cooperativa de gandesa

El Celler Cooperatiu de Gandesa prepara el seu centenari

El 19 de febrer del 2019 farà cent anys que es va aprovar la construcció del Sindicato de Cooperación Agrícola de Gandesa

L'edifici és únic, una de les Catedrals del Vi de Catalunya projectades per l'arquitecte Cèsar Martinell.

Sergi Pallarès, un dels enòlegs més joves del país; ​«hem de lluitar per les varietats de casa i no deixar-nos portar per la introducció de varietats foranes»

| 03/11/2018 a les 16:27h
Especial: PROPERES ACTIVITATS
Arxivat a: Cellers, Celler Cooperatiu de Gandesa
Pere Bové, President del Celler Cooperatiu de Gandesa, durant la presentació del Centenari
Pere Bové, President del Celler Cooperatiu de Gandesa, durant la presentació del Centenari
El 19 de febrer del 2019 farà cent anys que es va aprovar la construcció del Sindicato de Cooperación Agrícola de Gandesa, un projecte de l’arquitecte Cèsar Martinell que va ser possible gràcies a l’esforç d’unes quantes famílies del poble que volien lluitar per un futur millor lligat a la pagesia i la viticultura local.

En aquests cent anys d'història viva de Catalunya, hi ha hagut moments de tot. D’entrada, la construcció de l’edifici va lligar els cooperativistes durant molts anys al Banc de Valls, on s’hi havia demanat un crèdit; es recorden males collites per les afectacions de les gelades o pedregades i la falta de liquiditat per pagar les càrregues de raïm; o també les crisis greus que es van viure durant la Batalla de l’Ebre i la postguerra.

En tot cas, són cent anys d’un edifici únic, d’una de les Catedrals del Vi de Catalunya projectades per l'arquitecte Cèsar Martinell. Edifici declarat Bé d’Interès Nacional el 2002 i una de les Set Meravelles de Catalunya des de l'any 2007.

En motiu d’aquesta efemèride s’han previst diverses activitats commemoratives. El dia 18 de febrer de 2019 al vespre arrencarà la festa en un acte institucional, que anirà acompanyada d’una jornada de portes obertes el mateix dia 19 de febrer per a totes les persones que vulguin apropar-se al Celler i gaudir d’una visita guiada especial.

A la visita hi haurà també l’opció de recórrer els cent anys d’història a través d’una exposició que posarà èmfasi als grans moments per l’edifici, el cooperativisme i l’elaboració dels tradicionals productes del Celler com el vi i l’oli.

Els actes d’un centenari no serien complets si no es bufessin les espelmes en una festa popular. Durant el 2019 s’organitzarà una jornada especial per a tots els socis i persones que han estat vinculades al celler, i també per la gent del poble i totes les persones que vulguin acompanyar la celebració. La festa està pensada per a famílies, perquè hi gaudeixin tan grans com petits, joves com grans. Serà la festa de tots i per a tots.
 

El vi, també protagonista del Centenari

El vi forma part indiscutible d’aquesta història, com també l’oli, o les ametlles, productes que tradicionalment s’han cultivat i conreat al municipi. Les memòries de Joaquim Costa Salayet, un dels socis fundadors, recorda que el 1919 ja es va voler elaborar el vi de la primera collita tot i que el celler no estava acabat; i explica que malauradament el resultat d’aquell primer any no va ser massa bo i el vi d’alguns trulls es va fer agre. Aquella primera mala experiència no va aturar en cap cas l’afany productiu i el vi s’ha continuat elaborant interrompudament des de llavors fins els nostres dies.

S’organitzarà també una jornada especial per a premsa especialitzada i prescriptors de vi perquè puguin conèixer com s’elaborava el vi fa uns anys i veure’n l’evolució a partir de tastos dirigits d’antigues i noves anyades de la Cooperativa.

Els actes del Centenari es clouran amb la presentació d’un documental que permetrà visualitzar el relat complet d’un edifici, d’un poble i d’una gent que ha permès sumar anys al projecte i que mira amb il·lusió el futur pensant que les noves generacions puguin sumar i celebrar cent anys més.

Promo Centenari del Celler Cooperatiu Gandesa from Celler Cooperatiu Gandesa on Vimeo.

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
«Somiadors, és l'aposta dels enòlegs de Torres a l'Empordà i correspon al quart vi de la col·lecció 7 Magnífics. L'essència de la carinyena vella amb una justa aportació de la garnatxa per fer-lo més plaent en boca»
Imatge il·lustrativa
Cellers Unió ampliarà el celler del Montsant invertint 2 milions d'euros | L'objectiu és augmentar un 40% la capacitat de producció construint una nova sala de criança i una nova línia d’embotellat
Imatge il·lustrativa
Mistinguett col·labora amb la 11a Gala d’entrega dels Premis de l’Acadèmia del Cinema Català
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Proliferen els cellers que utilitzen preparats biodinàmics per cultivar la vinya