50 vins

Àngel Garcia Petit guia una volta a Catalunya en 50 vins

Àngel Garcia Petit proposa “una altra manera de tastar el territori"

“7 Vins, 7 Paisatges de Lleida”; un recorregut per la DO Costers del Segre

| 26/11/2018 a les 17:20h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Llibres, Àngel Garcia Petit
Imatge il·lustrativa
‘La volta a Catalunya en 50 vins’ és “una invitació a recórrer l’àmplia i diversa geografia catalana dedicada al vi, des del bell Empordà fins l'adusta Terra Alta, dels marges  del Segre als suaus turons d'Alella”. Així descriu l’editorial Larousse el darrer llibre –el segon en solitari– del farmacèutic, enòleg i col·laborador de Cupatges Àngel Garcia Petit.

És un recorregut al llarg de 224 pàgines per les dotze denominacions d'origen de vins catalans. També hi ha vins catalans sense DO. Descobreix les singularitats de cada una d'elles i proposa una selecció de 50 cellers i d'un vi o cava de cadascun d'ells, així com de destacats o insòlits llocs dels voltants que mereixen una visita.

O sigui, es proposa “una altra manera de tastar el territori”. Àngel Garcia Petit reconeix que no es pot explicar Catalunya amb 50 vins, ja que “el territori és molt divers”. Això sí, diu que “és un tastet del que pot donar de sí el territori”. L’autor també ha volgut mostrar els personatges que hi ha al darrera del vi, encara que alguns d’ells no són els seus creadors enòlegs. Aquest llibre, amb ISBN 978-84-17273-52-1 i un preu de 19,90 euros, acaba de sortir al mercat però encara no sap quan es presentarà.

La portada del llibre (amb copes inadequades, raïm de taula i un llevataps un pèl matusser en un marc una mica antiquat) no té tant d’atractiu com el seu interior. No només hi ha vi. També s’hi poden trobar suggeriments gastronòmics (ostres crues; bacallà amb cigrons o samfaina; calamars a l’andalusa, a la romana o farcits de marisc; caldereta de llamàntol; canalons de peix o de pollastre o cassola de barca o de tros) activitats com llançar-se en paracaigudes, visitar el Museu del Vermut, el Museu de l’Anís del Mono o el Centre d’Interpretació del Cava, viure tradicions medievals o propostes com la de gaudir del firmament al Montsec.
 
El llibre, com afirma el seu autor, “vol despertar la curiositat”. La idea ha estat fer una guia amb la intenció que “el lector faci les pròpies descobertes i experimenti, ja que la descoberta fa que hi hagi més valors emocionals”. Ja va dir el fisiòleg hongarès Albert Szent Gyorgyi que descobrir alguna cosa significa mirar el mateix que està veient tothom, i percebre-ho de manera diferent.

No ha volgut fer una selecció de vins elitistes sinó que més aviat ha pensat en un lector i en un consumidor “més normal”. Àngel Garcia Petit reconeix que una part dels 50 vins que proposa no els compraria, tot i que sí els recomanaria. També apunta que “per la majoria de gent aquests vins poden ser plaents”. Els textos no són gaire llargs, i sempre s’acompanyen de la imatge del vi proposat i dels paisatges o propostes enoturístiques que recomana. L’autor entén que un enoturisme centrat exclusivament en el tast de vins “no té sentit”.

Àngel Garcia Petit diu haver-se sentit “molt lliure” a l’hora de fer la selecció d’aquest llibre. Afegeix que “viatjar és important per conèixer el vi, cal trepitjar el terreny i escoltar les persones que creen els vins”. De fet, considera que “el vi ha de traslladar a un territori, sinó està mancat d’esperit”.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)