els vins de la setmana

A Part 2017 de Cellers Tarroné, quan el plaer és llarg

Joan Nebot ens recomana A Part 2017

Garnatxa blanca de la Terra Alta amb una deliciosa aportació de la fusta d’acàcia

L’Om Premium 2016 de Celler Masroig, un premi per als sentits

| 22/05/2019 a les 15:38h
Especial: Vídeos! Els Vins de la Setmana
Arxivat a: Vídeos, A Part 2017, Cellers Tarroné


Cellers Tarroné, a Batea, elabora des de fa temps un vi de garnatxa blanca, el Merian Blanc, què és un vi de manual per mostrar les qualitats d’aquesta varietat de raïm autòctona i tan representativa de la Terra Alta. Ara bé, més recentment han elaborat aquest A Part 2017, que a l’elaboració del Merian hi afegeix un pas de sis mesos de la major part del vi per bótes de fusta d’acàcia, en lloc de les més habituals de roure, o fins i tot les de castanyer, que anys enrere havien estat les tradicional per a la criança de vins a Catalunya.

I què li aporta aquesta novetat de l’acàcia? Doncs la criança en bóta de roure dóna més cos en boca per l’aportació tànnica de la fusta, i més complexitat aromàtica per l’aparició de notes de torrat i vainilla i altres espècies dolces, però amb el risc que aquestes aromes més feixugues esmorteixin les notes fresques originals del raïm i la frescor en boca.

En el cas de l’acàcia, al menys pel que fa a aquest vi, l’aportació de complexitat aromàtica i estructura en boca és molt més discreta i subtil, fins al punt que podria passar desapercebuda si no llegeixes la fitxa tècnica.

Ara bé, com passa amb els ingredients més delicats d’un plat d’alta cuina, si bé la presència no hi és òbvia, no per això deixa de ser important, amb notes molt fines de nou moscada i una frescor mentolada més intensa, que juntament amb les notes primàries de fruita de pinyol , albercoc i préssec de vinya, procedents del raïm, i les de pa calent i farina crua dels llevats, el fan elegant i complex.

A la boca, la fermesa tradicional de la garnatxa blanca terraltina es veu allargada al seu pas pel paladar per aquesta criança. I ja se sap que si el plaer és llarg, molt millor. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
FiraBWW
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Carme Gasull
Fa temps que les dones estem cuinant un canvi; les de la gastronomia, també. Qui són, què fan, com ho fan, des d’on i quina és la seva relació amb el món del vi?
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Antoni Falcón (Vins de Taller) destaca que el vi ecològic és "la màxima expressió del terroir i de la vinya" | La sommelier Clara Antúnez diu que “l’objectiu és fer vins de qualitat, bons, siguin ecològics, biodinàmics o convencionals” | La catalana suma el 14% de la vinya ecològica espanyola, i el 3,7% de la mundial
Imatge il·lustrativa
Quico ortega
La producció de Gran Reserva o superiors puja un 20,3% | El Cava aconsegueix exportar més de 165 milions d’ampolles | Lituània (+85%), Polònia (+45%) o Rússia (+28%), els mercats que més creixen