els vins de la setmana

Oller del Mas Bernat Oller Blanc de Picapolls 2018, l’antropologia del vi

Joan Nebot ens recomana el Bernat Oller Blanc de picapolls

La suma de blanc i negre no sempre es gris, ni rosat en el cas dels vins

Puresa Garnatxa Blanca Fermentat en Bóta 2016, 100 anys de saviesa

| 12/04/2019 a les 08:24h
Especial: Vídeos
Arxivat a: Vídeos, Oller del Mas, Bernat Oller Blanc de Picapolls


Doncs sí, el que crida més l’atenció del nom d’aquest vi és que quan esmenta la varietat de raïm, el picapoll, ho fa en plural: picapolls. I amb raó, perquè s’elabora amb dos tipus de picapoll, picapoll blanc i picapoll negre. Si al Pla de Bages ja va ser una proesa recuperar, els anys 90, el picapoll blanc quan només n’hi havia unes poques vinyes plantades, molt més meritori ha estat encara recuperar el picapoll negre, del que no és que hi hagués poques vinyes, és que en quedaven pocs ceps i sovint, sense identificar.

Doncs bé, amb un cupatge d’aquestes dues varietats a Oller del Mas han elaborat aquest vi, que amb barreja de raïm blanc i negre, suggeriria un vi rosat. Però no, el raïm negre ha estat vinificat com a blanc de noirs, és a dir, sense macerar amb les pell, així que no n’ha agafat el color -recordem que la polpa del raïm sempre és blanca, o més ben dit, sense color, i que el raïm negre el color el té només en la pell- així que es tracta d’un vi totalment blanc.

A més, ha fet una criança amb les mares -les restes dels llevats un cop acabada la fermentació- que li han donat gruix a la boca, i segons ens informa el celler, un 10% del vi ha estat criat en bóta, un fet que tot i que a les aromes és imperceptible, de ben segur que també li ha aportat més densitat i força.

També el clima dur del Pla de Bages, mediterrani però amb influences continentals, ha contribuït a dibuixar un vi d’aromes molt intenses alhora que delicades, de fruita blanca, albercoc i raïm, amb notes de romaní que aporten complexitat al conjunt. A la boca ja ho hem dit, és dens i corpori, bo i conservant una acidesa llaminera de llimona madura.

I per damunt de tot, és un vi amb caràcter propi, recognoscible i que alhora reflecteix els trets de l’indret on neix, i no només els trets físics, climàtics o geològics, sinó també els antropològics, representats per les dues varietats de raïm autòctones amb que s’elabora, que havien estat les que històricament l’home havia conreat en aquestes terres del Bages.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

VINS CATALANS
Manuel Duran, 16/04/2019 a les 11:42
+0
-0
Afortunadament tenin vinicultors que saben fer vins originals en lloc de vins afrancesats!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Codorníu homenatja el seu creador, Josep Raventós Fatjó, en commemoració dels 150 anys del primer cava
'El millor restaurant en una cava al Penedès', a Joc de Cartes
"El millor restaurant en una cava al Penedès", a Joc de Cartes | Tv3
Toni de la Rosa, de Torelló, ens escriu un article d'opinió després de concursar a Joc de Cartes
Imatge il·lustrativa
Us proposem un Vi de Finca Qualificada, dos Grans Vins de Mas, dos Vins de Mas i un Vi de Zona de la DO Penedès
Al showroom de 'La Guia' de Barcelona van assistir més de 1.000 professionals
Al showroom de 'La Guia' de Barcelona van assistir més de 1.000 professionals
Uns 40 cellers presentarán els millors vins de 'La Guia' a Tarragona el pròxim dilluns dia 12 de desembre