reportatge

L'art de la pedra seca i les barraques de vinya

Les construccions de pedra seca es fan apilant pedres de l'entorn proper sense necessitat d'utilitzar altres materials de construcció per cohesionar, com la calç o el guix

A Catalunya hi ha gairebé 19.000 construccions de pedra seca, un autèntic patrimoni cultural i pasatgístic

«The Queen of Cork» o l'art dels taps de suro

| 19/12/2018 a les 14:36h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Reportatges, Barraques de vinya, Tines de pedra seca, Pedra Seca, Ruta de pedra seca
La Unesco, en una sessió celebrada a la República Maurici a finals de novembre, va considerar la tècnica de construir murs de pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El Comitè de Salvaguarda del Patrimoni Cultural de la Unesco va anunciar que "els murs de pedra seca desenvolupen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus". Aquest art és tradicional a Croàcia, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia, Suïssa i també a casa nostra.

L'organització també va valorar el fet que aquest tipus de construcció no fa un mal ús del medi ambient i "és un exemple de relació equilibrada entre l'ésser humà i la naturalesa". A més, millora la biodiversitat i construeix condicions microclimàtiques propícies per al sector agrícola.

Què són les construccions de pedra seca?

Les construccions de pedra seca es fan apilant pedres de l'entorn proper -tradicionalment es treien dels camps de conreu per exemple, les que impedien que la terra fos llaurada o les que impedien que les llavors creixessin-, sense necessitat d'utilitzar altres materials de construcció per cohesionar, com la calç o el guix. En comptes d'això, i amb aquesta finalitat en algunes ocasions s'ha fet servir terra seca.

Aquesta tècnica s'ha utilitzat al llarg de tota la història, sobretot a partir del neolític, i s'ha usat en zones rurals per aixecar diversos tipus de construccions: masos, basses, ponts, cabanes, barraques, marges, murs que protegeixen -i limiten els camps i les propietats-, escales, etc. La majoria de construccions que encara es conserven, van de finals del segle XVIII a finals del segle XIX.
 

Tines del Tosques, a la vall del Flequer, a Mura. Foto: Gonzalo Sanguinetti / Diputació de Barcelona

 

On podem trobar aquest tipus de construccions?

Les construccions de pedra seca són molt comunes a les ribes de la Mediterrània, amb els seus màxims exponents a la part meridional de Catalunya, les illes Balears i el nord del País Valencià.

Pel que fa a Catalunya la pedra seca és més present al Camp de Tarragona, el Penedès, als secans de les Garrigues, l'Urgell, el Segrià, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, l'Empordà i el Montsià, entre d'altres. En total hi ha gairebé 19.000 construccions de pedra seca i, sobretot, es troben en barraques, marges, cisternes, masos o pous.

A la resta d'Espanya hi ha a vuit comunitats autònomes més que gaudeixen de la presència d'aquest art: Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Extremadura, Galícia i València.

Els indrets i les zones on hi ha aquestes construccions de pedra seca tenen un paisatge característic i per tant, s'han acabat convertint en un referent identitari en molts  territoris.
A més constitueixen rics ecosistemes per a insectes, rèptils, petits mamífers, amfibis i fins i tot algunes aus que hi fan niu. També hi creixen sovint falgueres, molses o líquens.
 

Usos de les construccions de pedra seca

Els murs o els marges són les construccions més comunes de pedra seca. Han servit al llarg de la història per conformar les feixes, amb la finalitat de guanyar terreny cultivable en indrets en els quals hi havia molta pendent, cosa que feia complicada qualsevol activitat agrícola. També són útils per prevenir l'erosió del terreny i per retenir la humitat.  

La majoria de construccions que encara es conserven, van de finals del segle XVIII a finals del segle XIX


Amb la intenció d'aprofitar el màxim l'aigua de la pluja que després s'utilitzava per regar, per a les persones i per al bestiar també es construïen basses de pedra seca i cisternes.

També són comuns els recers o paravents -quadrats, de ferradura, circulars, rectangulars- formats per una paret simple de pedra seca i que es construïen amb la voluntat de protegir-se del vent.

