mercats

Tendències 2019 en el món del vi

Cada any, el Concurs Mundial de Brussel·les (CMB) analitza els esdeveniments del sector i els creua amb les seves dades per observar i preveure quina evolució i quines són les tendències del 2019 al sector vitivinícola

L'exportació torna a catapultar Vilarnau

| 20/01/2019 a les 09:31h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Mercats, Tendències 2019
Imatge il·lustrativa
Des de grans extensions fins a petites finques, tots els productors han entès la importància d'una proposta de producció més responsable. L'èmfasi en la salut i el benestar també influeix en les decisions dels consumidors de vi. Els consumidors es preocupen ara de l'origen i dels mètodes de producció del vi, afavorint els vins biològics i naturals com a símbol de superior qualitat.

Conscient d'aquesta evolució, el CMB va inaugurar fa dos anys un "Trofeu del Vi Biològic". Les inscripcions dels vins biològics i biodinàmics han augmentat significativament en els últims 10 anys, i fins i tot s'han duplicat des de 2015. No és estrany que els vins premiats en aquesta categoria procedeixin principalment d'Itàlia, França i l'Estat. Però també es distingeixen països com la Xina, Grècia i Moldàvia.
 
A Espanya, s'imposa aquesta tendència favorable als vins biològics, biodinàmics i naturals, amb poca intervenció al celler, amb baixos nivells de sofre i sense additius. Establiments especialitzats en aquests tipus de vins s'han multiplicat a les grans ciutats del per acompanyar aquest moviment dels consumidors cap a més naturalitat i transparència.

El veganisme està experimentant un ràpid creixement. Es preveu que aquesta tendència repercutirà en la producció de vi el 2019, amb elaboracions més respectuosos amb el medi ambient i en simplificar la informació de les etiquetes. També s'observa un creixent interès pels vins de baix contingut alcohòlic i estan sorgint molts mètodes per ajudar a reduir el contingut d'alcohol en el vi. Pel que fa a les preferències dels consumidors, el vi negre hauria de seguir ocupant la posició de líder en 2019.

Alhora, el canvi climàtic està afectant els nivells de sucre residual en els vins i fent que les vinyes es desplacin cap al nord. "Un dels majors reptes del futur serà produir un vi fresc, afruitat i de menor graduació", comenta Baudouin Havaux, president del CMB.

Reconeixent la demanda dels consumidors de negres més lleugers i frescos, els enòlegs  s'orienten ara cap a vins amb menor extracció i que deixin expressar els seus terrers. Molts dels negres més excitants de la nova onada s'estan elaborant amb varietats de raïm autòctones. "Els cellerers espanyols han evolucionat i busquen elaborar negres de varietats autòctones amb una acidesa vibrant i amb expressió del terrer", diu el pioner Álvaro Palacios.
 

En 2019, els consumidors no només seran cada vegada més conscients del tipus de vi que beuen, sinó també de com el beuen. La tendència cap a un consum de vi més equilibrat i moderat està guanyant terreny.

L'Estat aposta per la innovació

Aprofitant la moda dels rosats, els cellerers espanyols estan experimentant i aconsegueixen pujar en qualitat i en gamma. Codorníu va avançar la tendència i va sorprendre el passat estiu amb Anna Rocks, un polo elaborat amb el seu cava semisec, "Anna Ice Edition Rosé", i creat pel xef pastisser Jordi Roca del Celler de Can Roca a Girona.
 

Mentre la polèmica iniciativa del vi blau, iniciada per un grup de joves entusiastes espanyols en col·laboració amb la Universitat del País Basc, està tenint un èxit sorprenent entre els hipsters i ja ha donat lloc a diversos clons com el cava blau anomenat "Skyfall". A veure quines sorpreses ens reserva 2019...

Vi prèmium per als consumidors xinesos

Tot i la desacceleració econòmica de la Xina, s'espera que el país augmenti les seves importacions de vi en un 8% el 2019, segons l'International Wine and Spirits Record (IWSR). L'alça es deu a l'augment dels consumidors joves que prefereixen el vi al tradicional "baijiu".

