els vins de la setmana

A Part 2017 de Cellers Tarroné, quan el plaer és llarg

Joan Nebot ens recomana A Part 2017

Garnatxa blanca de la Terra Alta amb una deliciosa aportació de la fusta d’acàcia

L’Om Premium 2016 de Celler Masroig, un premi per als sentits

| 22/05/2019 a les 15:38h
Especial: Vídeos
Arxivat a: Vídeos, A Part 2017, Cellers Tarroné


Cellers Tarroné, a Batea, elabora des de fa temps un vi de garnatxa blanca, el Merian Blanc, què és un vi de manual per mostrar les qualitats d’aquesta varietat de raïm autòctona i tan representativa de la Terra Alta. Ara bé, més recentment han elaborat aquest A Part 2017, que a l’elaboració del Merian hi afegeix un pas de sis mesos de la major part del vi per bótes de fusta d’acàcia, en lloc de les més habituals de roure, o fins i tot les de castanyer, que anys enrere havien estat les tradicional per a la criança de vins a Catalunya.

I què li aporta aquesta novetat de l’acàcia? Doncs la criança en bóta de roure dóna més cos en boca per l’aportació tànnica de la fusta, i més complexitat aromàtica per l’aparició de notes de torrat i vainilla i altres espècies dolces, però amb el risc que aquestes aromes més feixugues esmorteixin les notes fresques originals del raïm i la frescor en boca.

En el cas de l’acàcia, al menys pel que fa a aquest vi, l’aportació de complexitat aromàtica i estructura en boca és molt més discreta i subtil, fins al punt que podria passar desapercebuda si no llegeixes la fitxa tècnica.

Ara bé, com passa amb els ingredients més delicats d’un plat d’alta cuina, si bé la presència no hi és òbvia, no per això deixa de ser important, amb notes molt fines de nou moscada i una frescor mentolada més intensa, que juntament amb les notes primàries de fruita de pinyol , albercoc i préssec de vinya, procedents del raïm, i les de pa calent i farina crua dels llevats, el fan elegant i complex.

A la boca, la fermesa tradicional de la garnatxa blanca terraltina es veu allargada al seu pas pel paladar per aquesta criança. I ja se sap que si el plaer és llarg, molt millor. 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
4 tastadors del món del vi i la comunicació l’han tastat a cegues per a descobrir-ne el seu misteri | Amb l’arribada de l’Enigma2, es destapen les claus de la seva primera edició
Joan Munné i Àlex Peris amb el seu xarel·lo Vinya Marcelino
Joan Munné i Àlex Peris amb el seu xarel·lo Vinya Marcelino
Ruth Troyano
“No tenim vinya pròpia però el nostre projecte vol donar valor als pagesos que treballen molt bé la seva..."
Imatge il·lustrativa
La 68a edició de el Barcelona Open Banc Sabadell - Trofeu Comte de Godó comptarà amb Vilarnau com el cava oficial d'aquesta gran cita esportiva.