llibres

"Els millors vins dolços de Catalunya i els seus maridatges", de Lluís Romero, un llibre per reivindicar uns vins sovint massa oblidats

Lluís Romero és filòleg i sommelier

El llibre explica les diferents tipologies de vins dolços que tenim a Catalunya

Més d'un centenar de vins dolços tastats amb una explicació detallada, característiques tècniques, preu i proposta de maridatge

Neix la Guia d’Enoturisme de Catalunya

| 24/01/2019 a les 09:32h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Llibres, vins dolços, Lluís Romero
Imatge il·lustrativa
Un llibre imprescindible per qui vulgui aprofundir una mica en el món dels vins dolços. Diferents tipologies de vins, mètodes d'elaboració, amb addició d'alcohol vínic o sense, amb botritis, amb doble fermentació, bullits...

Diu Lluís Romero que igual que el vers de la poesia, "el vi dolç està poc estès entre el públic català tot i la seva llarga tradició al nostre territori. Al món tenim diversos estils d’elaborar vins dolços, però a Catalunya en l’actualitat ja els tenim tots representats".

La qualitat de molts dels vins que he tastat és excepcional, emocionant en alguns casos; un bon grapat m'han posat la pell de gallina


Lluís ens comenta que "he escrit aquest llibre perquè sóc un profund enamorat dels vins dolços, penso que els millors són veritables tresors que resten amagats, esperant ser trobats. Cal trencar el fals mite que els dolços embafen i funcionen només amb les postres. M'agradaria que l'hàbit de consumir-ne s'estengués i que el públic general els redescobrís i els valorés com es mereixen. Així, segurament, els cellers també apostarien més fort per fer-ne més i millors i els vins dolços tornarien al lloc d'honor que mereixen en una terra mediterrània com la nostra".

Al llibre trobareu més d'un centenar de vins tastats -l'autor n'ha tastat uns 200 i ha escollit els que més li han agradat- amb una àmplia informació sobre cadascun d'ells.

"La qualitat de molts dels vins que he tastat és excepcional, emocionant en alguns casos; un bon grapat m'han posat la pell de gallina. Per descomptat ens queda camí per córrer, però ja en tenim d'extraordinaris encara que, malauradament, són força desconeguts. Rancis dolços i bullits són alguns dels estils que penso que tothom hauria de conèixer, impacten i sedueixen a l'instant!".

És interessant la classificació segons tipus de vins dolços, amb una explicació exhaustiva de cada particularitat de la verema, de l'elaboració o de la guarda.
Així doncs, hi trobem; vins de botritis, dolços naturals, escumosos -semisecs i dolços-, misteles, rancis, de verema tardana, vins bullits, vins de panses i vins de fred.

De cada vi trobareu informació del celler, de la DO, de les varietats, la criança, l'alcohol, el sucre residual, la temperatura de servei, el maridatge -l'autor fa especial èmfasi amb aquest aspecte-, la producció en ampolles, la mida de l'ampolla i el preu.

El llibre, editat per Cossetània, el podeu comprar per 15,50 euros.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Tastem 16 escumosos DO Cava de gamma alta de menys de 20 euros
Imatge il·lustrativa
Per a potenciar la recuperació econòmica després de la COVID-19, el celler del Penedès ha donat 20.000 ampolles de vi i 5.000 d’oli d’oliva verge extra amb un valor de més de 300.000€ al canal HORECA
Mas Comtal i Mas Blanch i Jové han plantat vinya durant el confinament.
Mas Comtal i Mas Blanch i Jové han plantat vinya durant el confinament. | Twitter
Jordi Bes
Les hectàrees de varietats tradicionals no paren de créixer ni durant el confinament, però quan es tracta de vendre vi segueixen tenint sortida també les foranes | Les garnatxes estan entre les més plantades pel potencial que hi veuen tant cellers petits com grans, mentre que hi ha qui també es decanta pel monestrell