vins ecològics

Salvador Batlle -Còsmic Vinyaters- a Le vin de mes amis
Salvador Batlle -Còsmic Vinyaters- a Le vin de mes amis | Jordi Bes

Els vins catalans es fan un lloc en una de les fires ecològiques més grans del món

Oferir elaboracions més curoses amb el medi afavoreix les vendes a l'estranger

Què hi fan banyes de vaca enterrades al camp?

, Montpeller | 30/01/2019 a les 06:40h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, vins catalans, fires ecològiques, Millesimé Bio
Més d'una quarta part de la superfície de vinya de Catalunya ja està certificada com a ecològica. L'arribada al mercat de nous vins eco s'està convertint en una carta de presentació dels cellers catalans que afavoreix l'exportació a l'estranger, especialment al centre i nord d'Europa, cosa que s'ha evidenciat els darrers dies a Montpeller. La ciutat francesa ha acollit una de les fires més importants del món de vins ecològics, la Millésime Bio, que a la vegada afavoreix la celebració de mitja desena de fires més de petit format amb elaboradors de produccions petites o que se centren en les més extremes, com els denominats "vins naturals".

La febre pels vins eco que es viu al país veí ha fet que es mostri més receptiu a tastar elaboracions foranes i això ha facilitat que els cellers catalans s'hi obrin camí

Entre totes han participat una trentena de cellers catalans que han presentat les seves elaboracions en un país on es viu amb gran interès l'eclosió dels vins ecològics, que cada cop utilitzen menys sulfits afegits. Dins dels eco també s'hi presta molta atenció als biodinàmics (una viticultura encara més restrictiva en aspectes com l'ús de químics per tractar la vinya) i als naturals, els quals amb freqüència poden presentar alguns defectes com males olors, i sobre els quals a França ja es comença a debatre per regular-los.
 

Albet i Noya a la fira Millesimé Bio - Foto: Jordi Bes


La febre pels vins eco que es viu al país veí ha fet que es mostri més receptiu a tastar elaboracions foranes i això ha facilitat que els catalans s'hi obrin camí. "El mercat francès està una mica més obert, sobretot amb l'arribada dels vins ecològics", afirma Sébastien Juanicotena, un importador del País Basc francès del celler Alta Alella (DO Alella). Constata que Catalunya està "un pas per davant" de la resta de l'estat espanyol, i afegeix: "Quan dic Catalunya, penso en vins ecològics". Florian Riegel, un importador alemany d'Albet i Noya, veu la qualitat dels vins catalans "força bona" però planteja altres condicionants: els que estan per sobre de 10 euros és difícil vendre'ls a la botiga orgànica convencional i han d'anar destinats a les especialitzades o espais gastronòmics.

Millésime Bio ha celebrat enguany la 26a edició. Cellers com Albet i Noya, Parés Baltà o Suriol (tots de la DO Penedès) hi participen des del principi o gairebé. Joan Cusiné, de Parés Baltà, rememora com la fira va començar en una pista poliesportiva a Narbona amb menys d'un centenar d'elaboradors eco i ara ja n'hi ha un miler. Ara la gent és "molt més receptiva" a les produccions d'aquestes característiques, afirma Assís Suriol, del celler Suriol. Els catalans han estat "capdavanters" en aquest camp a la península Ibèrica, segons Cusiné, i enguany han acudit 15 cellers a la fira. Antoni Falcón, de Vins de Taller (DO Catalunya), remarca que la condició per exposar-hi és que tots els vins que s'hi porten estiguin certificats.

María Jesús Polanco, «hi ha qui fa naturals perquè "està a la moda", nosaltres els fem perquè formen part de la nostra manera de viure»

Alguns hi han anat per primera vegada, com Albert Jané, dels cellers Acústic (DO Montsant), Ritme (DOQ Priorat) i Autòcton. Indica que l'importador europeu busca "vins singulars, amb caràcter, mediterranis". Dos dels seus han rebut medalla en el concurs de la fira. També hi han estat presents Can Descregut, Castell d'Age, Coma Romà, Loxarel i Vall Dolina (DO Penedès), Costers del Sió (DO Costers de Segre), Mas Igneus (DOQ Priorat), Terra Remota (DO Empordà) i Torelló (DO Cava). A les fires de petit format que se celebren també a Montpeller des de fa pocs anys, i on amb prou feines se superen el centenar d'elaboradors en cadascuna, també s'hi va incrementant la presència catalana.
 

Blanca Ozcáriz, de Jardí dels Sentits, a la fira Biotop - Foto: Jordi Bes


També en fires de petit format

A Biotop cal enviar una mostra dels vins que s'elaboren abans de ser acceptat com a expositor, explica Oscar Reboredo, que n'elabora diversos sota la marca Aessir. Remarca que a Montpeller aquests dies han coincidit sis fires de cop (ell fa deu anys que hi va per aquestes dates), i que aquesta ciutat "s'ha convertit en el lloc amb la venda ecològica més important del món". En total a Biotop hi han anat set cellers catalans i han estat els únics procedents de l'estat espanyol. L'importador Adrien Sage en representa quatre d'ells (Frisach, Tuets, Sota els Àngels i Vinya Oculta), els quals no afegeixen sulfits o n'agreguen molt poca quantitat.

Sage destaca l'expansió que es viu a França, on fins i tot "la gent que fa vi natural dolent se'n surt", si bé ressalta que "els vinyaters que encara no fan vins prou nets, amb la dificultat que representa fer vi natural, van evolucionant en un sentit positiu". Per a ell, "Catalunya és de les regions que fa més bons vins a nivell estatal". María Jesús Polanco, de Sota els Àngels (DO Empordà), creu que hi ha qui fa naturals perquè "està a la moda", però ells els fan perquè formen part de la seva manera de viure. Àlex Bautista, del celler Credo (propietat de Recaredo i que forma part de la DO Penedès), remarca que venint a Montpeller "veus que sempre hi ha interès" per a les elaboracions catalanes.
 

Alta Alella a la fira Millesimé Bio - Foto: Jordi Bes


Per a Joan Ferré, de Frisach (DO Terra Alta), ha estat el primer any malgrat que ja exporta ben bé la meitat de la producció, i considera que és bo que hi sigui el viticultor directament. Blanca Ozcáriz, del Jardí dels Sentits (al Penedès), també s'ha estrenat i espera que li hagi servit per guanyar visibilitat ara que ha llençat el seu projecte personal. A la fira Le vin de mes amis hi ha acudit Salvador Batlle, del celler Còsmic (DO Empordà), que creu que Catalunya està "més oberta" a fer vi natural però "no a consumir-lo" pel fet que estigui caracteritzat sovint per no estar filtrat o tenir aromes diferents al convencional. A Les Affranchis no hi ha anat cap celler català i és on s'han pogut tastar alguns dels naturals més extrems.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.