D'altres construccions s'utilitzaven en activitats agrícoles o ramaderes. Això vol dir que les feien sevir els pagesos per guardar les eines o per aixopluc en cas de tempesta. També com a alberg si havien de treballar uns quants dies seguits o com a lloc de descans per als animals que els ajudaven durant les feines del camp. Trobem barraques de vinya, cabanes i balmes murades, per exemple. 
 

Els murs de pedra seca, una constant en moltes zones de Catalunya. Foto: Miquel Àngel Ramos


Barraques de vinya i tines de pedra seca 

Les barraques de vinya i les tines de vi, al Bages per exemple, antigament eren situades enmig de les vinyes. Els pagesos per tal de preservar la collita se les enginyaven per construir elements que al mateix temps també els ajudaven a treballar amb més comoditat.

Ja fa uns quants anys, el celler Abadal va idear un projecte innovador: recuperar la manera antiga de fer vi utilitzant una tina de pedra seca al mig d'una vinya de la Vall del Flequer, al terme municipal d'El Pont de Vilomara i Rocafort (Bages). En aquest lloc, actualment, tot i que moltes de les construccions es troben enmig dels boscos, hi ha un recorregut que permet descobrir aquest tipus de construccions.
 

Les construccions de pedra seca, un dels valors patrimonials importants del Bages. Foto: Joan Borrós


Algunes rutes de la pedra seca

Hi ha diverses opcions que ofereixen la possibilitat de gaudir de rutes de la pedra seca:

Des del Bages, per exemple, s'ofereix la possibilitat  de descobrir les tines de pedra seca tot fent un tast de vins de la DO Pla de Bages. Un itinerari circular de 6 km a dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Podeu trobar informació aquí.

A Olesa de Bonesvalls, a l'Alt Penedès, podeu trobar l'itinerari de la perda seca, dissenyat pel Grup de Recerca Olesa Rural i que inclou elements com barraques de vinya, pous, corrals i marges, entre altres. 

La ruta de la pedra seca a Monistrol de Calders és un recorregut circular de gairebé 13 km en el qual es poden veure barraques de vinya. En aquesta zona hi ha comptabilitzades més de cinc-centes barraques. El punt més alt de la Serra de Guaites és un fantàstic mirador.

O al Priorat teniu la possibilitat de fer la ruta de la pedra seca de Capçanes. Informeu-vos aquí.

A l'illa de Mallorca teniu la possibilitat de fer senderisme i visitar construccions de pedra seca, per exemple, en concret el GR-221. Per a més informació aquí.
 

Caminades per les rutes de pedra seca. Foto: J.Luque


L’App de la Pedra Seca 

Segons el web de la Generalitat de Catalunya, l’App col·laborativa de la Pedra Seca per a mòbils i tauletes, neix d’una banda, per esdevenir un instrument per a la catalogació del patrimoni de la pedra seca al nostre territori i, de l’altra, com a complement del web wikipedra -com a mitjà de consulta-, oferint una eina de camp destinada a facilitar la localització i el coneixement in situ de construccions de pedra seca.

Permet descobrir prop de 16.000 construccions de pedra seca a Catalunya i catalogar-ne de noves, així com també conèixer les construccions situades al Parc Natural Regional del Pirineu Català i a la Mancomunitat Conflent-Canigó.

Les persones que troben una construcció de pedra seca la poden inventariar a través d'un formulari. Aquestes aportacions sempre seran validades per experts. Per consultar la informació que ja forma part de l'inventari es pot consultar a través de mapes, fotografies, fitxes, entre altres. 

Podeu trobar aquesta informació i ampliar-la al web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
«Somiadors, és l'aposta dels enòlegs de Torres a l'Empordà i correspon al quart vi de la col·lecció 7 Magnífics. L'essència de la carinyena vella amb una justa aportació de la garnatxa per fer-lo més plaent en boca»
Imatge il·lustrativa
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, organitza la participació de 97 empreses al certamen que tindrà lloc del 17 al 19 de març a Düsseldorf
Imatge il·lustrativa
Una font de vermut El Bandarra presideix la inauguració del Mercat Little Spain de Nova York
El passat divendres, a la seu de la Confraria del Cava a Torre Ramona, es va signar el conveni entre el Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (CEEC), l'Associació Catalana d'Enòlegs (ACE) i la Confraria del Cava