NOVETATS 2018

Imatge il·lustrativa

Escumosos del 2018; les millors novetats

24 propostes d'escumosos blancs, rosats, amb més i menys criança, amb DO Cava, amb DO Penedès i sense DO

​Vins tranquils del 2018: les millors novetats

| 17/12/2018 a les 07:42h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, novetats 2018, escumosos 2018
Aquesta campanya de Nadal ha arribat amb força novetats escumoses, especialment pel que fa als productes de més alta gamma, més alta criança i més alt preu. No hi falten escumosos blancs i rosats per a totes les butxaques, tant de la DO Cava i Clàssic Penedès (DO Penedès) com de productes sense DO (cada cop se’n comercialitzen més). Tampoc hi falten edicions especials en format màgnum, que d’uns anys ençà han anat incrementant-se. La selecció de fins a 24 productes tampoc ha volgut deixar de banda els emergents ancestrals naturals o els Ice.  
 


CLOS DAMIANA  2003, PACK GOURMET
Mestres
 
DO CAVA
PVP: 48,50 euros
 
Heretat Mestres es brinda a l’època per excel·lència per a festejar amb tres packs especials de regal. L’oferta nadalenca de Mestres es concreta en packs gourmet que inclouen una ampolla de Clos Damiana 2003 i una copa de cava especialment serigrafiada de regal (PVP de 48,50 euros), una ampolla de Clos Damiana 2013 i una altra de Mas Via 2000 (98,60 euros) i, per últim, una ampolla de Visol 2011 i una altra del rosat Elena 2013 (43,50 euros).

Elaborat amb les varietats autòctones Macabeu (20%), Xarel·lo (65%) i Parellada (15%) de vinyes plantades fa més de 50 anys a la finca Clos Damiana, el Clos Damina 2003 és un senyorial cava Brut Nature Gran Reserva. És de color d’or nou. Presenta un carbònic molt fi i discret. Mostra profunditat i elegància aromàtica amb notes de criança en ampolla (vainilla i mostassa fina), i de llarga criança (fruita confitada, mel, pastisseria i notes licoroses). En boca és molt sec, viu i complex. Hi trobem records de plantes aromàtiques, torrats subtilment fumats, canyella i tota mena de records de pastisseria fina, fruit de l’autòlisi dels llevats. El seu equilibri, vivesa i complexitat el fan molt adequat per a molts diferents maridatges.
 
XAREL·LA GRAN RESERVA BRUT NATURE  2012
Cava Guilera
 
DO CAVA
PVP: 18,50 euros
 
Els Guilera (des de fa uns anys ja s’ha de dir en plural, ja que en el projecte hi estan plenament dedicats Pere, Jordi i Marta Guilera, i també Miguel Hileno) han presentat un Brut Nature de llarga criança que té el mèrit de la plena joventut i de l’elegància, tot i la llarga criança. Tot plegat sense perdre ni un bri d’expressió varietal. Aquest és un cava que vol retre homenatge a les dones d’aquestes caves, una família establerta a Lavern (Subirats) l’any 1930, començant per la besàvia de Pere Guilera i acabant per la seva filla Marta. És un 100% xarel·lo tal com raja, amb varietals notes a poma i a ametlla amarga i amb una pinzellada de pa torrat. Presenta molt poca evolució (fins i tot de color). La criança l’ha marcat molt subtilment. És elegant i seriós, molt sec i sense artificis. També és molt gastronòmic.

D’aquesta primera anyada, que les caves Guilera defineixen com a “límpid, intens i molt elegant”, hi ha 11.000 ampolles disponibles. També han presentat un Brut Gran Reserva més rodonet i fàcil, amb notes a almívar de préssec, que s’ofereix a 14.50 euros i del qual hi ha una producció de 6.000 ampolles. Guilera diu que “amb aquests dos caves portem la filosofia del celler [varietats autòctones i llargues criances] un pas més enllà. Perquè les virtuts del xarel·lo són tantes, que ni nosaltres mateixos sabem fins on pot arribar. Xarel·lo és qualitat, identitat, resistència i sostenibilitat. Xarel·la és prendre consciència i màrqueting empoderat”. Xarel·la explica la història d’una nimfa del cava que s’entortolliga amb una liana de cep i se’n va a viure aventures urbanes. El disseny és de Dimitry.
 
