200 anys de Billecart-Salmon

​Gran brindis català per festejar els 200 anys de Billecart-Salmon

Joan València reuneix Carlos López de la Calle, Pere Llopart, Paco de la Rosa Torelló, Ton Mata, Xavier Gramona i Pepe Raventós en un doble tast d’homenatge

Cuvée 3000 organitza un memorable doble tast d’homenatge a Madrid i a Barcelona

Gramona s’estrena a Corpinnat amb una gran anyada de l’Argent

| 13/05/2019 a les 08:17h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Billecart-Salmon
La importadora i distribuïdora catalana Cuvée 3000 s’ha volgut sumar als actes de celebració del bicentenari del xampany Billecart-Salmon amb la col·laboració de sis reconeguts productors de vi escumós, als que ha convocat per retre l’homenatge.

El propietari de Cuvée 3000, Joan Valencia, va dirigir i presentar la setmana passada un memorable doble tast, a Madrid i a Barcelona, que va comptar amb la presència d’Antoine Roland-Billecart com a ponent principal. Cadascun dels productors d’escumós convocats al tast, la majoria dels quals amb cellers familiars del Penedès, va presentar una de les sis cuvées que es van poder tastar, a les quals Antoine Roland-Billecart, director adjunt i destacat membre de la família propietària d’aquest Champagne, va afegir alguns apunts. “Es va tractar de la sinèrgia de dues visions del mateix xampany, i una comunió entre elaboradores als quals separa més d’un miller de quilòmetres de distància”, segons Joan València.
 

Imatge de grup del tast fet a Madrid


Música clàssica triada pe Joan Roland Billecart, pare d’Antoine i director de la maison durant més de quatre dècades, va sonar abans del tast de cada cuvée. Als seus 96 anys, Jean Roland-Billecart continua intervenint al comitè de tast que defineix els vins base que formaran les diferents cuvées de la casa. Carlos López de la Calle (Artadi), Pere Llopart (Llopart), Paco de la Rosa Torelló (Torelló), Ton Mata (Recaredo), Xavier Gramona (Gramona) i Pepe Raventós (Raventós i Blanc) van posar un accent molt català als 200 anys de Billecart-Salmon, una firma on hi està vinculada la sisena, la setena i la vuitena generació de la família propietària d’aquesta maison de Mareuil-sur-Aÿ.

Avui Mathieu Roland-Billecart, setena generació, està al capdavant de la maison, assistit per Antoine Roland-Billecart, director adjunt a l'exportació, i sota l'atenta mirada de Jean i François Roland-Billecart.

El doble acte va despertar una gran expectació. Joan València va dir que sumar-se als actes de celebració dels 200 anys de Billecart-Salmon és “un orgull”. Considera que treballar durant gairebé dues dècades amb un celler familiar que compta amb 200 anys d’història (aquest any en fan 201) “et fa prendre consciència del breu pas del temps que suposa una generació, i t’impregna del bon fer ancestral, on cada generació va acumulant la saviesa de l’anterior, a la vegada que va augmentant la responsabilitat per mantenir el treball ben fet”.

València afegeix que “cada generació hi aporta, sense pressa, amb pas segur, un pas que garanteixi la continuïtat”. Antoine Roland-Billecart, que va fer un comentari sorneguer sobre l’escissió que ha suposat la creació de Corpinnat, va qualificar el tast com un “luxe”. I va apuntar que “privilegiar la qualitat, pretendre l’excel·lència, és un  jurament que es transmet de generació en generació” a Billecart-Salmon, on fan vins “fora del que és comú”.

Uns 200 professionals, tant a Madrid com a Barcelona, van viure aquest memorable doble tast fet amb copes Gabriel Glas (algunes d’elles amb restes de sabó i pintallavis) i on els participants no van estar prou atents a la selecció musical. El primer ‘moviment’ a Barcelona el va protagonitzar Juan Carlos López de Lacalle de Bodegas y Viñedos Artadi, que va presentar la cuvée Billecart-Salmon Blanc de Blancs després de sonar el 1er Moviment del ‘Concert per a Flautes i Orquestra de Mozart KV 313’.
 

Finesa, elegància, molt bona acidesa i notes iodades, i a préssec i  a ametlles, embolcallen un xampany que Juan Carlos López de la Calle va dir que és “limpidesa absoluta, com si d’aigua cristal·lina es tractés, amb notes de vitalitat i energia assemblades amb fruites blanques, fruits secs, fines notes d’ametlles amargues, pruna silvestre i guinda. Mineralitat salina, iode i subtils records a brisa marina”.

Pere Llopart va presentar Billecart-Salmon Brut Réserve després d’escoltar-se el 1er Moviment de la ‘Simfonia Inacabada de Schubert’. Carbònic viu, flors, notes mantegoses i pastisseres i fins i tot tocs de cafè mostra aquest xampany. Pere Llopart va apuntar que “algú va escriure un cop que el maquillatge s’esborra, la roba es treu, el pentinat s’esvalota, però el perfum no s’oblida, i aquesta és, precisament, la sensació que se sent al tornar a acostar el nas una copa de Billecart-Salmon Brut Réserve”.

