Anna Rovira del celler capçanes

​Anna Rovira, enòloga; «un divendres em graduava i dilluns ja treballava al celler Capçanes»

Anna Rovira, enòloga en cap del celler Capçanes, acaba de guanyar el premi a la millor enòloga que otorga la crítica alemanya "Genuss Magazin"

«Després de les primeres feines de poda en verd vaig descobrir que m'agradaria estudiar enologia»

| 12/03/2019 a les 07:01h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, celler Capçanes, ​Anna Rovira
Imatge il·lustrativa
L'Anna Rovira ens explica que "a casa tota la vida hem tingut vinya, potser és per aquest motiu que sempre m’ha cridat l’atenció aquest món". El seu interès pel sector va iniciar-se estudiant enginyeria agroalimentària, i va ser a Mas dels Frares on, aprofitant una beca, va fer les primeres feines de poda en verd... "Llavors vaig descobrir que m'agradaria estudiar enologia", comenta, i segueix dient "el penúltim curs d’enologia el vaig cursar a la Universitat de Bourgogne (Dijon) i finalment vaig decidir quedar-me per terres franceses a fer les pràctiques durant tres mesos a la Cooperativa de Mont Touch, vinificant sota les AOC Fitou, Rivesaltes…".

I va ser tornant de França que va acabar l'últim any a la URV. "Un divendres em graduava i el dilluns començava a treballar al Celler de Capçanes. Vaig començar fent tasques d’ajuda a l’exportació, després de 3 anys a l’empresa vaig passar al departament Tècnic com a enòloga i directora tècnica fins avui en dia".

L'Anna està molt contenta al Celler Capçanes, i tot i que li donen molta llibertat, el seu somni seria muntar un celler i poder vinificar i embotellar el raïm de casa seva.

Som en un sector on hi ha poques dones al capdavant de cellers... ¿ho podem canviar?

Crec que sí que es pot canviar. Però crec que és més una qüestió d’educació. És a dir, per exemple en el món laboral de l’enginyeria hi ha més homes enginyers perquè a la universitat ja en són més estudiant aquesta carrera. Hauríem de canviar primer la visió dels estudis per a homes o per dones… a la meva classe érem 4 noies i 12 nois, evidentment al món laboral finalment hi haurà 4 enòlogues i 12 enòlegs… Ens ho hem de creure una mica més, però malauradament ens ho hem de treballar molt més i hem de demostrar molt més que ells… és la realitat. També costa més que et preguin seriosament sent dona i jove… 

 

A les cooperatives la presència femenina encara és més residual... Com a enòloga en cap d'un celler cooperatiu, ¿què en pots dir? ¿S'albiren canvis en aquest sentit?

Com ja he dit, al començament és complicat sent jove i dona, has de demostrar moltíssim per a guanyar-te el respecte dels socis i companys. Finalment, avui dia, a la feina jo em sento molt respectada i valorada així que no em puc queixar. I realment, si tinc la posició que ocupo, és gràcies al fet que algú (gerent, president, junta…) va apostar i confiar en les meves possibilitats. 

al començament és complicat sent jove i dona, has de demostrar moltíssim per a guanyar-te el respecte dels socis i companys

La revista alemanya Genuss Magazin t'acaba d'atorgar el primer lloc al "Female Winemaker of the Year 2019", ¿reivindica't una mica no?

Si filem una mica més prim, m’hagués agradat saber que aquesta categoria de premi també existeix per a l’enòleg (masculí) i no solament per a la dona enòloga. A mi m’agradaria competir “contra” tothom, no només entre les dones! No crec que ningú pugui distingir entre un vi fet per dones o homes… Així i tot, és un bon reconeixement del qual n’estic molt agraïda. 

A part de les 7 medalles d'or i 3 de plata que heu obtingut al celler... Com està la salut dels vins de Capçanes?

Els vins de Capçanes pateixen els canvis de cada collita -com tots-. Tenim collites que han estat molt bones i d’altres més difícils. Sempre intentem interpretar i extreure’n el millor de cada una d’elles creant vins de qualitat el més regulars possible. És una feina d’interpretació -de la collita- i traducció -a elaborar el millor vi possible-.

Cap on creus que anem com a país vinícola?

Crec que estem elevant moltíssim la qualitat dels vins. Cada vegada hi ha més competència bona, però entre tots podem posicionar Catalunya al mapa. Quan vas a les fires Europees i veus que la gent només coneix certes regions vitícoles fa que me n'adoni que ens queda molt per a fer… 

El Perfil

El vi del qual et sents més orgullosa?
Mas Donis rosat! Per mi és el més complicat de fer! I no sempre surt com a mi m’agradaria… 

Una varietat de raïm...
La Garnatxa negra, es poden fer tantes coses!!! Té tant de potencial! 

Recomana'ns un vi que no sigui teu... 
Molt difícil, és que m’agraden tants… impossible! 

I un escumós?
El Rosat Reserva d’AT Roca. És la meva debilitat! Reconec que no sóc molt coneixedora d’escumosos i sempre tiro cap els que m’agraden.

El teu plat preferit... 
Qualsevol mena de peix al forn o marisc!

Un restaurant...
Algun de Cambrils! 

Un llibre...
Qualsevol de Mikel Santiago. Els seus thrillers em fan passar molt bones estones. 

Un desig... 
Sembla un tòpic, però demano salut per a tothom! 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Sector femení
seoweb, 14/03/2019 a les 18:01
+0
-0
Les dones cada vegada tenim mes opcions de dirigir projectes,es la primera vegada que veig ina enóloga.










FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
Imatge il·lustrativa
L’edifici, construït sobre un terreny de 20.000m2 al llarg de 21 mesos, és d’una sola planta, i consta de 6.000m2 dedicats exclusivament a l’elaboració d’ampolles de cava | Té una capacitat de producció de 3 milions d’ampolles en criança.
Imatge il·lustrativa
Rússia, de la mà d’una de les millors cadenes de supermercats d’alimentació, és el primer país que rebrà els escumosos etiquetats amb el segell Corpinnat
Imatge il·lustrativa
Els 30.000 euros del primer premi són per a Juan Munné i Àlex Peris, els 7.000 euros del segon lloc són per Félix Crespo i Manuel Cantalapiedra, i els 3.000 euros del tercer premi se'ls emporten Juan Antonio García i Jaume Cuscó