Imatge il·lustrativa

Gramona s’estrena a Corpinnat amb una gran anyada de l’Argent

L’Argent Rosé també s’estrena a Corpinnat, amb la primera anyada sense sulfurós afegit

​Gessamí de Gramona, amb la investigació per l’Endometriosis

| 15/04/2019 a les 08:47h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Corpinnat, Gramona, Argent
Amb un elegant Chardonnay 100% fruit d’una gran anyada al Penedès, la del 2013, s’ha estrenat Gramona al mercat amb la marca col·lectiva de la Unió Europea Corpinnat, el segell que s’ha creat amb la voluntat de distingir els grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès, a partir de raïm 100% ecològic collit a mà i vinificat íntegrament a la propietat.

Es tracta de l’Argent, un Brut complex i elegant. L’argent és un element químic de nombre atòmic 47 situat en el grup 11 de la taula periòdica dels elements i de símbol Ag. És un metall de transició blanc i brillant, com l’Argent de Gramona (que mostra un color groc pàl·lid brillant i nítid). És, també, el que presenta les majors conductivitats tèrmica i elèctrica de tots els metalls, i un escumós vibrant.
 

És fi però intens i molt varietal (és molt Chardonnay). Sobresurt per la seva cremositat, per la seva verticalitat i per la seva molt bona integració del carbònic (bombolla fina i delicada). Argent 2013 de Gramona és, eminentment, un producte gastronòmic, amb estructura, gran acidesa (4,7 d’acidesa total, expressat en grams d’àcid tartàric per litre) i volum; però sense perdre elegància.

Mostra notes de fruita blanca madura (poma), tropicals (pinya) i de pinyol (préssec), així com tocs cítrics i les notes que recorden als llevats, a subtils fruits secs (ametlles) i a una pinzellada de mel. És un escumós de qualitat hedonista que compta amb un dosatge moderat de sucres, aproximadament 6 grams per litre (poc apreciables a causa de la notabilíssima acidesa). El licor d’expedició prové de la solera centenària de Gramona, de la qual neix el ranci que aquesta històrica firma de Sant Sadurní d’Anoia començarà a comercialitzar a finals d’aquest any.

Argent és un escumós 100% artesanal, criat en rima amb tap de suro. Els processos de rima, remogut, pupitre, desgorjament i etiquetat són manuals, com la seva verema (amb caixes de 20 quilograms). Els raïms són fruit de l’agricultura ecològica i biodinàmica. A Gramona busquen preservar la biodiversitat natural i apliquen infusions i decoccions de plantes per evitar plagues. Elaboren els seus propis preparats i el seu propi compost animal i vegetal a partir del seu hort de plantes medicinals i de la seva granja de vaques de l’Albera, d’ovelles i de rucs i cavalls.
 
L’enòleg Jaume Gramona en destaca, com a característica més marcada d’aquesta anyada, “la seva frescor i la gran acidesa, més pròpia d’un xampany que no pas d’un escumós del Penedès”.

L’anyada del 2013, de les de més llarga criança d’aquest escumós que en d’altres anyades també ha incorporat el Pinot Noir en el cupatge, surt al mercat amb 61 mesos de criança (la mostra tastada es va desgorjar el març passat). Des de Gramona proposen harmonitzar-lo amb tot tipus de marisc -especialment les ostres- però també amb formatges, embotits o foies.
 

Paral·lelament a l’Argent 2013, Gramona ha tret al mercat amb marca Corpinnat el seu Argent Rosé 2014, un 100% Pinot Noir ecològic amb segell del CCPAE. És la primera anyada que s’elabora sense sulfurós afegit i sense cap mena de correcció. De l’Argent blanc 2013 hi ha 12.000 ampolles disponibles, i del Rosé 2014 un total de 6.000. Tots dos escumosos s’ofereixen a un PVP que ronda els 30 euros.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.