LA SIBERIA 2011
Juvé & Camps
 
DO CAVA
PVP: 105 euros
 
Fins ara els elaboradors de cava no havien apostat gaire decididament pels rosats d’alta gamma. De fet, els preus dels caves rosats, al contrari del que passa a una Champagne on els escassos rosats són força més cars que els blancs, han estat fins ara lluny dels millors caves blancs. La Siberia és un Gran Reserva Brut Nature elaborat amb un pinot noir plantat l’any 1984 a la vinya homònima. Es presenta al mercat amb més de 80 mesos de criança. Segons Juvé & Camps, La Siberia, un cava de color rosat pàl·lid gens evolucionat, neix a un paratge excepcional, envoltat per un bosc i torrent, situat a la part més fresca de la finca homònima d'aquest cava. En aquesta zona es crea un microclima especial, diferenciat del la resta de la finca per la seva situació. A l'hivern, el fred és més intens, i a l'estiu es crea un aire fresc a causa de l'existència d'aquest torrent que fa que les temperatures no siguin molt elevades.

Sorprèn enormement la fruitositat, vivacitat, finesa i elegància d’aquest rosat tot i els més de 80 mesos de criança en rima en contacte amb els llevats. Trenca tots els esquemes sobre com assolir tanta elegància amb tant de criança. Ja va dir André A. Jackson que “les coses difícils requereixen un llarg temps, les coses impossibles una mica més.” La fermentació malolàctica ha arrodonit extraordinàriament el rosat més car de la història del sector del cava (PVP de 105 euros). A cegues es fa impossible dir que aquest Brut Nature té tanta criança. Aquest és un cava fruit d’un pinot noir plantat l’any 1984 en una vinya molt singular de Sant Llorenç d’Hortons. És admirable aquesta obra de l’equip de Toni Cantos.
 
TRIBUT SEGONA PLENITUD 1996
Recaredo
 
DO CAVA
PVP: 275 euros
 
El Brut Nature Tribut Segona Plenitud de Recaredo (80% de xarel·lo i chardonnay) té 244 mesos de criança i només hi ha 244 ampolles disponibles. No tindrà continuïtat. Vol ser un homenatge a la segona generació de les caves, encarnada pels germans Josep i Antoni Mata Casanovas. La guia més influent del món, Wine Advocate (Parker), ja li ha concedit 97 punts. La seva sortida al mercat coincideix amb la vintena verema d’un altre dels caves icònics del sector, el Turó d’en Mota de Recaredo, que acaba d’estrenar l’anyada 2006 (uns 110 euros). El director general de Recaredo, Ton Mata, diu que amb el Tribut han volgut fer “una demostració i una reivindicació”. Afegeix, en aquest sentit, que “en els darrers 20 anys hem demostrat, juntament amb d’altres elaboradors, que es poden fer grans caves de terrer”. Destaca per notes fumades i torrades, amb franques notes madures d’orellanes o préssec dessecat. Té cos, estructura, densitat... Té un carbònic integradíssim. En el postgust deixa una perceptible salinitat. És un cava meravellós amb criança extrema que encara podria viure més gràcies a la seva molt bona acidesa.

Ton Mata, el director general de Recaredo, afirma que “encara no se saben els límits de criança d’un cava”. Des de Recaredo s’afirma que aquest cava “és un pas més, de tants que se n’han fet des de 1924, cap a la definició de Recaredo, un homenatge al temps i al territori però, sobretot, un tribut a persones que estimen la seva professió i en gaudeixen amb la perspectiva de l’experiència, sempre des de la discreció i la humilitat”.
 
 
MAS DEL SERRAL 2007 
Raventós i Blanc
 
SENSE DO
PVP: 130 euros
 
El vertical Mas del Serral, segons el celler Raventós i Blanc de Sant Sadurní d’Anoia, és “un camí amb un únic destí: l’origen, allà on el passat i el futur es troben”. L’objectiu, afirmen des de les caves que dirigeix Pepe Raventós, és “expressar el màxim potencial de la parcel·la” en un hedonista producte elaborat amb les varietats tradicionals xarel·lo i bastard negre que mostra tensió, austeritat, salinitat, mineralitat, profunditat i una gran vivesa tot i la seva llarga criança. Té una criança mínima de 100 mesos en rima. Aquest escumós de la més alta gamma ha sortit al mercat a un preu de celler de 100 euros (un PVP de 272,5 euros la versió magnum).