El Billercat-Salmon Brut Sous Bois va ser comentat per Paco de la Rosa Torelló després de la introducció musical: ‘Murmuris del bosc’ de Siegfried Wagner. És un xampany amb subtil integració de la fusta, especiat i amb marcada acidesa. Paco de la Rosa Torelló troba que “es balanceja entre la frescor i la subtilesa, conferint un caràcter elegant i cremós, mostrant, a la vegada, l’amplitud que li confereix el seu pas per fusta. El seu caràcter floral i cítric creix enriquit per les notes de suau fruita blanca, lleugera i salina, on delata el seu caràcter mineral, que perdura sobre els torrats allargant el vi i demanant un altre glop”.

Ton Mata, director general de  Recaredo, va centrar la seva intervenció en un molt bon Billecart-Salmon Brut Vintage 2007 que va ser introduït amb l’‘Adagio de Mahler’. Mata, a qui va voler acompanyar el seu pare, va destacar “l'experiència i coratge, la saviesa i humilitat” en un xampany que mostra plenitud, cremositat, rodonesa, volum, molt bon acidesa i notes pastisseres, d’ametlla amarga i de taronja confitada. Ton Mata també creu que és “intens i seductor”.

Amb el 1er Moviment de la ‘5ª Simfonia de Beethoven’ es va introduir  l’icònic Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart 2002, que va presentar Xavier Gramona. Sorprèn la vivacitat d’un xampany com aquest 17 anys després, tot i les notes de cansament i humitat que van mostrar algunes ampolles. Millor en boca que en nas, és un producte de gran complexitat, amb notes a cafè i les que recorden als fruits secs.
 

Gramona, que va voler preparar el tast degustant aquest producte amb la sommelier mexicana Linda Díaz, hi veu “equilibri i riquesa”. En una llarga intervenció, el vicepresident de Gramona va explicar: “ja quan el vi emplenava la copa vaig sentir el preludi d’un gran moment... de sobte, com en una imatge en blanc i negre en la que sorgeix el color, l’or càlid va emplenar la sala de calor, més enllà de la llum de l’espelma”. També veu en aquest xampany un producte voluptuós i profund, amb “una paleta de sensacions que capturen i sedueixen”.

El Billecart-Salmon Brut Rosé va ser cosa de Pepe Raventós, que es va aixecar de la taula després de sentir-se les darreres notes de l’Obertura de la ‘Simfonia Pastoral de Beethoven’. El director general de Raventós i Blanc va dir d’aquest xampany amb un 92% del vi vinificat en blanc que “té una tonalitat que ens recorda a l’elegància dels pètals d’una rosa pàl·lida i ens transporta a l’alba rosada sobre el mar”. Va afegir que les aromes són “elegants i netes”, i que “és l’harmonia perfecta entre frescor, fruita, alba i aire”. És rodó i fruitós, oferint sensacions dolcenques, i un cert pes en boca.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Es pot gaudir del cava sense entendre-hi? Sí… però segurament menys | Fermentacions, bombolla, conservació... En el cas del cava, més coneixement també és més plaer.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
La mini casa s'ha instal·lat al celler Artcava, a Avinyonet del Penedès | Els promotors volen instal·lar-ne una a cada DO vitivinícola catalana | Passar-hi una nit s’ofereix per 129 euros, sense televisió, WiFi ni cortines

COMENTARIS

Canvi de paradigma
Assistent, 13/05/2019 a les 09:20
+3
-0
Reflexió d'un assistent. Qualitat? Sí, és clar. Ara bé, mitificacions i "francesitis", les justes. Les coses han canviat molt. Som en un moment "El Bulli" pel que fa a la relació xampany-escumós català? Costarà molt admetre-ho, perquè som un poble provincià i culturalment insegur. A més a més, la mitificació del xampany és indescriptible. Tanmateix, les coses clares. Ni són escumosos d'un nivell inaccessible, ni tenen una complexitat esborronadora, ni són incomparablement profunds. En el tast posterior a l'esdeveniment, els elaboradors locals van obrir unes ampolles pròpies de gamma alta. Conclusió: ambdós productes són a un nivell perfectament equiparable. I, en el cas de meravelles com el Mas del Serral de Pepe Raventós, fins i tot superior. Cap dels xampanys tastats té, ni de lluny, la definició, la verticalitat i la puresa d'aquest vi, esmolat com un coltell.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Llopart és un dels cellers amb millor programació enoturística del país
Llopart és un dels cellers amb millor programació enoturística del país | Llopart
La Generalitat presenta el primer estudi sobre "El perfil dels visitants als cellers de Catalunya"
Imatge il·lustrativa
Dos blancs monovarietals que expressen el caràcter del xarel·lo blanc i el xarel·lo vermell tan arrelats al Penedès
Imatge il·lustrativa
La sisena edició de l'Ecososteniblewine ha constatat la necessitat de recerca de noves alternatives per a la preservació del medi ambient.