els vins de la setmana

Oller del Mas Bernat Oller Blanc de Picapolls 2018, l’antropologia del vi

Joan Nebot ens recomana el Bernat Oller Blanc de picapolls

La suma de blanc i negre no sempre es gris, ni rosat en el cas dels vins

Puresa Garnatxa Blanca Fermentat en Bóta 2016, 100 anys de saviesa

| 12/04/2019 a les 08:24h
Especial: Vídeos! Els Vins de la Setmana
Arxivat a: Vídeos, Oller del Mas, Bernat Oller Blanc de Picapolls


Doncs sí, el que crida més l’atenció del nom d’aquest vi és que quan esmenta la varietat de raïm, el picapoll, ho fa en plural: picapolls. I amb raó, perquè s’elabora amb dos tipus de picapoll, picapoll blanc i picapoll negre. Si al Pla de Bages ja va ser una proesa recuperar, els anys 90, el picapoll blanc quan només n’hi havia unes poques vinyes plantades, molt més meritori ha estat encara recuperar el picapoll negre, del que no és que hi hagués poques vinyes, és que en quedaven pocs ceps i sovint, sense identificar.

Doncs bé, amb un cupatge d’aquestes dues varietats a Oller del Mas han elaborat aquest vi, que amb barreja de raïm blanc i negre, suggeriria un vi rosat. Però no, el raïm negre ha estat vinificat com a blanc de noirs, és a dir, sense macerar amb les pell, així que no n’ha agafat el color -recordem que la polpa del raïm sempre és blanca, o més ben dit, sense color, i que el raïm negre el color el té només en la pell- així que es tracta d’un vi totalment blanc.

A més, ha fet una criança amb les mares -les restes dels llevats un cop acabada la fermentació- que li han donat gruix a la boca, i segons ens informa el celler, un 10% del vi ha estat criat en bóta, un fet que tot i que a les aromes és imperceptible, de ben segur que també li ha aportat més densitat i força.

També el clima dur del Pla de Bages, mediterrani però amb influences continentals, ha contribuït a dibuixar un vi d’aromes molt intenses alhora que delicades, de fruita blanca, albercoc i raïm, amb notes de romaní que aporten complexitat al conjunt. A la boca ja ho hem dit, és dens i corpori, bo i conservant una acidesa llaminera de llimona madura.

I per damunt de tot, és un vi amb caràcter propi, recognoscible i que alhora reflecteix els trets de l’indret on neix, i no només els trets físics, climàtics o geològics, sinó també els antropològics, representats per les dues varietats de raïm autòctones amb que s’elabora, que havien estat les que històricament l’home havia conreat en aquestes terres del Bages.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.

COMENTARIS

VINS CATALANS
Manuel Duran, 16/04/2019 a les 11:42
+0
-0
Afortunadament tenin vinicultors que saben fer vins originals en lloc de vins afrancesats!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Maria Solivellas, xef i copropietària del restaurant Ca Na Toneta, a Caimari, a la Serra de Tramuntana -Mallorca-.
Maria Solivellas, xef i copropietària del restaurant Ca Na Toneta, a Caimari, a la Serra de Tramuntana -Mallorca-. | Ca Na Toneta
Carme Gasull
L’estiu es presenta certament incert després de mesos de confinament i restriccions de mobilitat a causa de la Covid-19. La pandèmia ha canviat els nostres hàbits de consum i busquem més seguretat a l’hora de menjar, beure i viatjar. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-ho? Com veuen el futur?
Imatge il·lustrativa
Dissabte 4 la Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové es vestirà de gala i oferirà la creació d'una obra d'art en directe de l'artista Erik Schmitz
Imatge il·lustrativa
Sortegem els vins Macabeu i Xarel·lo Microvinificacions del celler AVGVSTVS i el vinagre FORVM Merlot ecològic