Només s’han elaborat 2.735 ampolles de tres quarts d’aquesta primera anyada. A l’etiqueta, que firma Pepe Raventós, es fa constar que és obra de la 21ena generació de la família Raventós. L’escumós pren el nom de la parcel·la on neixen els xarel·los més vells de Raventós i Blanc, situada a la vessant nord del Serral entre el Bosc i el Llac, a una altura de 170-185 metres sobre el nivell del mar. Des del celler s’afirma que aquesta parcel·la “ens dóna un mesoclima fred i humit, molt propici per a maduracions lentes i per a mantenir una acidesa elevada”. Són sòls calcaris poc profunds de textura sorrenca-llimosos, d’origen marí del període del Miocè, amb alt contingut de fòssils. 
 
L’ERA DEL CELDONI  2011
Carles Andreu
 
DO CAVA
PVP: 29 euros
 
Confesso la meva predilecció per aquest gran cava sense dosatge de Pira, a la Conca de Barberà. És elegantíssim tot i els 72 mesos mínims que s’ha criat en rima. Està elaborat amb una base de parellada (80%) i amb macabeu (10%) i chardonnay (10%) de vinyes en vas plantades fa més de mig segle en un terreny argilo-calcari, amb gran presència de còdols. La vinya està a una altura de 410 metres, amb una pendent del 6% i una orientació Sud-Est. El rendiment és de només 6.000 quilos per hectàrea. Aquest cava mostra una llarga criança amb molt bona acidesa i gran finesa, amb un carbònic molt ben integrat. Expressa notes a poma i aranja, i també una pinzellada d’herbes aromàtiques de garriga mediterrània. És cremós i senyorial. M’ha agradat molt aquest buc insígnia que està cridat a convertir-se, en futures anyades, en Cava de Paratge Qualificat. Des del celler aconsellen harmonitzar-lo amb plats de marisc, de peix i de carns fredes. D’aquesta primera anyada només hi ha 2.000 ampolles disponibles.
 
MAGNUM BRUT NATURE RNG 20
Cavas Nadal
 
DO CAVA
PVP: 190 euros (Magnum)
 
Les caves Nadal també acaben de presentar un nou cava amb més de 20 anys de criança que commemora els 75 anys d’aquest celler de Torrelavit. Només hi ha 1.049 màgnum disponibles, i no tindrà continuïtat. Està elaborat amb les tres varietats blanques, autòctones i tradicionals del Penedès (51% de xarel·lo, 34% de parellada i un 15% de macabeu). És un cava de color palla que sorprèn, d’entrada, per la seva poca evolució pel que fa al color. En nas és un cava, que es correspon més amb l’arquetipus d’un elaborat de llarguíssima criança, i en boca n’és un altre. En nas mostra aromes a fruits secs (nous) i fruita primaveral de pinyol madura i dessecada (orellanes), i també una pinzellada de mel. En boca és fresc, elegant i subtil, tot i que no gaire voluminós. És més aviat prim. En canvi, destaca per la seva sequedat (uns 2 grams de sucres residuals per litre) i una notable acidesa, que li aporta verticalitat.
 
 
ADERNATS PUR 2012
Vinícola de Nulles
 
DO CAVA
PVP: 19,50 euros
 
Des de la cooperativa de Nulles afirmen que aquest Brut Nature Gran Reserva és “profund i salí”, fruit de l’efecte de la marinada temperada i humida sobre les seves vinyes. Hi estic plenament d’acord. També afirmen que és pur, sense licor d’expedició, “com el mar Mediterrani”. És un cava sense maquillatges, tal com raja. Tot un descobriment. De fet, les vinyes estan plantades a només 18 quilòmetres del mar, en terrenys argilo-calcaris situats a 250 metres d’altura. És un cava elaborat amb macabeu i xarel·lo a parts iguals. És senyorial, amb estructura però elegant i molt llarg. És madur (fruita carnosa de pinyol), saborós però sec i mostra també notes de criança com les dels fruits secs. El carbònic està molt ben integrat. Des del celler diuen que és ideal per harmonitzar amb arrossos, mariscs i carns blanques.
 