Els consumidors grans també recorren al vi pels seus beneficis per a la salut. Tot i que la producció està disminuint en volum, la qualitat dels vins xinesos segueix augmentant. El país amfitrió del CMB 2018 va registrar un augment del 168% en el nombre de medalles en comparació amb 2017. Curiosament, els vins més cars guardonats amb el premi CMB en el concurs de l'any passat procedien de la Xina. Les varietats de raïm internacionals cultivades a la Xina van tenir molt èxit: per exemple, el país ha obtingut el nombre més gran de medalles per a vins de Cabernet Sauvignon. "En el futur, els nostres fills i néts beuran vi xinès d'alta qualitat", afegeix Havaux en la inauguració oficial del concurs a Pequín el maig de 2018. "La Xina aviat podria convertir-se en un dels majors consumidors de vi del món i els consumidors xinesos prefereixen els vins d'alta gamma".

Mercats d'exportació amb alt potencial

Xina seguirà sent un mercat atractiu per als exportadors, però els analistes creuen que Singapur, la República Txeca i Taiwan tenen el major potencial com a nous mercats de vi en els propers cinc anys. Tot i que la República Txeca té el major consum de cervesa per càpita en el món (150 litres a l'any), el vi està guanyant popularitat i, en els últims dos anys, el país ha experimentat un creixement notable en les importacions de vi (principalment de Geòrgia).
 

Varietats internacionals i autòctones

La producció de varietats internacionals ha augmentat a tot el món. Tot i que les varietats de raïm internacionals seguiran sent populars i seduiran a una gran quantitat d'entusiastes. "Es produeixen vins de qualitat en moltes parts del món", diu Thomas Costenoble, Director Executiu del CMB. "Les varietats que alguna vegada van ser autòctones s'han convertit en internacionals i també són d'excel·lent qualitat. Al mateix temps, l'atenció se centrarà en els vins autòctons. El futur de la indústria vitivinícola pot estar en les varietats autòctones, amb èmfasis en els vins de terrer".

Un major coneixement del vi entre els consumidors probablement els farà més curiosos i més propensos a experimentar. El 2019, els consumidors buscaran cada cop més vins locals específics i varietats que no puguin pronunciar. Els jurats del concurs van distingir amb raó als països que cultiven principalment varietats locals i inscriuen els seus vins autèntics en el CMB. El 2018, Itàlia va rebre medalles principalment per a vins de les varietats autòctones Primitivo, Sangiovese i Montepulciano. Espanya va obtenir la majoria de les seves medalles per a vins de varietats autòctones com Ull de Llebre, Garnatxa i Verdejo.

Portugal i Grècia, dos països que conreen centenars de varietats autòctones, han guanyat nombroses medalles amb varietats com Assyrtiko, agiorgitiko, Savatiano (a Grècia) i Touriga Nacional, Castelão, Touriga Franca i Baga (a Portugal). El major nombre de medalles suïsses es va atorgar a l'autòctona Chasselas, la varietat de raïm blanc més estesa i que representa al voltant del 27% de les vinyes del país. Els consumidors poden estar disposats a pagar més per alguna cosa fora de l'habitual.

El proper país amfitrió del CMB, Suïssa, va registrar un augment del 16,6% en el nombre de medalles, incloent-hi la de Gran Or (comparant els resultats de 2018 amb els de 2017). Albània, República Txeca i Kazakhstan van obtenir bons resultats en 2018 i Bulgària va obtenir el reconeixement Gran Or per tercer any consecutiu (2016-2018).

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
«Somiadors, és l'aposta dels enòlegs de Torres a l'Empordà i correspon al quart vi de la col·lecció 7 Magnífics. L'essència de la carinyena vella amb una justa aportació de la garnatxa per fer-lo més plaent en boca»
D'esquerra a dreta, Ton Mata, Joan Huguet, Xavier Gramona, Xavi Nadal i Toni de la Rosa
D'esquerra a dreta, Ton Mata, Joan Huguet, Xavier Gramona, Xavi Nadal i Toni de la Rosa | Corpinnat
Ramon Francàs
Joan Huguet opta a rellevar Josep Maria Albet a la presidència de la DO Penedès | Eduard Sanfeliu Giró serà el nou president de la Confraria del Cava
Imatge il·lustrativa
Els penedesencs Ramon Jané i Toni Carbó tornen a guanyar el concurs del restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú, que reparteix més de 7.000 euros en premis | Ramon Francàs i Anna Casabona es classifiquen en segona posició en aquesta sisena edició, en que han participat 82 parelles
Imatge il·lustrativa
Carles Escolar ha forjat la seva experiència al Celler Masroig de la DO Montsant