els vins de la setmana

Puresa Garnatxa Blanca Fermentat en Bóta 2016, 100 anys de saviesa

Joan Nebot tasta un dels vins amb que el Celler Cooperatiu Gandesa celebra el seu centenari

Tret de sortida a l'any del centenari del Celler Cooperatiu de Gandesa

| 07/03/2019 a les 14:06h
Especial: Vídeos
Arxivat a: Vídeos, Puresa Garnatxa Blanca, Celler Cooperatiu Gandesa


El 19 de febrer de 1919 es va encarregar la construcció del Celler Cooperatiu de Gandesa a l’arquitecte Cèsar Martinell, i ara, 100 anys després, per celebrar aquesta efemèride el celler ha elaborat dos vins especials, un monovarietal de carinyena i un altre de garnatxa blanca, que és justament al que dediquem aquest tast.

Puresa Garnatxa Blanca Fermentat en Bóta 2016, del Celler Cooperatiu Gandesa, a la DO Terra Alta, s'elabora 100% amb garnatxa blanca de vinyes de més de 60 anys, fermentada en bóta de roure francès i amb una posterior criança amb les mares uns 5-6 mesos. Una part del vi reposa uns 4-5 mesos en ou de ciment de 600 litres i té un preu de venda al públic aproximat de 24 euros.

És representatiu dels vins de la Terra Alta i per tant de la Cooperativa de Gandesa perquè s'elabora amb garnatxa blanca, de la que a la Terra Alta s'hi concentra 1/3 de tota la que hi ha plantada al món. I és fermentat en bóta (i no un vi jove o fins i tot un brisat, com eren tradicionals a l'indret) per demostrar fins on es s'ha pogut arribar en l'elaboració de vins en aquest 100 anys d'evolució del celler.

I val a dir que s'ha arribat lluny, perquè és un vi complex, amb tota la força, l'entitat i la complexitat que pot arribar a tenir un vi negre, però bo i conservant la frescor dels millors vins blancs del món, i alhora conservant el caràcter inconfusible de la garnatxa blanca de la Terra Alta.

La seva força i complexitat el fan ideal per acompanyar peixos al forn, com un besuc, però també combina a la perfecció amb una orada a la sal, amb la mantega d'un llenguado a la meunière o amb plats de marisc potents, com unes gambes vermelles a la planxa...

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
12 llibres vinícoles per aquest Sant Jordi maridats amb vins escollits per a cada lectura | Per Sigrid Guillem
Imatge il·lustrativa
Un projecte de mineria de dades i intel·ligència artificial permetrà, per mitjà d'algoritmes, prendre decisions en l'àmbit comercial
Imatge il·lustrativa
És el shiitake un superaliment? I el rovelló? Ho descobrim amb aquesta nova entrega de What the Food, el nou canal de gastronomia.