 

GRAN VINTAGE 2014
Pere Ventura Family Wine Estates
 
DO CAVA
PVP: 65 euros
 
Pere Ventura s’estrena aquest Nadal al mercat amb el seu primer Cava de Paratge Qualificat. El Paratge Qualificat Can Bas està integrat per cinc parcel·les de vinyes velles, d’edat molt superior a les del seu entorn: el Migjorn i el Mirador, de xarel·lo; i l’Anciana, la Secreta i l’Oreneta, totes tres de macabeu. El sistema de conducció és en vas, excepte a la vinya del Mirador, on també hi ha el sistema de doble Cordon Royat. Utilitzen llevats autòctons i fan la verema a mà, amb selecció del raïm (a la vinya i a la taula de tria).

A Can Bas la història és present arreu, i ha forjat la identitat d’aquest domini vinícola. Segons Pere Ventura, “l'obtenció de la categoria de Cava de Paratge Qualificat posa de manifest el nostre compromís envers l’excel·lència, el consumidor i el territori”. Totes les vinyes es gestionen seguint els paràmetres de l’agricultura ecològica i es troben sota l'empara del Consell Català de la Producció Agrícola Ecològica (CCPAE).

Es tracta d’un cava d’anyada Gran Reserva Brut que, des de les caves de Sant Sadurní d’Anoia, descriuen com un producte “de marcada personalitat; tant pel seu origen únic com per la riquesa gustativa i olfactiva al tast, amb un perfecte equilibri grau-acidesa i carbònic”. És un cava senyorial, fi i elegant. És fresc, fruitós i cítric tot i la criança de fins a 42 mesos en rima (mostra tastada acabada de desgorjar el 22 de novembre passat). Presenta també notes a llevats i a pa lleugerament torrat, així com una molt bona acidesa, verticalitat i un carbònic ben integrat, amb fines bombolles i un bon despreniment.
 
VINYES DE CAN SALA 2013
Vins Família Ferrer
 
DO CAVA
PVP: 35 euros
 
Nou cava de Paratge Qualificat fruit d’aquest projecte de la Família Josep Ferrer, en honor del president d’honor de Freixenet. És el germà petit (la meitat de criança en rima que el Can Sala), però igualment de gamma alta. Ha estat elaborat al tradicional celler de la família de Sant Quintí de Mediona amb les varietats xarel·lo i parellada (al 50%). La xarel·lo li aporta volum i la parellada força elegància, finesa i verticalitat. És fruit d’una gran anyada de vinyes plantades fa més de 75 anys a la seva finca familiar de Mediona, a 340 metres d'altura sobre el nivell del mar.

Són vinyes amb molt baixa producció. Com el Can Sala, el premsatge es realitza en una centenària pressoir Coquard, originària de la Champagne que, malgrat oferir un molt poc rendiment de most, garanteix la màxima qualitat tot i la híper-oxidació. Tot el procés es realitza per decantació i seguint el principi d'una mínima intervenció. És de color groc intens (color ben poc evolucionat 5 anys després) amb un carbònic molt ben integrat. Aromes secundàries i terciàries amb records de fruita tropical i fruita madura, una mica de pastisseria (llevats i pa torrat) fruit de la criança en rima de 60 mesos. En boca és un cava ampli, equilibrat, amb un retro-gust que confirma les aromes a fruites. Hi ha 7.000 ampolles disponibles d’aquesta anyada.
 
NON PLUS ULTRA GRAN RESERVA BRUT NATURE
Codorníu
 
DO CAVA
PVP: 15 euros
 
Codorníu ha volgut festejar els 120 anys del primer cava Brut de la història amb el llançament d'una edició limitada especial del Codorníu Non Plus Ultra Gran Reserva Brut Nature. Aquesta creació homenatja la tradició de l'emblemàtic Non Plus Ultra -referent del cava tradicional- amb una cupatge especial Gran Reserva i un disseny inspirat en la gamma històrica del Gran Codorníu. Codorníu Non Plus Ultra Gran Reserva Brut Nature ha estat elaborat amb les varietats xarel·lo, chardonnay i pinot noir. És un cava força interessant, amb cos i ànima. És saborós i voluminós, però a la vegada llarg gràcies a la seva bona acidesa. Rodó i gastronòmicament versàtil.
 
