El Sumoll reviu

El Sumoll negre només suposa, encara, unes vendes de 39.514 ampolles a la DO Penedès

El Consell Regulador reconeix que “és una varietat una mica oblidada que viu una certa tendència a la recuperació”

El nou camí d’Enric Soler

| 02/05/2019 a les 07:56h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Reportatges, sumoll, DO Penedès
Imatge il·lustrativa
Els vins negres emparats per la Denominació d’Origen Penedès no paren de créixer. L’any passat ho van fer de manera força significativa. Si al 2017 es van vendre 5,1 milions d’ampolles, l’any passat es va assolir la xifra rècord de 5,5 milions d’ampolles de vi negre. Caldria anar al 2014 per trobar la xifra de venda de vins negres del Penedès més bona després del 2018, amb 5,2 milions d’ampolles.
 

Albert López


Els monovarietals elaborats amb Cabernet Sauvignon són els vins negres més venuts al Penedès (1,6 milions d’ampolles al 2018), una xifra que no para de créixer des del 2014 tot i la mala premsa que ara tenen les varietats internacionals. En segon lloc es troben els cupatges de varietats negres (també amb 1,6 milions d’ampolles el 2018), seguit de prop dels monovarietals de Merlot (1,2 milions d’ampolles).

Pel que fa a les varietats autòctones, la més rellevant a la DO Penedès continua sent l’Ull de Llebre, amb 825.000 ampolles en números rodons. El Sumoll negre només suposa 39.514 ampolles. Sí que és cert, però, que el sumoll no para de créixer. El 2014 només es van vendre 6.134 ampolles de monovarietals d’aquesta autòctona i rústega varietat que és resistent a la sequera. Encara més minoritària, però, és la Carinyena.
 

Ernest Pérez-Muns


El director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, reconeix que el Sumoll “és una varietat de raïm una mica oblidada que viu una certa tendència a la recuperació”. Afegeix que “fins i tot encara se’n planta o reempelta”. Olivella apunta que el Sumoll costa de treballar, tant a la vinya com al celler, però que “cal tenir en compte, de cara al futur, la seva evolució”. Alguns la defensen com a bandera negra de la DO Penedès, mentre d’altres prefereixen que mantingui l’encant d’allò no massiu.
 

Josep Queralt


Microvi certifica l’emergència del Sumoll

Bona prova de l’emergència de la Sumoll, una varietat que com la Malvasia de Sitges va ser expulsada del plec de condicions del Consell Regulador de la DO Penedès per a ser recuperada posteriorment, és l’evolució en la participació de cellers a la Nit dels Sumolls de la fira Microvi, que enguany s’ha fet davant el Monestir romànic de Sant Sebastià dels Gorgs (Avinyonet del Penedès). En la seva primera edició hi van participar 14 cellers, en la segona 21, l’any passat 26 i aquest passat 25 d’abril un total de 29 cellers, segons el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès, Lluís Carsí. Mai com en aquesta darrera edició s’havien pogut tastar tants Sumoll Blanc, una varietat que res té a veure amb la negra més enllà de la sinonímia. També ha estat l’edició amb més Sumoll de fora l’àmbit de la DO Penedès, des de Rodonyà (Alt Camp) o Salomó (Tarragonès) a Orcau (Pallars Jussà).
 

Ignasi Seguí


Josep Queralt, el director tècnic d’Heretat Mont Rubí, ha estat un dels pioners de la recuperació del Sumoll a la DO Penedès. Fins i tot va començar a elaborar aquesta varietat amb excel·lència abans que la DO la readmetés. Queralt veu el que suposa el Sumoll al Penedès com el que suposa el Xarel·lo però sense el seu volum, “no hi ha gaire més opcions”. No veu al Sumoll com una varietat de volum però sí en el marc de “cellers petits amb veremes selectives”. Josep Queralt destaca el caràcter “fresc, bevible i gastronòmic” d’aquesta varietat. També en destaca la bona acidesa i la seva poca graduació alcohòlica, així com el fet que està despertant “un interès creixent”.

El vitivinicultor Jordi Arnan, copropietari del celler Pardas de Torrelavit, afirma que el Sumoll li evoca a casa, al seu avi i al vi del porró. Afegeix que “és el raïm que omple el cup... un vi alegre, fruitós i feréstec”. Per a Jordi Arnan, el Sumoll, que també qualifica com a “molt adaptable”, hauria de ser la varietat negra bandera del Penedès.
 

Sara Batalla


Albert López, del celler Esteve i Gibert dels Casots de Subirats, no té cap dubte que el Sumoll “serà la reina de les varietats negres del Penedès”. Per al vitivinicultor Albert Jané, propietari d’Autòcton Celler de Mas Vilella de la Bisbal del Penedès, “el Sumoll és història, passió i cultura”. Recorda que el seu besavi Josep ja elaborava sumolls a doll, una varietat de la qual diu que és “un negre amb ànima de blanc”. També diu que el Sumoll és “un amor retrobat”. Creu que ha de ser, clarament, la varietat bandera del Penedès.

Ignasi Segui, vitivinicultor de Vinyes Singulars de Pacs del Penedès, reconeix que “molta gent està plantant Sumoll”, i que la seva producció de la darrera verema l’hauria pogut vendre “fins a quatre vegades”. Opina que li dóna “molt de personalitat al territori”, i que és una varietat molt estable davant la variabilitat climatològica. Seguí no té dubtes que “és una de les varietats amb més potencial al Penedès, oferint vins més frescos i amb menys graduació alcohòlica”.
 

Jordi Arnan


Per a l’enòloga Sara Batalla, del celler Estol Verd de Rodonyà, el Sumoll també és “història”. Veu que ara el seu encant rau en la poca producció, “i potser no arribarà a ser la varietat bandera si es manté aquest caràcter minoritari”. El seu l’elabora a partir de vinyes plantades fa entre 85 i 90 anys. Per a l'enginyer de telecomunicacions  Ernest Pérez-Muns, propietari de l’operadora Parlem i del celler Heretat Mas Corrobí, el Sumoll és “l’autenticitat autòctona i la rusticitat”. Les vinyes les tenen al Pla de Manlleu i Salomó, i vinifiquen a Rodonyà.
 

Albert Jané

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Al ressorgiment d'aquesta beguda encara li queda recorregut per fer conèixer les marques, connectar el consumidor amb l'elaborador i en la cocteleria
Imatge il·lustrativa
Amb el codi EBCU10, tots els alumnes obtindran un 10% de descompte en la formació de Superior de Sommelier, només per ser lectors de www.cupatges.cat.
Presentació de la nova classificació dels vins de la DOQ Priorat a Escaladei.
Presentació de la nova classificació dels vins de la DOQ Priorat a Escaladei. | DOQ Priorat
El projecte "Els noms de la terra" és pioner a l'Estat i els cataloga en funció del seu lloc d'origen