clàssic penedès

Cinc Clàssic Penedès per brindar aquest Nadal

Us proposem cinc escumosos d'alta qualitat per acompanyar els àpats de les festes

Escumosos del 2018; les millors novetats

| 18/12/2018 a les 20:45h
Arxivat a: Els vins de la setmana, DO Penedès, Clàssic Penedès
Imatge il·lustrativa
Arriba el Nadal, i amb ell el dubte sobre quina serà la nostra elecció per a un bon brindis. Les festes es poden celebrar amb escumosos Clàssic Penedès. Tots són ecològics, els cellers que els elaboren garanteixen que la producció es limita al territori de la Denominació d'Origen (DO) Penedès i com a mínim són reserva, ja que almenys es guarden 15 mesos al celler. Tot seguit trobareu una selecció de cinc Clàssic Penedès per gaudir durant les festes:
 
Loxarel Amaltea Brut Nature
Celler Loxarel


Varietats: Xarel·lo, macabeu i parellada.
Un dels personatges de la mitologia grega dona nom a aquest escumós, que s'elabora amb el mateix cupatge que el clàssic del cava. Amaltea va ser la cabra que va alletar Zeus, el déu suprem. A Loxarel han fet un pas més enllà i ja treballen en vitivinicultura biodinàmica, que té en compte aspectes com la interrelació de la vinya amb els voltants. Les cabres d'un pastor ajuden en l'època de poda a mantenir cuidats els ceps. Les deixen anar només a finals de maig o principis de juny, quan el raïm està verd i només es mengen les fulles. Aquest escumós s'envelleix durant 15 mesos a tocar d'un refugi de la Guerra Civil i la beguda resultant és fresca i afruitada. Pot acompanyar aperitius però també un àpat amb arròs o peix blanc.
PVP aprox.: 9 euros
 
A Priori Brut
Celler Colet


Varietats: 50% macabeu, 25% chardonnay, 15% riesling, 7% gewürztraminer i 3% moscatell.
Per a qui no sigui gaire de bombolles, pot provar d'endinsar-s'hi amb un A Priori. El carbònic hi és poc present amb la finalitat d'atreure un públic jove que està poc acostumat a les bombolles. Per elaborar-lo, utilitzen cinc varietats, algunes d'elles poc usuals entre els escumosos. El nom d'A Priori sorgeix precisament de les ganes d'investigar amb noves varietats que no es permeten per a un cava, i és per això que el celler va decidir que no continuaria a la DO Cava i que passaria a elaborar Clàssic Penedès. Aquest escumós, que ha tingut 18 mesos de criança, pretén ser una beguda senzilla i que es pugui prendre a copes, però també pot servir per acompanyar unes postres no gaire dolces amb fruita.
PVP aprox.: 11,5 euros
 
 
L.D. Ancestral
Celler Finca Viladellops

Varietat: 100% xarel·lo vermell.
El Clàssic Penedès de la Finca Viladellops és un tribut a la família que l'elabora. S'anomena L.D. en referència a Luis Desvalls en homenatge als familiars més vinculats al celler de Marcelo Desvalls, l'actual propietari. El nom de Luis correspon al del seu avi, el pare, el germà i el fill. Aquest escumós és singular per la varietat de raïm emprada però també pel mètode d'elaboració, i que configura la segona part del nom de l'etiqueta: ancestral. Això vol dir que només passa per una sola fermentació i no dues com sol ser habitual. En cada ampolla posen la quantitat mínima de sulfits que duu (a partir de l'anyada del 2016 ja no n'afegeixen). Té una criança d'almenys 25 mesos i un color de pell de ceba, o sigui d'un rosat molt pàl·lid. Quan es tasta sembla més un vi que no pas un escumós, cosa que el fa idoni per a un menú de Nadal amb un gall d'indi farcit o uns canelons de Sant Esteve.
PVP aprox.: 17,3 euros
 
 

Brut 21
Celler Albet i Noya

Varietats: 57% Chardonnay i 43% Parellada.
A Albet i Noya són pioners en cultiu ecològic i enguany han celebrat els 40 anys des que van començar a produir vins més respectuosos amb el medi. El Brut 21 es va elaborar per primer cop l'any 2000 coincidint amb l'arribada del nou segle. Com que era un esdeveniment irrepetible, es va buscar un cupatge que no és habitual. Està compost de dues varietats de caràcter floral, la chardonnay i la parellada, la qual fa que l'escumós sigui més elegant i fi. Quan va sortir per primer cop al mercat ja va tenir èxit i al celler van optar per repetir-lo any rere any, de manera que ja en fa 18 que l'elaboren. S'envelleix durant 24 mesos i casa bé amb dolços i postres, tot i que també pot acompanyar uns aperitius.
PVP aprox.: 18,5 euros

 
Argila Rosé Brut Nature
Celler Mas Bertran


Varietats: 100% sumoll.
Per completar el llistat de propostes, un rosat. A Mas Bertran  van començar a elaborar amb sumoll negre amb el llançament de l'Argila Rosé, que s'anomena així pel terreny de la vinya. El sumoll s'ha començat a recuperar en territori de la DO Penedès després que fa algunes dècades la varietat va ser substituïda per d'altres que no eren tradicionals. Aquest escumós, que almenys té 28 mesos de criança, va motivar que la bodega es plantegés sortir de la DO Cava perquè no permet elaborar-ne amb sumoll. Al celler proposen maridar-lo amb cuina de contrastos, com la japonesa, i plats amb base de tomàquet, arròs, peix, marisc i caça menor.
PVP aprox.: 20 euros

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
«Somiadors, és l'aposta dels enòlegs de Torres a l'Empordà i correspon al quart vi de la col·lecció 7 Magnífics. L'essència de la carinyena vella amb una justa aportació de la garnatxa per fer-lo més plaent en boca»
Imatge il·lustrativa
Frédéric Galtier
Cada any, el Concurs Mundial de Brussel·les (CMB) analitza els esdeveniments del sector i els creua amb les seves dades per observar i preveure quina evolució i quines són les tendències del 2019 al sector vitivinícola
Imatge il·lustrativa
Demà es presenta la Ruta del Vi de la DO Terra Alta a Gandesa | Per Joan Arrufí, president de la DO terra Alta, "és molt important haver aconseguit un acord amb el Consell Comarcal per poder treballar un projecte únic en un únic territori".
Imatge il·lustrativa
Preguntem a sis dels nostres sommeliers més premiats quin vi negre del Penedès recomanarien