FREIXENET PROSECCO
Freixenet
 
PROSECCO DOC
PVP: 10 euros
 
Molt s’ha parlat i polemitzat sobre la introducció al mercat espanyol aquesta campanya de Nadal d’aquest escumós de Freixenet. L'entrada de l'empresa en aquest sector de ràpid creixement és “una resposta a l'enorme demanda d'aquest popular vi per part del consumidor i reflecteix la seva forta aposta per consolidar-se com el líder mundial dels escumosos”, segons s’afirma des de Freixenet. És un producte fresc, joveníssim, lleuger, dolcenc (17 grams de sucres per litre) i modern elaborat amb raïms de la varietat glera de la regió italiana de Vèneto.

Amb aquest vi, la companyia amplia la seva experiència en el sector “per arribar a nous públics i atreure al consumidor més jove i als millennials per tal d'acostar-los al món dels escumosos”. Abans d’arribar al mercat espanyol s’ha testat amb èxit al Regne Unit, Finlàndia, Suècia, Brasil i Canadà. En el primer any del seu llançament, Freixenet Prosecco va registrar unes vendes de 1,7 milions d'ampolles. També han tret al mercat una versió rosada.
 

MONTESQUIUS BLANC DE BLANCS 2015
Montesquius
 
DO CAVA
PVP: 30 euros
 
Montesquius, fundada el 1918 a Sant Sadurní d’Anoia, va festejar el 28 de maig passat en el Círculo de Bellas Artes de Madrid el seu 100 aniversari, una efemèride que el president de la firma, Ramon Giné París, ha destacat com la principal fita en la història del celler i una gran ocasió per "fer una la mirada enrere i valorar el que s'ha aconseguit". Amb motiu del centenari s’han comercialitzat dos nous caves que des del celler qualifiquen com a “joies” i també com a “sublims i exclusius”.

Es tracta del Montesquius Blanc de Blancs 2015 i del Montesquius Rosé Doré 2015, tots dos Gran Reserva (més de 36 mesos de criança) i Brut Nature d’edició limitada. Del cava blanc, elaborat amb xarel·lo (75%) i macabeu  s’han comercialitzat 4.775 ampolles; i del rosat, elaborat amb pinot noir (87%) i chardonnay, només 1.980. Des del celler recomanen servir tots dos caves en copa Chianti. El rosat és molt singular, i el blanc molt cava.          
 
LA PLUME 
Mistinguett Sparkling
 
DO CAVA
PVP: 35 euros
 
Aquest és un dels productes més selectes dels prop de 100 anys com a elaboradors de Vallformosa de Vilobí del Penedès. L’escumós La Plume de Mistinguett Sparkling es tracta d’un pinot noir, elaborat com a blanc de noir. És un Brut del qual s’ha elaborat una producció limitada a 5.000 ampolles. Mistinguett  s’inspira en el nom artístic de Jeanne Florentine Bourgeois (1875-1956), una cantant, actriu i vedet. Amb La Plume es vol retre homenatge i reviure l'ambient de l'alta societat parisenca de principis del segle XX. És un escumós elaborat seguint el mètode tradicional que mostra caràcter jove i que és fruitós, viu, fresc, complex i elegant. Des del celler aconsellen harmonitzar-lo amb “qualsevol situació”, i afegeixen que és apte per a prendre com a copa sola o bé per acompanyant qualsevol tipus de peix, carns blanques o arrossos. Ja s’ha endut la medalla d’or als premis Pentawards 2017. És un escumós que exemplifica la nova obertura de mires d'aquestes caves que han emprès "un camí menys seriós, amb menys normes i amb més diversió". 

És un escumós jove molt especial elaborat exclusivament amb la varietat Pinot Noir, com a blanc de noir. És fill de vinyes velles situades a més de 500 metres d’altura sobre el nivell del mar, al Penedès. Es mostra nítid i brillant, de color groc pàl·lid amb tènues reflexos rosats. En nas destaca per unes notes que recorden fragants fruites blanques (pera i poma), amb pinzellades provinents dels llevats. En boca és fresc, agradable i amable, tot mostrant notes almivarades de fruita groga (préssec) i vermella (maduixa). Presenta una bombolla fina i constant, un rosari continuat i una corona persistent. El carbònic està molt ben integrat, tot i la seva joventut. És un escumós rodó, elaborat seguint el mètode tradicional que mostra caràcter jove i fruitós. En definitiva, és rodó, viu fresc i elegant. Va dreçat a nous consumidors, especialment joves.
 
