Anna Rovira del celler capçanes

​Anna Rovira, enòloga; «un divendres em graduava i dilluns ja treballava al celler Capçanes»

Anna Rovira, enòloga en cap del celler Capçanes, acaba de guanyar el premi a la millor enòloga que otorga la crítica alemanya "Genuss Magazin"

«Després de les primeres feines de poda en verd vaig descobrir que m'agradaria estudiar enologia»

| 12/03/2019 a les 07:01h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, celler Capçanes, ​Anna Rovira
Imatge il·lustrativa
L'Anna Rovira ens explica que "a casa tota la vida hem tingut vinya, potser és per aquest motiu que sempre m’ha cridat l’atenció aquest món". El seu interès pel sector va iniciar-se estudiant enginyeria agroalimentària, i va ser a Mas dels Frares on, aprofitant una beca, va fer les primeres feines de poda en verd... "Llavors vaig descobrir que m'agradaria estudiar enologia", comenta, i segueix dient "el penúltim curs d’enologia el vaig cursar a la Universitat de Bourgogne (Dijon) i finalment vaig decidir quedar-me per terres franceses a fer les pràctiques durant tres mesos a la Cooperativa de Mont Touch, vinificant sota les AOC Fitou, Rivesaltes…".

I va ser tornant de França que va acabar l'últim any a la URV. "Un divendres em graduava i el dilluns començava a treballar al Celler de Capçanes. Vaig començar fent tasques d’ajuda a l’exportació, després de 3 anys a l’empresa vaig passar al departament Tècnic com a enòloga i directora tècnica fins avui en dia".

L'Anna està molt contenta al Celler Capçanes, i tot i que li donen molta llibertat, el seu somni seria muntar un celler i poder vinificar i embotellar el raïm de casa seva.

Som en un sector on hi ha poques dones al capdavant de cellers... ¿ho podem canviar?

Crec que sí que es pot canviar. Però crec que és més una qüestió d’educació. És a dir, per exemple en el món laboral de l’enginyeria hi ha més homes enginyers perquè a la universitat ja en són més estudiant aquesta carrera. Hauríem de canviar primer la visió dels estudis per a homes o per dones… a la meva classe érem 4 noies i 12 nois, evidentment al món laboral finalment hi haurà 4 enòlogues i 12 enòlegs… Ens ho hem de creure una mica més, però malauradament ens ho hem de treballar molt més i hem de demostrar molt més que ells… és la realitat. També costa més que et preguin seriosament sent dona i jove… 

 

A les cooperatives la presència femenina encara és més residual... Com a enòloga en cap d'un celler cooperatiu, ¿què en pots dir? ¿S'albiren canvis en aquest sentit?

Com ja he dit, al començament és complicat sent jove i dona, has de demostrar moltíssim per a guanyar-te el respecte dels socis i companys. Finalment, avui dia, a la feina jo em sento molt respectada i valorada així que no em puc queixar. I realment, si tinc la posició que ocupo, és gràcies al fet que algú (gerent, president, junta…) va apostar i confiar en les meves possibilitats. 

al començament és complicat sent jove i dona, has de demostrar moltíssim per a guanyar-te el respecte dels socis i companys

La revista alemanya Genuss Magazin t'acaba d'atorgar el primer lloc al "Female Winemaker of the Year 2019", ¿reivindica't una mica no?

Si filem una mica més prim, m’hagués agradat saber que aquesta categoria de premi també existeix per a l’enòleg (masculí) i no solament per a la dona enòloga. A mi m’agradaria competir “contra” tothom, no només entre les dones! No crec que ningú pugui distingir entre un vi fet per dones o homes… Així i tot, és un bon reconeixement del qual n’estic molt agraïda. 

A part de les 7 medalles d'or i 3 de plata que heu obtingut al celler... Com està la salut dels vins de Capçanes?

Els vins de Capçanes pateixen els canvis de cada collita -com tots-. Tenim collites que han estat molt bones i d’altres més difícils. Sempre intentem interpretar i extreure’n el millor de cada una d’elles creant vins de qualitat el més regulars possible. És una feina d’interpretació -de la collita- i traducció -a elaborar el millor vi possible-.

Cap on creus que anem com a país vinícola?

Crec que estem elevant moltíssim la qualitat dels vins. Cada vegada hi ha més competència bona, però entre tots podem posicionar Catalunya al mapa. Quan vas a les fires Europees i veus que la gent només coneix certes regions vitícoles fa que me n'adoni que ens queda molt per a fer… 

El Perfil

El vi del qual et sents més orgullosa?
Mas Donis rosat! Per mi és el més complicat de fer! I no sempre surt com a mi m’agradaria… 

Una varietat de raïm...
La Garnatxa negra, es poden fer tantes coses!!! Té tant de potencial! 

Recomana'ns un vi que no sigui teu... 
Molt difícil, és que m’agraden tants… impossible! 

I un escumós?
El Rosat Reserva d’AT Roca. És la meva debilitat! Reconec que no sóc molt coneixedora d’escumosos i sempre tiro cap els que m’agraden.

El teu plat preferit... 
Qualsevol mena de peix al forn o marisc!

Un restaurant...
Algun de Cambrils! 

Un llibre...
Qualsevol de Mikel Santiago. Els seus thrillers em fan passar molt bones estones. 

Un desig... 
Sembla un tòpic, però demano salut per a tothom! 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

COMENTARIS

Sector femení
seoweb, 14/03/2019 a les 18:01
+0
-0
Les dones cada vegada tenim mes opcions de dirigir projectes,es la primera vegada que veig ina enóloga.










Enoturisme
Leila25, 10/09/2020 a les 16:24
+0
-0
¡Me n'alegro molt de llegir una notícia com aquesta! És genial veure com les dones cada vegada ens obrim més portes en qualsevol camp que ens proposem.

