ELS VINS DE LA SETMANA

Jean Leon Vinya Gigi 2016, un vi de cine

El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors

Castell de Perelada Finca Garbet 2006, el protagonista de la pel·lícula

| 01/03/2019 a les 17:31h
Especial: Vídeos! Els Vins de la Setmana
Arxivat a: Vi destacat, Vinya Gigi 2016, Jean Leon


Els vins de Jean Leon van ser els primers vins catalans apreciats internacionalment, pels contactes del creador del celler, que en realitat es deia Ceferino Carrión, un càntabre que va emigrar als Estats Units i que va arribar a tenir, en societat amb l'actor James Dean, un dels restaurants més coneguts a Beverly Hills, on vivien i encara viuen moltes de les estrelles del cinema nord-americà.

Això va ser a l'època daurada de Hollywood, així que, lògicament, hi servia els millors vins del món. Aquest fet el va portar a voler elaborar un vi propi, del mateix nivell que aquesta grans vins, i com que abans de marxar als EUA, entre els 13 i els 19 anys, havia viscut a Barcelona, va anar a buscar les vinyes per fer aquests vins al Penedès, on va comprar 150 hectàrees a Torrelavit.

El 1967 va plantar la vinya Gigi -que és el nom de la seva filla- amb chardonnay i va elaborar el primer vi d'aquesta varietat amb criança fet a l'estat espanyol, un vi a l'estil dels grans blancs borgonyons, els que aleshores i encara ara són els vins blancs més apreciats del món. Aquest Vinya Gigí té la classificació de Vi de Finca, la màxima distinció que pot assolir un vi català i que només tenen un grapat de cellers.

És un vi d'aromes de fruita blanca, albercoc, préssec de vinya i mango, amb notes d'aranja i mantega. A la boca és dens i amb força, però té un final cítric de llimona madura que el fa fresc i li dóna nervi. És un vi gairebé elèctric, que combina a la perfecció amb un suquet de rap o amb peix blau a la planxa.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Teresa Jordà s’ha reunit amb els presidents de les DO del vi català per analitzar les possibles actuacions a fi de reduir els efectes del coronavirus i recuperar les vendes al més aviat possible
La proposta Silenci entre Vinyes torna a Abadal
La proposta Silenci entre Vinyes torna a Abadal | Abadal
La reobertura vindrà acompanyada d'algunes novetats, com el nou Brunch entre Vinyes o una adaptació del Silenci entre Vinyes
Plaques fotovoltaiques
Plaques fotovoltaiques | Família Torres
En deu anys, el celler vol reduir la petjada de carboni un 55% respecte al 2008