LA GRAUA 2012
Mas Bertran
 
CLÀSSIC PENEDÈS (DO PENEDÈS)
PVP: 14 euros
 
Es tracta d’un escumós de mètode tradicional, elaborat amb un cupatge de varietats autòctones (50% xarel·lo, 50% macabeu), conreades en una mateixa vinya de 60 anys, que dóna nom a l’ampolla. Aquesta vinya va ser plantada l’any 1951 per l’avi de la família Carbó el mateix any que va néixer el seu primer fill. El “vincle emocional” amb aquests ceps s’ha volgut recollir en un clàssic de llarga criança, elaborat amb raïm ecològic collit a mà, en caixes de 15 quilos.

Un cop al celler, el raïm passa pel derrapat i la taula de selecció manual per garantir que només el millor raïm, el de més qualitat, passi a la premsa. La Graua és un Brut Nature amb una criança mínima de 50 mesos en rima. És un xarel·lo i macabeu de l’anyada 2012 que suposa una molt bona expressió del que poden donar de sí els escumosos del Penedès de llarga criança. Maduresa, pastisseria, orellanes, fruits secs i un toc de mel. Mostra un carbònic molt ben integrat i una gran acidesa. Sembla un xampany. És, però, sec, seriós i molt gastronòmic.
 
A·DIVINIS MAGNUM 2015
Giró Ribot
 
DO CAVA
PVP: 49 euros (amb estoig de fusta)
 
Aquest cava Brut Nature que es presenta com “la llavor de la feina ben feta” és un chardonnay (90%) amb una pinzellada de parellada. És fruit de vinyes plantades fa entre 30 i 50 anys, les més velles de la finca el Pont. No es deixa res a l’atzar. Fins i tot es fan servir llevats amb alta capacitat d’autòlisi. Té 30 mesos de criança en ampolla amb les seves mares, i només hi ha 287 ampolles disponibles (totes elles màgnum) d’aquesta anyada. Destaca per les aromes de fruita blanca i de fruites tropicals madures. També és cítric, i mostra una bona acidesa (6.1 en tartàric) i notes pastisseres. Té volum i cremositat. És molt gastronòmic. Des d’aquest celler de Santa Fe del Penedès diuen que és ideal per acompanyar aperitius que tenen com a base els mariscs, i també que és un company ideal per risottos i pasta a base de salses cremoses. Molt bona feina fa l’enòleg Joan Rovira i la família Giró. 
 
TORELLÓ SPECIAL EDITION BRUT RESERVA 2013
Torelló
 
DO CAVA
PVP: 15 euros
 
Les caves Torelló de Gelida seran presents en l’esdeveniment esportiu més important de la història d’Andorra: les Finals de la Copa del Món a Soldeu-El Tarter, que tindrà lloc de l’11 al 17 de març de 2019. Torelló ha vestit el seu Special Edition per a l’ocasió amb una etiqueta-slevee on es reprodueix de fons una imatge nevada de la muntanya de Soldeu-El Tarter amb el logo sobreposat de les Finals de la Copa del Món. Es tracta d’un cava Brut Reserva 2013 elaborat amb raïms collits a mà de les varietats macabeu, xarel·lo i parellada de la Finca Can Martí i que té una criança mínima de 4 anys.

Es podrà consumir a totes les terrasses i restaurants de Soldeu-El Tarter a Granvalira des de l’inici de la propera temporada. És un cava rodó, molt bevible, ideal com aperitiu però també gastronòmic.

Es tracta d'una edició especial del cava Torelló Brut Reserva que pretén “ressaltar els atributs i la vocació exportadora d'aquesta marca”. Així, un cava elaborat a la propietat, viatja des de Barcelona a tot el món. S’afegeix des de les caves que “tots els valors de la marca Torelló queden reflectits en les il·lustracions de l'etiqueta en format sleever que envolta tota l'ampolla i que permet descobrir alguna cosa nova cada vegada que es gira”.
 
MIM NATURA BLANC DE NOIRS  BRUT NATURE GRAN RESERVA 2012
Vins el Cep
 
DO CAVA
PVP: 16 euros
 
 
Aquest cava acaba d’estrenar un nou format, amb una ampolla del tipus especial. Es tracta d’un fi i delicat pinot noir 100% vinificat en blanc. La seva criança en rima és superior als 60 mesos. És fruit d’una vinya plantada entre 1992 i 1998. És de color palla pujat, nítid i brillant. Mostra notes fruitoses en nas, fins i tot vermelles com ara les maduixetes àcides. És franc, viu i fresc, amb un bon despreniment de carbònic i una bona corona. Mostra aromes a pa torrat, i també de fruits secs i cítrics. En boca és saborós i molt sec (0,5 g/l. de sucres totals).

