Família Torres pot connectar la instal·lació d'autoconsum fotovoltaic després de dos anys d'espera

Amb aquesta nova instal·lació de 400 kWp, el 25% de l’electricitat consumida al celler de Pacs del Penedès provindrà d’energies renovables

Del 27 de desembre al 6 de gener, ​els vins de Família Torres tornen a la Vall d’Aran

| 21/12/2018 a les 10:34h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Família Torres, Autoconsum fotovoltaic, Vi i medi ambient

La instal·lació d'autoconsum fotovoltaic que la Família Torres té al seu celler del Penedès ha estat més de dos anys bloquejada per qüestions burocràtiques, tal i com informavem el passat mes de juny. Ara, però, el celler ja té el vistiplau per connectar-la.

A aquesta se n'hi suma una altra de 670 kW i la caldera de biomassa, amb les quals el celler cobreix el 25% del seu consum elèctric amb fonts renovables. En aquest cas, la instal·lació permetrà cobrir el 6% de les necessitats elèctriques del celler i evitar l'emissió de 169 tones de CO2 l'any. 

El particular sistema de distribució d'electricitat que té el celler, dissenyat per optimitzar l'eficiència energètica no era contemplat per la normativa d'acord amb el Reial Decret 900/2015 i és per això que quan la Família Torres va iniciar els tràmits per connectar la nova instal·lació d'autoconsum el 2016, va veure denegada la connexió per part de l'Administració. L'única solució que se'ls va oferir: instal·lar un transformador addicional que suposava multiplicar per 1,5 la inversió inicial de 465.000 euros, i incórrer en pèrdues energètiques addicionals. Aquesta proposta es va descartar i van passar mesos sense aconseguir trobar una solució raonable.

L'entrada en vigor del Reial Decret Llei 15/2018, aprovat recentment pel nou govern central, ha posat finalment fi al periple de Família Torres, i de moltes altres empreses, que aposten per les energies netes per fer front al canvi climàtic. La nova normativa elimina les barreres per a l'autoconsum energètic amb la derogació de certs articles i contempla casuístiques particulars com la de la instal·lació de Família Torres.

A més, el nou decret accelera els tràmits de les instal·lacions de potència menor de 100 kWp. Gràcies a això, Família Torres ha pogut obtenir finalment els permisos de dues altres instal·lacions fotovoltaiques que estaven pendents de connexió en els seus cellers de Ribera del Duero (Pago del Cielo) i de Rueda (Bodega Magarín), amb una potència de 98 kWp i 58 kWp respectivament i una inversió de més de 280.000 euros. Ambdues instal·lacions estan dissenyades per generar aproximadament el 27% del consum elèctric del celler, evitant l'emissió de 60 tones de CO2 l'any.

Segons Miguel A. Torres, president de Família Torres: “Davant la gravetat del canvi climàtic, és important que tothom puguem fer passos cap a la descarbonització de les nostres economies. Per això, des de Família Torres aplaudim les propostes del Ministeri per a la Transició Ecològica, malgrat que encara hi hagi veus crítiques que pretenguin desviar l’atenció i negar les terribles conseqüències de l’escalfament global”.

Les energies renovables són, per a Família Torres, l'única alternativa vàlida als combustibles fòssils per aconseguir contenir l’augment de les temperatures. Per això, constitueixen un dels pilars del programa ambiental Torres & Earth, que té com a objectiu per al 2020 reduir en un 30% les emissions de CO2 per ampolla respecte al 2008.

Per al 2030, pretén arribar a una reducció del 50%. Aquesta xifra fa referència a tot el cicle del producte, allò que es coneix com abastos 1, 2 i 3, és a dir des de la vinya fins al transport final en destí, i no contempla la compra d’energia verda. Família Torres també compta amb instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum al celler Purgatori de Costers del Segre i al de la Rioja, i preveu ampliar les instal·lacions als cellers del Priorat i del Penedès en els propers anys.

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
«Somiadors, és l'aposta dels enòlegs de Torres a l'Empordà i correspon al quart vi de la col·lecció 7 Magnífics. L'essència de la carinyena vella amb una justa aportació de la garnatxa per fer-lo més plaent en boca»
Imatge il·lustrativa
La iniciativa, coordinada per l’IRTA, ha comptat amb la participació de la Comunitat de Regants i s’ha centrat en una finca pilot de 100 hectàrees | Les noves tecnologies com el reg programat i la teledetecció permeten l'estalvi d'aigua
Imatge il·lustrativa
Frédéric Galtier
Cada any, el Concurs Mundial de Brussel·les (CMB) analitza els esdeveniments del sector i els creua amb les seves dades per observar i preveure quina evolució i quines són les tendències del 2019 al sector vitivinícola
Imatge il·lustrativa
Preguntem a sis dels nostres sommeliers més premiats quin vi negre del Penedès recomanarien