Com amant del vi, malgrat que no sóc experta, m'encanta saber que hi ha gent com Anna Rovira que es dedica a fer créixer el nostre país gastronòmicament parlant.

Fa uns mesos vaig tenir l'oportunitat de visitar antics cellers de vi a Sevilla acompanyada d'algunes amigues, gràcies a

Vam poder gaudir d'un dels llocs més emblemàtics d'Andalusia al mateix temps que d'un bon producte nacional, el vi i les tapes que l'acompanyaven.

Crec que a aquest tipus d'activitat s'anomena enoturisme així que, puc dir en nom de les meves amigues, que ens declarem seguidores d'aquest tipus de turisme. Era la primera vegada que contractàvem una cosa així, però segur que no serà l'última.

Després de llegir sobre Anna Rovira i Celler Capçcanes, ens tocarà organitzar aviat una escapada a Catalunya per conèixer els seus productes i seguir coneixent el vi espanyol per diferents zones de país. I el dia que aconsegueixi el seu somni d'inaugurar el seu propi celler, segur que anirem a visitar-la.
Enoturisme
Leila25, 10/09/2020 a les 16:27
+0
-0
¡Me n'alegro molt de llegir una notícia com aquesta! És genial veure com les dones cada vegada ens obrim més portes en qualsevol camp que ens proposem.

Com amant del vi, malgrat que no sóc experta, m'encanta saber que hi ha gent com Anna Rovira que es dedica a fer créixer el nostre país gastronòmicament parlant.

Fa uns mesos vaig tenir l'oportunitat de visitar antics cellers de vi a Sevilla acompanyada d'algunes amigues, gràcies a

Vam poder gaudir d'un dels llocs més emblemàtics d'Andalusia al mateix temps que d'un bon producte nacional, el vi i les tapes que l'acompanyaven.

Crec que a aquest tipus d'activitat s'anomena enoturisme així que, puc dir en nom de les meves amigues, que ens declarem seguidores d'aquest tipus de turisme. Era la primera vegada que contractàvem una cosa així, però segur que no serà l'última.

Després de llegir sobre Anna Rovira i Celler Capçcanes, ens tocarà organitzar aviat una escapada a Catalunya per conèixer els seus productes i seguir coneixent el vi espanyol per diferents zones de país. I el dia que aconsegueixi el seu somni d'inaugurar el seu propi celler, segur que anirem a visitar-la.

Visca les dones
Joana34959253, 11/09/2020 a les 09:53
+0
-0
Quina Joia llegir una notícia com aquesta! És genial veure com les dones cada vegada ens obrim més i més portes en tots els camps que ens proposem.

Com amant del vi, encara que no experta, m'encanta saber que hi ha gent com Anna Rovira que es dedica a fer créixer al nostre país gastronòmicament parlant.

Fa uns mesos vaig tenir l'oportunitat de gaudir d'una visita als antics cellers de vi a Sevilla juntament amb algunes amigues, gràcies a una pàgina d'aquestes en línia,

Vam poder gaudir d'un dels llocs d'Andalusia més emblemàtics alhora que d'un bon producte nacional, el vi i les tapetes que l'acompanyaven.

Crec que a aquest tipus d'activitat crida a l'enoturisme així que, puc dir en nom de les meves amigues, que ens declarem seguidores del turisme del vi, visca l'enoturisme! És la primera vegada que contractàvem una cosa així però segur que no serà l'última.

Després de llegir sobre Anna Rovira i Celler Capçanes, ens tocarà organitzar aviat una escapada al Penedès per conèixer els seus productes i seguir coneixent el vi per les diferents zones de país. El dia que arribi el seu somni d'inaugurar el seu propi celler, segur que anirem a visitar-la.
les dones ens salvaran
Anònim, 11/09/2020 a les 22:47
+0
-0
Visca les dones, valen molt. Sobre tot perquè no he vist gaire dones enòlogues. Sempre són tot homes..



















FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Raïm de Mas Martinet afectat pel Míldiu
Raïm de Mas Martinet afectat pel Míldiu | Mas Martinet
Jordi Bes
Una collita marcada pel coronavirus i el míldiu, un fong que fins i tot ha fet renunciar a l'elaboració d'alguns vins, si bé això no ha estat tot, com testimonia Sara Pérez: "Hem perdut la collita per les conviccions" | El raïm veremat és de qualitat i els romanents de vi que quedaven per vendre poden compensar en part les pèrdues causades pel fong: "Si havia de passar, que sigui aquest any"
D’esquerra a dreta: Joan Soler (DO Pla de Bages), Salustià Álvarez (DOQ Priorat), Salvador Puig (INCAVI), Quim Batlle (DO Alella), Joan Arrufí (DO Terra Alta), Pilar Just (DO Montsant), Bernat Andreu (DO Conca de Barberà), Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre), Vicenç Ferre (DO Tarragona), Joan Huguet (DO Penedès), Xavier Pié (DO Catalunya) i Xavier Albertí (DO Empordà)
D’esquerra a dreta: Joan Soler (DO Pla de Bages), Salustià Álvarez (DOQ Priorat), Salvador Puig (INCAVI), Quim Batlle (DO Alella), Joan Arrufí (DO Terra Alta), Pilar Just (DO Montsant), Bernat Andreu (DO Conca de Barberà), Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre), Vicenç Ferre (DO Tarragona), Joan Huguet (DO Penedès), Xavier Pié (DO Catalunya) i Xavier Albertí (DO Empordà)
Els presidents, acompanyats pel director general de l'INCAVI, han fet balanç de la campanya conjunta "gaudeix del que és bó"
Imatge il·lustrativa
El celler està transformant a ecològica la seva producció de vins i caves.