Celler Capçanes

Descobrir quatre cares d'un sol raïm: la singular proposta de la Nit de les Garnatxes de Capçanes

La població del Priorat acull el 3 de maig una vetllada per aprofundir en els vins de garnatxa negra acompanyats de tapes d'estrella Michelin i l'actuació de Gerard Quintana

​Anna Rovira, enòloga; «un divendres em graduava i dilluns ja treballava al celler Capçanes»

| 29/04/2019 a les 08:05h
Especial: PROPERES ACTIVITATS
Arxivat a: Gastronomia, Capçanes, Nit de les Garnatxes
Imatge il·lustrativa
Queden pocs dies per a la Fira del Vi de Falset, una de les cites vinícoles més rellevants de Catalunya, i amb ella arriba una de les activitats més singulars del Priorat.

El Celler de Capçanes (Denominació d'Origen Montsant) acull la 13a edició de la Nit de les Garnatxes el pròxim divendres 3 de maig, quan es pot gaudir d'una experiència gens habitual: tastar quatre vins 100% garnatxa negra que, malgrat que s'elaboren a partir de raïms que es cultiven en el mateix municipi, cadascun s'expressa amb una personalitat pròpia. El motiu és que a cada vi varia un dels elements que més poden marcar-ne el caràcter, i és que cadascun té l'origen en un sòl diferent.
 

D'esquerra a dreta: El director gerent del Celler de Capçanes, Joan Maria Sabaté, el cuiner Diego Campos (Rincón de Diego), el cuiner Rubén Campos (Rincón de Diego), el cuiner Arnau Bosch (Can Bosch) i el nou president del Celler de Capçanes, Lluís Miquel Molina.


A la Nit de les Garnatxes es degustaran les quatre elaboracions de la línia del celler denominada Tallers de Terroirs. Aquests vins han estat quatre mesos en criança i han sorgit d'un raïm cultivat en sòl de panal, calissa, llicorella o argila. Cadascun es maridarà amb una tapa dissenyada per a l'ocasió pels restaurants amb estrella Michelin Rincón de Diego i Can Bosch de Cambrils (Baix Camp).

A la vetllada, que començarà a les 23.00 h i s'allargarà fins a les 02.00 h, també es podran tastar els vins joves del Celler de Capçanes (els Mas Donís), i enguany la DO convidada és la del Pla de Bages, per la qual cosa també n'hi haurà d'aquest territori. A més, la nit té la seva part artística i el cantant Gerard Quintana oferirà dos concerts en un format íntim a la sala dels trulls.

Un esdeveniment multitudinari

Les entrades es poden aconseguir a través del web del celler a un preu de 35 euros. La Nit de les Garnatxes representa tot un esdeveniment a Capçanes perquè és una localitat que multiplica la seva població per unes hores. Té uns 400 habitants però a la vetllada hi participen més de 1.000 persones. A hores d'ara ja està tot a punt perquè se celebri després que aquest dijous s'hagin escollit les tapes que maridaran amb cadascun dels vins. A la selecció hi han contribuït els mateixos cuiners, professionals del sector vinícola i periodistes.

Un dels reptes és com preparar unes tapes apetitoses a Cambrils i llavors dur-les fins al Priorat, on s'acaben d'enllestir. Els cuiners Rubén Campos (Rincón de Diego) i Arnau Bosch (Can Bosch) no amaguen que resulta "complicada" la logística del transport, però celebren participar en un esdeveniment "per apropar a la gent el vi i la gastronomia", detalla Bosch. L'altre repte és escollir unes tapes que resultin d'allò més escaient. La sommelier del Celler de Capçanes, Anna Casabona, explica que es pot tenir una idea teòrica de quin menjar pot escaure-li a un vi, però "dins de la boca passen coses que no les pots pensar", i pot acabar passant que allò que s'havia ideat inicialment no casi tan bé com s'intuïa.
 

S'exemplifica amb un dels maridatges que es podrà trobar a la Nit de les Garnatxes, i és el que es fa amb el vi que parteix del sòl de panal. Com que aquest té notes de fruita vermella madura podria funcionar-hi una cassoleta amb un gust marcat a formatge i fruits vermells, però s'ha acabat optant per una amb caviar de wagyu (carn bovina aquí servida com si fos pernil), cremós de formatge, ceba caramel·litzada i vinagreta de fruits vermells perquè durant la selecció s'ha imposat com la tapa de Rincón de Diego que hi acompanya millor.

Es tracta que el maridatge realci les virtuts del plat i el vi, si bé la regla més bàsica en aquestes ocasions no és una altra que el "m'agrada o no m'agrada", recorda Casabona.

La resta de tapes que podran degustar els participants de la Nit de les Garnatxes són, pel que fa a les de Can Bosch, un humus mediterrani (paté de cigró amanit amb oli d'arbequina) amb sardina fumada, escuma d'escabetx de musclos i sèsam garrapinyat, la qual acompanyarà el vi procedent d'un sòl de calissa, i que es caracteritza per oferir més frescor; i un cheese cake (pastís de formatge) salat amb codony de remolatxa cuita a la sal i nous pacanes s'oferirà per al vi originat en un terra de llicorella, que probablement té una petjada més marcada de Priorat.

Finalment Rincón de Diego també prepararà un tàrtar de tomàquet, ànec fumat, romesco d'all negre i nachos per degustar amb el vi que s'origina en un sòl d'argila, que possiblement és el més rústic dels quatre.

Reconeixement de la feina "ben feta"

Per al director gerent del Celler de Capçanes, Joan Maria Sabaté, l'èxit de la Nit de les Garnatxes és "el reconeixement de la feina ben feta". Així ho veu també el nou president de la bodega, Lluís Miquel Molina, el qual considera que malgrat que l'impacte "no es pugui valorar monetàriament, és un prestigi molt important".

Molina afegeix que la Fira del Vi de Falset va creixent cada any, i és una bona mostra sobre les noves tendències i de les elaboracions que es poden oferir al públic. Els dos responsables de la bodega també celebren que els consumidors catalans s'inclinin cada cop més pels productes de proximitat.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Per primer cop s’oferirà un taller de vinificació d’espumosos ancestrals
Imatge il·lustrativa
Sergio Mora, Grammy Llatí al Millor Disseny 2016, plasma la seva visió de Juvé & Camps en quatre ampolles d’edició limitada del Reserva de la Família sota el títol Plaer Còsmic
Imatge il·lustrativa
El certamen, organitzat per la Universitat de Barcelona, Família Torres i Tomàs Molina, servirà per debatre sobre si són els impostos la solució al canvi climàtic |