els vins de la setmana

Puresa Garnatxa Blanca Fermentat en Bóta 2016, 100 anys de saviesa

Joan Nebot tasta un dels vins amb que el Celler Cooperatiu Gandesa celebra el seu centenari

Tret de sortida a l'any del centenari del Celler Cooperatiu de Gandesa

| 07/03/2019 a les 14:06h
Especial: Vídeos! Els Vins de la Setmana
Arxivat a: Vídeos, Puresa Garnatxa Blanca, Celler Cooperatiu Gandesa


El 19 de febrer de 1919 es va encarregar la construcció del Celler Cooperatiu de Gandesa a l’arquitecte Cèsar Martinell, i ara, 100 anys després, per celebrar aquesta efemèride el celler ha elaborat dos vins especials, un monovarietal de carinyena i un altre de garnatxa blanca, que és justament al que dediquem aquest tast.

Puresa Garnatxa Blanca Fermentat en Bóta 2016, del Celler Cooperatiu Gandesa, a la DO Terra Alta, s'elabora 100% amb garnatxa blanca de vinyes de més de 60 anys, fermentada en bóta de roure francès i amb una posterior criança amb les mares uns 5-6 mesos. Una part del vi reposa uns 4-5 mesos en ou de ciment de 600 litres i té un preu de venda al públic aproximat de 24 euros.

És representatiu dels vins de la Terra Alta i per tant de la Cooperativa de Gandesa perquè s'elabora amb garnatxa blanca, de la que a la Terra Alta s'hi concentra 1/3 de tota la que hi ha plantada al món. I és fermentat en bóta (i no un vi jove o fins i tot un brisat, com eren tradicionals a l'indret) per demostrar fins on es s'ha pogut arribar en l'elaboració de vins en aquest 100 anys d'evolució del celler.

I val a dir que s'ha arribat lluny, perquè és un vi complex, amb tota la força, l'entitat i la complexitat que pot arribar a tenir un vi negre, però bo i conservant la frescor dels millors vins blancs del món, i alhora conservant el caràcter inconfusible de la garnatxa blanca de la Terra Alta.

La seva força i complexitat el fan ideal per acompanyar peixos al forn, com un besuc, però també combina a la perfecció amb una orada a la sal, amb la mantega d'un llenguado a la meunière o amb plats de marisc potents, com unes gambes vermelles a la planxa...

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Joan Nebot ens recomana l'Abadal Picapoll 2018, que va ser el primer monovarietal de picapoll de la DO Pla de Bages
Imatge il·lustrativa
La DO intensificarà l’estratègia institucional i accelerarà les mesures de caràcter legal per salvaguardar el paisatge del territori
Imatge il·lustrativa
És un homenatge a les muntanyes del Montsant, on segons diuen els seus creadors, "tot comença i tot acaba".