Destaca també per la seva bona acidesa (6,2 gr./ l. en tartàric), que li dóna verticalitat. Mostra també textures i sensacions d’almívar de fruites. La directora general d’aquestes caves d’Espiells, Maite Esteve, sempre ha confiat en les potencialitats de la pinot noir adaptada a les seves finques familiars penedesenques. Des de  Vins el Cep recomanen servir-lo entre els 7 i els 8º. La seva relació qualitat/preu és excel·lent.
 
MALA HERBA 2014
Rubén Parera
 
SENSE DO
PVP: 29,95 euros
 
Es tracta d’un vi ancestral natural (sense SO2 afegit ni cap altre mena de conservant) que segueix els principis de l’agricultura ecològica i els principis biodinàmics (tot plegat amb certificació) elaborat per Rubén Parera Renau, un inquiet viticultor i enòleg penedesenc (Sant Joan Samora). Es tracta d’un xarel·lo tèrbol però autèntic, amb només 12º i només 557 ampolles disponibles d’aquesta anyada. Mostra notes a poma al forn i sidroses, però també d’hermes aromàtiques de garriga mediterrània. Sorprèn la seva llarga criança (2014), que ha servit per domar la seva acidesa. El seu creador diu que aquest “vi ancestral de taula” és un homenatge a la coberta vegetal a la vinya (d’aquí el nom de l’escumós), la qual cosa suposa “una eina imprescindible en l’agricultura biodinàmica”. Rubén Parera adverteix a la seva etiqueta que poden aparèixer precipitats que “denoten una elaboració respectuosa, i són un bon signe d’autenticitat”. 
 
HOMENATGE NÚRIA CLAVEROL 2014
Sumarroca
 
DO CAVA
PVP: 42 euros
 
L’anyada 2014 del cava Homenatge a Núria Claverol és elegant per dins i per fora. Aquesta premiada ampolla inspirada en les àmfores gregues és signada per primer cop per l’esposa de Carles Sumarroca. També duu la dedicatòria dels tres fills de la parella Sumarroca-Claverol a la mare: “Aquest és un homenatge a la nostra mare; l’amor per la terra és una constant a la seva vida”. Els raïms són fruit d’un paratge (Finca Paretes) situat a la part alta de la finca Sumarroca, al terme municipal de Piera, molt influenciat pel Bosc de l’Àliga i el seu barranc, que crea un corrent d’aire refrescat pel bosc. Es tracta d’una vinya encarada a l’est: això, amb l’efecte del bosc, fa que el sol de la tarda s’hi apagui abans i que no sobreescalfi la vinya. El terreny és calcari, amb un alt percentatge de graves i de fòssils en profunditat que confereixen una gran personalitat als vins.

És un cava Brut Gran Reserva. Es tracta d’un xarel·lo 100% molt gustós, mineral, rodó, amb volum, elegant, amb un carbònic ben integrat i gastronòmic. És un molt bon cava. Amb més criança seria sensacional. 
 
BRUT 21 BARRICA 2014  RESERVA 3
Albet i Noya
 
CLÀSSIC PENEDÈS (DO PENEDÈS)
PVP: 30,20 euros
 
Aquest producte només es comercialitza amb les millors anyades. La seva última anyada va ser la del 2007, amb gairebé 6 anys de criança. Des de 2016 que no disposaven d’aquest producte al mercat. L’anyada 2014, doncs, s’estrena més jove. Des d’aquest celler de Sant Pau d’Ordal s’afirma que aquest és un escumós ecològic “per als paladars més selectes i refinats”. És de producció limitada i només s’elabora “amb les millors anyades”. Es tracta d’un blanc de negres elaborat amb les varietats pinot noir i chardonnay, amb un pas per fusta del vi base i una posterior llarga criança (ara de 48 mesos) amb les mares en ampolla. La fermentació del vi base de chardonnay s’ha fet en bóta nova de roure francès d’Allier durant 22 dies, a 19ºC. La segona fermentació i la criança en ampolla sobre les seves mares ha seguit el mètode tradicional. És fruit de vinyes plantades entre 1992 i 2006 a l’Ordal.

