 cellers i agrupa uns 350 viticultors que cultiven unes 1.800 hectàrees. "Som una DO petita però això no significa que no tinguem un gran potencial", defensa Juher. Molts dels elaboradors són gent jove implicats amb el territori. La responsable de la denominació subratlla a més que tenen un element singular, i és que és l'únic indret de Catalunya on es poden trobar tres garnatxes (varietat de raïm que s'hi denomina lledoner) i tres carinyenes. En tots dos casos n'hi ha de negra, roja i blanca. "Ho hem de saber explicar", subratlla, i recorda que els vins negres són els principals pel que fa a volum, però es registra un gran creixement de les vendes de blancs, i en menor mesura dels rosats. Als dolços els segueix costant despuntar malgrat ser ensenya empordanesa.

El xef Joan Carles Sánchez, del restaurant Es Portal de Pals, va ser un dels participants en l'últim sopar enogastronòmic de l'hotel Havana, que es va celebrar el dijous passat. La seva proposta va ser un arròs amb sèpia, trompetes de la mort, gamba vermella i allioli, maridat amb una copa de Clot d'Illa (80% syrah i 20% lledoner negre) del 2017, del celler Mas Pòlit. Sánchez ressalta que hi ha molts barcelonins que pugen a l'Empordà, però "no hi ha tants" establiments on es posi en valor la cuina i els vins del territori. Malgrat que en moltes cartes empordaneses predominen els vins d'allà, està convençut que encara és "difícil" trobar-ne una representativitat variada quan es tracta de la primera línia de mar.

La dificultat d'estar entre "tots els vins del món"

A Barcelona aquest fenomen pot fer-se molt més evident, com ha constatat el mateix Sánchez recentment. "L'altre dia vaig anar a un restaurant, vaig demanar que m'aconsellessin un vi i em van aconsellar un de fora de Catalunya", explica, fet davant del qual reclama compartir amb tothom que s'hauria de prestar més atenció a què es fa a prop. "No tenim res a envejar a cap vi d'un altre territori", reivindica, i defensa que a l'Empordà es fan "vins excepcionals" que com a mínim es poden anivellar amb els d'altres contrades. Josep Lluís Iglesias, de Mas Pòlit, concreta que a les comarques gironines estan ben introduïts, i les exportacions comencen a créixer. "Barcelona és l'assignatura pendent", assenteix, i entre els motius que contribueixen a fer que així sigui hi ha que la ciutat "té tots els vins del món".

A la capital catalana es pot tastar amb facilitat un Rioja o fins i tot no costaria molt prendre's un Bordeus, mentre que en aquestes regions vinícoles resulta molt més difícil trobar-hi un vi català. Des del Celler Cooperatiu d'Espolla, Josep Maria Tegido creu que anant de la mà restauradors i bodegues com ja s'està fent "es poden obrir possibilitats". En el darrer sopar enogastronòmic es va maridar el seu vi de postal de la verema solidària (100% carinyena negra) del 2017 amb un catxoflino (la paraula tradicional per a un plat de mar i muntanya) de gambes de Palamós i mandonguilles del restaurant La Xicra de Palafrugell. En tot cas, introduir-se a Barcelona és quelcom apte per a tots els vins catalans, afegeixen des de la DO empordanesa. "Barcelona és tan gran que hi ha lloc per a tothom", afirma Juher.
 

Amanida maridada amb l'Oriol Rosat, un lledoner roig 100% de Vinyes dels Aspres Foto: Jordi Bes


Pròximes cites de l'Empordà a Barcelona

Qui vulgui encara pot gaudir del darrer sopar enogastronòmic que se celebrarà el dijous a les 20.30 h a l'hotel Havana. Costa 60 euros i es pot reservar a través del mateix establiment. En aquesta ocasió de cuinar se'n faran càrrec els restaurants Calèndula, Tinars, Aigua Blava, Sa Punta, La Blanca, Aurum i Havana. Els plats es maridaran amb vins dels cellers Mas Vida, Vinyes d'Olivardots, Martí Fabra, Empordàlia, Clos d'Agon, Hugas de Batlle i Oliveda, i també participen aquesta darrera bodega i Mas Oller a la copa de benvinguda. A més, qui estigui interessat a tastar més de 100 referències de vins pot acudir a Arrels del Vi, que té un preu de 22 euros. L'edició de Barcelona es farà el 15 de juny al Palau Robert amb 24 cellers, mentre que el cap de setmana abans del 8 i 9 de juny es farà l'empordanesa a Sant Martí d'Empúries.
 
Posició en els rànquings dels més venuts

La DO Empordà està en la quinzena posició del rànquing de vins més venuts a Catalunya entre les botigues i els restaurants, segons les dades del 2018 que té l'Incavi. Si es tenen en compte només els produïts al territori, està en el setè lloc d'onze denominacions (aquí no s'hi compta la del cava). Té una quota de mercat de l'1,59%, i en volum li va sensiblement millor als comerços que no pas a la restauració.
Tot i això, un altre estudi recent encarregat per la mateixa DO va revelar que el 20% de les cartes dels restaurants barcelonins ofereixen vins que formen part de la denominació, si bé arriben a ser el 40% pel que fa als de gamma alta. És la desena en nombre de vins a les cartes dels restaurants barcelonins i la sisena de les DO catalanes. El nombre de vins empordanesos per carta és molt similar a la d'altres denominacions catalanes, amb un percentatge del 3% sobre el total dels vins que ofereixen els restaurants barcelonins. El preu del vi negre de l'Empordà és de 20 euros de mitjana, inferior al Priorat (25 euros), igual que Ribera del Duero i superior al Montsant (18 euros).

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
FiraBWW
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
L'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona presenta un nou postgrau a distància centrat en estratègia digital, comercialització i màrqueting en el sector del vi
Imatge il·lustrativa
La 39 mostra tindrà lloc del 20 al 24 de setembre a la Ronda Sant Antoni, al costat del Mercat.
Imatge il·lustrativa
El Coca i Fitó Nu 2018 és un vi 100% Garnatxa Negra de vinyes velles, amb llevats salvatges i sense sulfits afegits.