els vins de la setmana

Torelló 225 Brut Nature: amb la primavera floreixen els Corpinnats

Joan Nebot ens recomana el Torelló 225 Brut Nature

Surten al mercat els primers escumosos emparats en aquesta nova marca col·lectiva

El primer Corpinnat de Torelló ret homenatge a la Costa Brava

| 01/04/2019 a les 12:53h
Especial: Vídeos! Els Vins de la Setmana
Arxivat a: Vídeos, Torelló 225 Brut Nature, Torelló 225, Torelló, Corpinnat


El Torelló 225 Brut Nature és un vi escumós elaborat amb un cupatge de 50% xarel·lo, 29% macabeu i 21% parellada de raïms procedents de les vinyes de Can Martí, situades entre Sant Sadurní d'Anoia i Gelida, a l’Alt Penedès. El vi base ha estat criat en bótes de roure de 225 litres, i és justament aquesta capacitat, els 225 litres, els que li donen el nom. Després de la segona fermentació en ampolla s'ha criat en rima durant més de 40 mesos a les caves.

Bé fins aquí tot estaria indicant que estem parlant d'un Cava de llibre, i si fem una cerca per Internet, trobarem informació que ens ho confirma, en explicar que es tracta d'un Cava de Paratge Qualificat, justament la màxima categoria que pot assolir un Cava.

Però no, ja no és així, Torelló, juntament amb un grapat d'altres cellers prestigiosos, han deixat la DO Cava i han creat Corpinnat. Així que estem parlant d'un vi escumós emparat en aquesta nova marca col·lectiva, que tal com expliquen al seu lloc web, ha nascut “amb la voluntat de distingir els grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès, a partir de raïm 100% ecològic collit a mà i vinificat íntegrament a la propietat”.

De fet, el reglament de Corpinnat és més restrictiu que el de la DO Cava, és a dir, qualsevol vi escumós emparat en la marca Corpinnat podria ser un Cava, però no tots els Caves acompleixen els requisits per ser un Corpinnat.

Dit això, d'aquest escumós (hauria d'escriure “d'aquest corpinnat”?) en destacaríem que manté les notes de fruita —poma al forn— del raïm, que es combinen amb les aromes de vainilla i torrat que li han aportat la criança en bóta del vi base, i encara matisos de brioix i pa calent procedents de la posterior criança de més de 40 mesos en ampolla amb les mares. Tot amb un pas per boca potent i alhora sobri i equilibrat, i una bombolla delicadament cruixent.

I vaja, que si l'objectiu de la creació de la marca Corpinnat és prestigiar els escumosos penedesencs, amb grans vins com aquest van per bon camí.

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Lo mes important dels escumosos Corpinat
Manuel Duran, 03/04/2019 a les 15:15
+0
-0
Lo mes important es que no sos afrancesats

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Un projecte cooperatiu de "resistència" replanta 7.000 ceps per elaborar vi en un dels municipis metropolitans on la viticultura ha passat a ser testimonial
Imatge il·lustrativa
Oriol Garriga i Solsona és l’impulsor del projecte jove i familiar, iniciat l’any 2013 amb l’objectiu de recuperar el cultiu de la vinya
Imatge il·lustrativa
Amb 19 ors i 12 plates, ha estat la DO Catalana més reconeguda en este certamen internacional