clàssic penedès

Cinc Clàssic Penedès per brindar aquest Nadal

Us proposem cinc escumosos d'alta qualitat per acompanyar els àpats de les festes

Escumosos del 2018; les millors novetats

| 18/12/2018 a les 20:45h
Arxivat a: Els vins de la setmana, Clàssic Penedès, DO Penedès
Imatge il·lustrativa
Arriba el Nadal, i amb ell el dubte sobre quina serà la nostra elecció per a un bon brindis. Les festes es poden celebrar amb escumosos Clàssic Penedès. Tots són ecològics, els cellers que els elaboren garanteixen que la producció es limita al territori de la Denominació d'Origen (DO) Penedès i com a mínim són reserva, ja que almenys es guarden 15 mesos al celler. Tot seguit trobareu una selecció de cinc Clàssic Penedès per gaudir durant les festes:
 
Loxarel Amaltea Brut Nature
Celler Loxarel


Varietats: Xarel·lo, macabeu i parellada.
Un dels personatges de la mitologia grega dona nom a aquest escumós, que s'elabora amb el mateix cupatge que el clàssic del cava. Amaltea va ser la cabra que va alletar Zeus, el déu suprem. A Loxarel han fet un pas més enllà i ja treballen en vitivinicultura biodinàmica, que té en compte aspectes com la interrelació de la vinya amb els voltants. Les cabres d'un pastor ajuden en l'època de poda a mantenir cuidats els ceps. Les deixen anar només a finals de maig o principis de juny, quan el raïm està verd i només es mengen les fulles. Aquest escumós s'envelleix durant 15 mesos a tocar d'un refugi de la Guerra Civil i la beguda resultant és fresca i afruitada. Pot acompanyar aperitius però també un àpat amb arròs o peix blanc.
PVP aprox.: 9 euros
 
A Priori Brut
Celler Colet


Varietats: 50% macabeu, 25% chardonnay, 15% riesling, 7% gewürztraminer i 3% moscatell.
Per a qui no sigui gaire de bombolles, pot provar d'endinsar-s'hi amb un A Priori. El carbònic hi és poc present amb la finalitat d'atreure un públic jove que està poc acostumat a les bombolles. Per elaborar-lo, utilitzen cinc varietats, algunes d'elles poc usuals entre els escumosos. El nom d'A Priori sorgeix precisament de les ganes d'investigar amb noves varietats que no es permeten per a un cava, i és per això que el celler va decidir que no continuaria a la DO Cava i que passaria a elaborar Clàssic Penedès. Aquest escumós, que ha tingut 18 mesos de criança, pretén ser una beguda senzilla i que es pugui prendre a copes, però també pot servir per acompanyar unes postres no gaire dolces amb fruita.
PVP aprox.: 11,5 euros
 
 
L.D. Ancestral
Celler Finca Viladellops

Varietat: 100% xarel·lo vermell.
El Clàssic Penedès de la Finca Viladellops és un tribut a la família que l'elabora. S'anomena L.D. en referència a Luis Desvalls en homenatge als familiars més vinculats al celler de Marcelo Desvalls, l'actual propietari. El nom de Luis correspon al del seu avi, el pare, el germà i el fill. Aquest escumós és singular per la varietat de raïm emprada però també pel mètode d'elaboració, i que configura la segona part del nom de l'etiqueta: ancestral. Això vol dir que només passa per una sola fermentació i no dues com sol ser habitual. En cada ampolla posen la quantitat mínima de sulfits que duu (a partir de l'anyada del 2016 ja no n'afegeixen). Té una criança d'almenys 25 mesos i un color de pell de ceba, o sigui d'un rosat molt pàl·lid. Quan es tasta sembla més un vi que no pas un escumós, cosa que el fa idoni per a un menú de Nadal amb un gall d'indi farcit o uns canelons de Sant Esteve.
PVP aprox.: 17,3 euros
 
 

Brut 21
Celler Albet i Noya

Varietats: 57% Chardonnay i 43% Parellada.
A Albet i Noya són pioners en cultiu ecològic i enguany han celebrat els 40 anys des que van començar a produir vins més respectuosos amb el medi. El Brut 21 es va elaborar per primer cop l'any 2000 coincidint amb l'arribada del nou segle. Com que era un esdeveniment irrepetible, es va buscar un cupatge que no és habitual. Està compost de dues varietats de caràcter floral, la chardonnay i la parellada, la qual fa que l'escumós sigui més elegant i fi. Quan va sortir per primer cop al mercat ja va tenir èxit i al celler van optar per repetir-lo any rere any, de manera que ja en fa 18 que l'elaboren. S'envelleix durant 24 mesos i casa bé amb dolços i postres, tot i que també pot acompanyar uns aperitius.
PVP aprox.: 18,5 euros

 
Argila Rosé Brut Nature
Celler Mas Bertran


Varietats: 100% sumoll.
Per completar el llistat de propostes, un rosat. A Mas Bertran  van començar a elaborar amb sumoll negre amb el llançament de l'Argila Rosé, que s'anomena així pel terreny de la vinya. El sumoll s'ha començat a recuperar en territori de la DO Penedès després que fa algunes dècades la varietat va ser substituïda per d'altres que no eren tradicionals. Aquest escumós, que almenys té 28 mesos de criança, va motivar que la bodega es plantegés sortir de la DO Cava perquè no permet elaborar-ne amb sumoll. Al celler proposen maridar-lo amb cuina de contrastos, com la japonesa, i plats amb base de tomàquet, arròs, peix, marisc i caça menor.
PVP aprox.: 20 euros

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
El director general de Castell d'Or creu que el cava "té un gran futur" i aposta per obrir delegacions en mercats ja consolidats.
Els cuiners Jaime Lieberman i Jon Giraldo davant la casa que acull l'Spoonik.
Els cuiners Jaime Lieberman i Jon Giraldo davant la casa que acull l'Spoonik. | Jordi Bes
Jordi Bes
El barceloní Spoonik combat el cansament pandèmic amb un estiu de sopars abans del tancament definitiu aquest setembre | Els cuiners Jon Giraldo i Jaime Lieberman posen fi al negoci per l'efecte del procés català, però també per l'econòmic del virus: "Barcelona no és el lloc"
Aquest juny ha sortit a la venda la nova gamma de vins Ritual del celler de la Granada, formada per un vi blanc i un vi rosat.