Des d’Albet i Noya s’afirma que mostra intenses aromes de llevats, fruits secs, pastisseria fina i mel. És potent en boca, sec, estructurat i amb bona acidesa malgrat la llarga criança. També és cremós. Jo hi afegiria que és de color daurat, amb la fusta molt ben integrada, llarg, vertical (molt bona acidesa), fi, gustós (préssec madur), amb bon balanç i gastronòmic. La mostra tastada es va desgorjar el 19 de març del 2018. Per ara han desgorjat només unes 2.000 ampolles amb la intenció de deixar la resta de la rima per anar madurant una miqueta més. Des del celler recomanen harmonitzar-lo amb carns blanques, peixos i pastisseria.
 
COL·LECCIÓ BRUT PINOT NOIR
Vallformosa
 
DO CAVA
PVP: 12 euros
 
Vallformosa vol festejar les festes de Nadal amb tres noves presentacions. Les caves de Vilobí del Penedès acaben de posar de llarg, amb estilosos i llampants vestits especials, els seus caves Origen Brut Nature, Col·lecció Brut Nature Reserva i el rosat Col·lecció Brut Pinot Noir.  El rosat Col·lecció Brut Pinot Noir és un cava viu, molt fruitós i floral. Maduixes i gerds marquen un cava gustós i llaminer. És ideal per als millors plats de pasta i també pels aperitius.

Els dos caves de la sèrie Col·lecció es poden trobar al canal de la gran alimentació. Tant el Col·lecció Brut Nature Reserva com el rosat Col·lecció Brut Pinot Noir estrenen l’acolorit i metàl·lic ‘Disseny bubble’. Les noves presentacions volen simbolitzar les bombolles que atresoren els caves Col·lecció. El Col·lecció Brut Pinot Noir és de color cirera, color rosat pàl·lid. És un cava enamoradís, per agradar a un ampli ventall de consumidors. Mostra joventut però rodonesa i vivesa a la vegada. Destaca pel seu caràcter fruitós (maduixes, gerds i cireres). Ideal com a copa d’aperitiu, per a plats de pasta i arrossos o per harmonitzar amb xocolata negra. A la seva contraetiqueta es fa saber que en aquest cava no es busquen justificacions, només el gaudi del consumidor.
 
JAZZ NATURE BRUT ROSÉ
Castell Sant Antoni
 
DO CAVA
PVP:12,95 euros
 
Elaborat amb garnatxa i trepat, aquest rosat del color del gerds mostra nervi i vivacitat carbònica. Mostra joventut. És fruitós (maduixes) però també presenta notes cítriques. Es va elaborar amb una maceració curta del raïm en fred (de 12 a 20 hores), i es va fermentar posteriorment cada varietat per separat. La criança mínima en rima ha estat de 24 mesos. Ideal com aperitiu i per harmonitzar amb plats de pasta. Des de Castell Sant Antoni de Pere Canals s’afirma que a Jazz Nature s’uneix jazz i cava “per crear un nou món amb vida emocional, ple de sensacions, on les bombolles ballen i les notes desprenen aroma per transportar-nos harmònicament a un cupatge perfecte de swing i plaer sensorial; un món amb una atmosfera selecta”. Segons aquestes caves sadurninenques, jazz i cava són dos conceptes universals. És un cava que mostra moltes fruites vermelles (maduixetes i cireres). És un Brut de carbònic viu i dolcenc, però sense ser embafador, amb un final un pèl amarg.
 
VILARNAU ICE
Vilarnau
 
DO CAVA
PVP: 12,5 euros
 
Les sadurninenques caves Vilarnau, del grup González & Byass, acaben de treure al mercat el seu primer Ice, que anuncien com “la nova forma de prendre un cava súper refrescant, pensat per servir amb copa amb grans glaçons de gel”. És, també, el primer cava Ice elaborat amb l’aromàtica varietat subirat parent. Mostra intenses aromes de flors, com ara les roses o el saüc, i a fruites, com ara el litxi, el préssec i el maracujà. Presenta una bombolla molt fina. Té un color groc. És un cava saborós i fresc alhora, i també força dolcenc (tot i que amb els glaçons aquesta percepció queda molt mitigada). Suggerència de presentació: acompanyat amb préssec en almívar.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.