Imatge il·lustrativa

Vi espanyol amb marcat accent català

Rioja i la Ribera del Duero és on més destacada és la presència d’empreses catalanes

Marqués de Vargas, amb cellers a Rioja, Ribera del Duero i Rías Baixas, creix un 22% en tres anys

L'exportació torna a catapultar Vilarnau

| 31/12/2018 a les 07:40h
Arxivat a: Mercats, Parés Baltà, Henkell-Freixenet, Perelada Chivite, Grup Codorníu Raventós, Vi espanyol
No són pocs els cellers espanyols amb un marcat accent català. Henkell-Freixenet manté Valdubón (Ribera del Duero), Solar Viejo (Rioja), Vionta (Rías Baixas), Etcétera (Rueda), Heredad Torresano (Madrid) o Nauta (Alacant). Legaris (Ribera del Duero), Nuviana (Osca) o Bodegas Bilbaínas (Rioja) són del Grup Codorníu Raventós.

 

Família Torres és propietària dels cellers Celeste (Ribera del Duero), Ibéricos (Rioja), Camino de Magarín i Verdeo (Rueda) o del Pazo Torre Penelas (Rías Baixas). Família Torres també és present a d’altres denominacions, com ara Jumilla o Toro. Per la seva banda, recentment Juvé & Camps s’ha fet amb la propietat del celler i les vinyes de Torres de Anguix (Ribera del Duero).

Pinord és propietari de Vaquos (Ribera del Duero) i també comercialitza vins de la Rioja (Gran Logrado) sense descartar crear-hi un celler en el futur. Parés Baltà és propietari de Dominio Romano (Ribera del Duero). També hi ha un clar accent català a Bodegas Roda de la Rioja (Mario Rotllant i Carme Daurella).
 

Javier Suqué i Julián Chivite



Així mateix, Perelada és propietària de grans firmes del vi espanyol: Chivite (Navarra) i Viña Salceda i Fin de Siglo (Rioja). Finalment, el president d’honor de Henkell-Freixenet, Josep Ferrer Sala, manté fora de Catalunya amb els seus quatre fills Dominio de Longaz a Carinyena, Unión Vinícola del Este a Utiel-Requena i Bodegas Castelo de Medina a Villaverde de Medina, a Rueda.

Bodegas y Viñedos del Marqués de Vargas, un projecte amb marcat accent català que compta amb cellers i vinyes a la Rioja, Ribera del Duero i Rías Baixas (Marqués de Vargas, Conde de San Cristóbal i Pazo San Mauro respectivament), acaba de completar una inversió de 5 milions d’euros amb la voluntat de fer decidits passos qualitatius. El vicepresident d’aquesta companyia és l’empresari de Vilanova i la Geltrú Manel Giró Ribot (propietari de Destilerías MG), que suma al voltant d’un 40% de l’accionariat. També el director general, Jordi Vinyals, és català, així com també ho és el secretari del Consell d’Administració, Pep Martí. Fins i tot té origen català un dels seus assessors enològics, l’enòleg de prestigi Xavier Ausàs (ex Vega Sicília).

Bodegas y Viñedos del Marqués de Vargas suma una producció d’unes 700.000 ampolles. El president de la companyia és un dels empresaris més coneguts del sector a Espanya: Pelayo de la Mata (l’actual president de la Federación Española de Bebidas Espirituosas). Van incorporar de director general el català Jordi Vinyals (ex Torres i Laurent-Perrier de la Champagne) i en els darrers tres anys han aconseguit incrementar la facturació un 22% amb una plantilla de només 34 treballadors. Han tancat el darrer exercici amb unes vendes de 5,8 milions d’euros (+11%) i s’han marcat com a objectiu arribar als 7 milions el 2020, sense incrementar la producció. En els darrers 3 anys han passat d’exportar a 15 països a fer-ho actualment a 57.
 

Dominio Romano, de Parés Baltà


No descarten incrementar la seva presència al mercat espanyol amb una inversió a Jerez i amb un cava d’alta qualitat amb bona distribució internacional.
El seu pla d’inversions (2015-2019) inclou apostes decidides per l’enoturisme. Al celler de les Rías Baixas han incrementat un 30% els preus i han aconseguit vendre més. Han adequat l’històric celler de Logronyo a la nova cartografia per vinificar per parcel·les, han creat una nova zona de recepció de raïm amb càmeres refrigerades, han creat una nova zona per a realitzar fermentacions malolàctiques en bóta o per tirar endavant un treball amb la Universitat de Navarra per identificar i seleccionar llevats autòctons. A més, han eliminat les vinificacions de cabernet sauvignon tant a la Ribera del Duero com a la Rioja.

Des d’aquest grup de cellers s’afirma que “dir Marqués de Vargas és anomenar una saga de quatre generacions consagrades a l'elaboració i comercialització de vins de la Rioja, ja que el Marquesat de Vargas l'ostenta una família estretament vinculada a aquesta reconeguda regió vitivinícola espanyola”. De fet, el 1840, Felipe de la Mata, vuitè  Marquès de Vargas, va decidir plantar les primeres vinyes a la Hacienda Pradolagar. Des de llavors, quatre generacions d'aquest llinatge han vingut conreant les vinyes d'aquesta propietat. Pelayo de la Mata, comte de San Cristóbal, i el seu germà Francisco, novè marquès de Vargas, que va arribar a ser alcalde de Logronyo, van mantenir viva la passió per les vinyes de Pradolagar.
 

Pelayo de la Mata, Marqués de Vargas


A més d’aquest grup vitivinícola amb vinyes pròpies, Pelayo de la Mata presideix la gran distribuïdora Varma especialitzada en grans destil·lats (la ginebra Hendrick’s, els whiskys Glenfiddich o Grant’s, la vodka Moskovskaya, Disaronno, la ginebra vilanovina Master’s... però també porten els xampanys Bollinger i Ayala, l’oporto Graham’s, el vermut català Yzaguirre... També distribueixen el rom dominicà Barceló, del qual són propietaris Pelayo de la Mata i Manel Giró. Varma, de la qual és vicepresident Manel Giró, va tancar el darrer exercici amb un +5,99% en facturació (170 milions d’euros).

Destilerías MG de Vilanova i la Geltrú, que presideix Manel Giró (nascut el 1947 a Vilanova i la Geltrú), és una empresa familiar amb més de cinc generacions compromeses a destil·lar tradició, qualitat i innovació. Compten amb la certificació més exigent dins del sector alimentari europeu i internacional, les normes de Certificació IFS (International Food Standard). Porten més de mig segle elaborant ginebres. La família Giró, que també és propietària de les caves Giró Ribot de Santa Fe del Penedès, elabora des de vodka, rom, whisky i licor de crema catalana a combinats de refrescos amb destil·lats.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.