els vins de la setmana

A Part 2017 de Cellers Tarroné, quan el plaer és llarg

Joan Nebot ens recomana A Part 2017

Garnatxa blanca de la Terra Alta amb una deliciosa aportació de la fusta d’acàcia

L’Om Premium 2016 de Celler Masroig, un premi per als sentits

| 22/05/2019 a les 15:38h
Especial: Vídeos
Arxivat a: Vídeos, A Part 2017, Cellers Tarroné


Cellers Tarroné, a Batea, elabora des de fa temps un vi de garnatxa blanca, el Merian Blanc, què és un vi de manual per mostrar les qualitats d’aquesta varietat de raïm autòctona i tan representativa de la Terra Alta. Ara bé, més recentment han elaborat aquest A Part 2017, que a l’elaboració del Merian hi afegeix un pas de sis mesos de la major part del vi per bótes de fusta d’acàcia, en lloc de les més habituals de roure, o fins i tot les de castanyer, que anys enrere havien estat les tradicional per a la criança de vins a Catalunya.

I què li aporta aquesta novetat de l’acàcia? Doncs la criança en bóta de roure dóna més cos en boca per l’aportació tànnica de la fusta, i més complexitat aromàtica per l’aparició de notes de torrat i vainilla i altres espècies dolces, però amb el risc que aquestes aromes més feixugues esmorteixin les notes fresques originals del raïm i la frescor en boca.

En el cas de l’acàcia, al menys pel que fa a aquest vi, l’aportació de complexitat aromàtica i estructura en boca és molt més discreta i subtil, fins al punt que podria passar desapercebuda si no llegeixes la fitxa tècnica.

Ara bé, com passa amb els ingredients més delicats d’un plat d’alta cuina, si bé la presència no hi és òbvia, no per això deixa de ser important, amb notes molt fines de nou moscada i una frescor mentolada més intensa, que juntament amb les notes primàries de fruita de pinyol , albercoc i préssec de vinya, procedents del raïm, i les de pa calent i farina crua dels llevats, el fan elegant i complex.

A la boca, la fermesa tradicional de la garnatxa blanca terraltina es veu allargada al seu pas pel paladar per aquesta criança. I ja se sap que si el plaer és llarg, molt millor. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Codorníu homenatja el seu creador, Josep Raventós Fatjó, en commemoració dels 150 anys del primer cava
Imatge il·lustrativa
Ruth Troyano
L’Associació juvenil La Bulla vol recuperar la tradició vinatera del municipi estirant del fil d’una expressió popular i del gest de penjar a les cases una branca de pi
Imatge il·lustrativa
Les dues anyades de l’Alta Alella 10, 2010 i 2012, reben la millor puntuació del podi cava de la Guía Peñín 2023
Imatge il·lustrativa
Vint-i-set cellers i més d'un centenar de vins van ser tastats a la Seu Vella de lleida per una vintena de sommeliers professionals