Convulsions al sector del cava: 9 grans marques marxen de la DO

Els nou cellers que integren la marca han formalitzat avui la baixa de la DO Cava davant la falta de consens amb el Consell Regulador per permetre la convivència de les dues marques a l’etiqueta

Les primeres ampolles de Corpinnat sortiran al mercat aquesta primavera

El novè Corpinnat és Mas Candí

| 30/01/2019 a les 07:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Cava, Corpinnat
Imatge il·lustrativa
Mas Candí va ser l'últim en afegir-se al segell de la marca col·lectiva Corpinnat. El novè celler d'una marca que ja integren Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Feixes i Júlia Bernet

Representen poc escumós si parlem en termes de volum -no arriben a l'1% de les ampolles de cava del sector-, però són algunes de les bombolles amb més "marca" i prestigi del sector. Un abans i un després al sector del cava, que després de les darreres compres d'empreses per part de capitals estrangers veu com 9 de les seves empreses més emblemàtiques marxen del consell regulador per desavinences.

Els nou cellers que avui integren la marca col·lectiva Corpinnat han presentat amb data d’avui la baixa com a elaboradors de cava al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava després de mesos de converses per intentar trobar una fórmula que permeti la convivència de la marca col·lectiva dintre d’aquesta DO. 

Xavier Gramona: després de moltes reunions amb el Consell Regulador, no ha sigut possible la convivència de les etiquetes DO Cava i Corpinnat 

Segons el comunicat de Corpinnat, "la darrera proposta d’integració que el Consell Regulador ha posat sobre la taula és inassumible per part de Corpinnat, ja que exigeix una sèrie de renúncies que qüestionen la mateixa naturalesa de la marca col·lectiva, com ara la delimitació territorial, el reglament d’ús o els controls de qualitat externs".

La reunió d'aquest matí amb el president del Consell Regulador, Javier Pagés, amb els presidents de Corpinnat, Ton Mata i Xavier Gramona, només ha servit per posar de manifest el to conciliador d'ambdues parts, però en cap cas ha pogut resoldre la marxa dels integrants de Corpinnat.

Segons Xavier Gramona, "després d'un any des de la primera reunió amb el Consell Regulador, no ha sigut possible la convivència de les etiquetes DO Cava i Corpinnat. Necessitem que el consumidor pugui distingir entre un cava de 3 euros i un de 100, i ara per ara no pot". I segueix comentant "que el consell regulador començi a parlar de territori i de zonificació és una gran notícia i en certa manera ens sentim una mica responsables que això passi ara".
 

Per Ton Mata, propietari de Recaredo, "ens il·lusiona aquesta nova etapa que ens permetrà parlar de territori i d'origen. La nostra manera de treballar es mereix un nom propi que parli de llargues criances, d'ecologia i en definitiva, d'identitat". I segueix dient que "hi ha molta feina per fer i estem disposats a col·laborar amb el sector".

Una de les raons principals de Corpinnat per prendre la decisió de marxar ha sigut que no puguin conviure les dues etiquetes alhora. Lamenta que la DO Cava no permeti la convivència de les marques Cava i Corpinnat, convivència que era possible fins que la DO Cava va aprovar una modificació de reglament en el darrer ple de la Junta sortint (28.08.2018) per fer-ho, precisament, incompatible.

A partir d'avui els integrants de Corpinnat hauran d'imprimir etiquetes amb el segell de la marca col·lectiva i sense el de la DO Cava, tot i que les etiquetes de tot l'estoc d'escumosos qualificats que hi ha avui al mercat podran seguir denominant-se Cava.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

LA CAUSA DEL COLAPSE DEL CAVA
Manuel Duran, 31/01/2019 a les 10:31
+0
-0
la causa del colapse del Cava va ser el haver destruit la seva identitat autoritzant varietats francesas!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
Imatge il·lustrativa
A Can Calopa s'elabora el vi de Barcelona | El vi es pot degustar, amb tots els altres productes de l'Olivera, a la recent inaugurada Vinoteca de Can Calopa
Mones de Pasqua
Mones de Pasqua | Adrià Costa
Àlvar Llobet
Cassola de bacallà, panadons i cocarrois, entre les menges estrelles d'aquests dies de festa
Imatge il·lustrativa
La DO Terra Alta alerta de la importància de seguir el procediment judicial per evitar la implantació de les 3 centrals eòliques anunciades a la comarca de forma imminent