vilarnau

L'exportació torna a catapultar Vilarnau

Les caves de González & Byass a Espiells porten dos anys amb creixements de dos dígits

Assoleixen una facturació rècord de 7 milions d’euros, amb una producció d’1,5 milions d’ampolles

Inverteixen mig milió d’euros en cobrir els dipòsits exteriors de vinificació i en una sala per mostrar el desgorjament artenal en calent

Les 10 fases del cava, per a "dummies"

| 03/12/2018 a les 08:42h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Vilarnau, exportació
Damià Deàs, gerent i enòleg
Damià Deàs, gerent i enòleg
Les caves del Grup González Byass a Catalunya, Vilarnau de  Sant Sadurní d’Anoia, porten dos anys creixent a un ritme de dos dígits. Han tancat l’últim any fiscal, a 31 d’agost passat, amb un increment de les vendes del 17%, fins assolir la xifra rècord dels 7 milions d’euros de facturació. L’exercici anterior ja havien crescut un 25%.

Bona part del creixement de vendes ve motivat per la bona marxa de les seves exportacions, que sumen el 75% de la seva producció. Venen a una quarantena de països de tot el món, principalment als Països Baixos (Bèlgica i Holanda), al Regne Unit, a Suècia, a Lituània i als Estats Units, on compten amb una distribuïdora pròpia.

 

Van obrir el mercat suec l’any passat i ja és el seu quart feu importador gràcies a l’aposta ecològica de Vilarnau, que l’any 2019 ja tindrà tots els seus caves al mercat amb certificació ecològica i aptes per a vegans. La seva producció és d’1,5 milions d’ampolles (cava i un 5% de vi tranquil).

Van obrir el negoci enoturístic el 2009 i ara ja reben 14.000 visites a l’any, 3.000 més que ara fa un any. En els darrers anys, afirma el seu gerent, l’enòleg Damià Deàs, “hem donat un gir important pel que fa a l’enoturisme”. Ara volen sumar a la seva oferta enoturística una instal·lació on mostrar als visitants aspectes tradicionals en l’elaboració artesana d’un cava, especialment el desgorjament a mà en calent.

Hi invertiran 150.000 euros, i les obres són a punt de começar. Damià Deàs destaca la voluntat de mostrar als seus enoturistes tasques d’elaboració artesanals dels seus caves Premium. De fet, elaboren en pupitres i amb desgorjament manual les ampolles Magnum i tota la gama dels caves de més alta gamma. També estan invertint 350.000 en el cobriment (2.000 m2) dels seus dipòsits exteriors de vinificació.
 

Caldera de biomassa


Les caves es van fundar l’any 1948 i van passar a mans de González Byass el 1982. Van deixar el centre de Sant Sadurní d’Anoia per les actuals caves d’Espiells, al centre de la finca, que van ser inaugurades el mes d’octubre de l’any 2005.

L’arquitecte escollit va ser Luis González, i bona part del seu interior va ser dissenyat per Antonio Miró. El primer cava amb etiqueta Vilarnau va néixer el 1949, quan la família propietària va començar a comercialitzar el cava que des d'antic produïen les vinyes plantades a la finca Can Petit i Les Planes de Vilarnau, de 20 hectàrees. També controlen 40 hectàrees més de vinyes.

La Federación Española del Vino ha atorgat a Vilarnau el certificat ‘Wineries for Climate Protection’, que promou la millora contínua de la sostenibilitat en els cellers. L'obtenció d'aquest títol reconeix el compromís amb el desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic de Vilarnau, la primera cava de Sant Sadurní d'Anoia a aconseguir-ho i un dels 14 primeres cellers d'Espanya.

Per aconseguir aquest reconeixement s’ha tingut en compte que a Vilarnau calculen la petjada de carboni; que ha dut a terme un pla de reducció d'emissions a l'atmosfera; que ha instal·lat una caldera de biomassa, que ha propiciat l'eliminació del consum de combustibles fòssils (25.000 litres a l'any de gasoil); que ha monitorat l'ús d'energia elèctrica, que ha facilitat el control de tots els consums i l'aplicació de mesures de reducció; que ha reconvertit el cultiu de la vinya tradicional a ecològic i que ha reciclat i valoritzat de residus. A aquestes mesures s'uneixen accions d'estalvi hídric basades en la reutilització de l'aigua de pluja recollida en el llac situat al costat de la cava.
 

Les novetats

Vilarnau acaba de treure al mercat el seu primer Ice, que anuncien com “la nova forma de prendre un cava súper refrescant, pensat per servir amb copa amb grans glaçons de gel”. És, també, el primer cava Ice elaborat amb l’aromàtica varietat subirat parent. Mostra intenses aromes de flors, com ara les roses o el saüc, i a fruites, com ara el litxi i el maracujà. Presenta una bombolla molt fina. Té un color groc. És un cava saborós i fresc alhora, i també força dolcenc. El seu PVP és de 12,5 euros.

D’altra banda, pel mes de març de l’any que ve aquestes caves preparen el llançament al mercat del Vilarnau Brut Nature Reserva 2015. Aquest cava Reserva que podria ser Gran Reserva està elaborat amb les varietats tradicionals macabeu (50%) i parellada (35%), i també amb chardonnay. És un cava seriós, sec, fi, fresc i elegant, amb un carbònic molt ben integrat i certa cremositat. També mostra un punt cítric, especialment donat per la parellada de muntanya d’aquest cupatge.

Aquest cava del grup González & Byass estrena segell d’agricultura ecològica (CCPAE). D’aquesta anyada, la 2015, se n’han elaborat unes 130.000 ampolles, que es vendran a un PVP de 12 euros.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
Imatge il·lustrativa
A Can Calopa s'elabora el vi de Barcelona | El vi es pot degustar, amb tots els altres productes de l'Olivera, a la recent inaugurada Vinoteca de Can Calopa
Mones de Pasqua
Mones de Pasqua | Adrià Costa
Àlvar Llobet
Cassola de bacallà, panadons i cocarrois, entre les menges estrelles d'aquests dies de festa
Imatge il·lustrativa
La DO Terra Alta alerta de la importància de seguir el procediment judicial per evitar la implantació de les 3 centrals eòliques anunciades a la comarca de forma imminent