Novetats

Recaredo presenta Tribut, un cava amb 20 anys de criança extrema fruit d'un «reconeixement a la feina feta en silenci de la segona generació»

La tercera generació de Recaredo ret homenatge a la segona elaborant un cava amb 20 anys de criança

El cava, de l'anyada 1996, té un 80% de Xarel·lo i un 20% de Chardonnay i tanca el cercle de les varietats no tradicionals a Recaredo

20 anys d’un cava de terrer convertit en icona

| 24/10/2018 a les 17:29h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Recaredo, Tribut
El restaurant Alkimia va ser el marc de presentació del nou cava de la família Recaredo. Un Tribut a Josep i Antoni Mata Casanovas, un cava amb una criança extrema de més de 20 anys que ret homenatge als germans Josep i Antoni Mata Casanovas, representants de la segona generació de la família Recaredo i vinculats a l'elaboració de vi des dels anys 60.

Per a Ton Mata, director i enòleg del celler, "la segona generació ha treballat sempre en silenci, però ha fet l'esforç més gran de tots. Ells van adquirir la finca Serral del Vell, una finca difícil, pedregosa, i per la que ningú donava un duro. Avui, és la finca on fem el Serral del Vell, antic Brut de Brut o el Turó d'en Mota".
 

D'esquerra a dreta, Antoni i Josep Mata Casanovas


El Tribut, de l'anyada 1996 -la primera de Ton Mata a Recaredo i una collita que destaca per l'elevada pluviometria i les baixes temperatures-, està elaborat amb un 80% de Xarel·lo i un 20% de Chardonnay. Segons Mata, "amb aquest cava tanquem el parèntesi de les varietats no tradicionals, doncs ja no n'utilitzem cap".

"Segona Plenitud", es pot llegir a l'etiqueta. 20 anys de criança és un pas més de tants que se n'han fet, des de 1924 cap, a la definició de Recaredo. "Un homenatge al temps i al territori però, sobretot, un tribut a persones que estimen la seva professió i en gaudeixen amb la perspectiva de l'experiència, sempre des de la discreció i la humilitat". El Tribut, que prové d'una vinya plantada el 1984, és un principi i un final. No existeix la collita 1997, ni la 1998, ni cap més.

Recaredo Tribut a Josep i Antoni Mata Casanovas és un Brut Nature d'edició limitada a 244 ampolles i 244 mesos de criança (20 anys i 4 mesos), convertint-se en el cava de més llarga criança presentat per Recaredo.

Per Ton Mata, "encara es desconeixen els límits d'envelliment del cava. Després de degustar aquesta anyada 1996, vam creure que era el moment de compartir-la amb tots aquells que gaudeixen dels nostres vins blancs de llarga criança, que és el terme que ens agrada utilitzar per a definir el que fem a Recaredo".
 
Recaredo Tribut a Josep i Antoni Mata Casanovas surt al mercat a un preu de 275 euros. "Per a nosaltres el preu sempre ha estat una conseqüència del compromís que hi ha darrere de la nostra feina com a viticultors i elaboradors. D'altra banda, quin preu té el temps? Quin valor podem assignar a una espera pacient de 20 anys?" reflexiona Ton Mata.
 
Sobre el cava Tribut

El Tribut, un "vi blanc de criança extrema" -com els agrada anomenar aquest cava a la família de Recaredo-, té unes aromes de torrefactes i fumades molt potents, que varien cap a notes de turba, de destil·lat -tipus Bourbon-. Amb un carbònic pràcticament imperceptible, destaca el seu volum en boca, la seva densitat i l'estructura. Un vi fresc i encara amb nervi.

Robert Parker, de The Wine Advocate -un dels crítics més influents del món- adjudica la puntuació més elevada atorgada mai a un Cava (97 punts) i sentencia: “La seva complexitat i frescor el converteixen en un dels millors caves que he tastat mai”.

Sobre Josep i Antoni Mata Casanovas
 
Josep Mata -nascut l'any 1940- aprèn l'ofici de "desgorjador" del seu pare, Josep Mata Capellades. Als 16 anys, s'inicia en l'aprenentatge del desgorjat d'ampolles a mà, a temperatura fresca i natural de les caves. Tot un art, el d'extreure el tap de suro de la criança amb una precisió gairebé quirúrgica. Per les seves mans han passat més de 60 anyades, que han estat desgorjades amb dedicació i paciència, sense oblidar la importància dels estudis enològics com a base per a ampliar coneixements i perfeccionar la tècnica en l'elaboració de vins amb estil i segell propi.
 
Als 7 anys, Antoni Mata -nascut l'any 1942- ja realitzava batonnages a les caves familiars. L'afany de millorar i aprendre el va motivar a formar-se en enologia i viticultura en diferents punts de la geografia: des de Logroño, Vilafranca del Penedès, Madrid, València o Valdepeñas, a banda dels incomptables viatges formatius per regions vitivinícoles d'arreu del món. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
«Somiadors, és l'aposta dels enòlegs de Torres a l'Empordà i correspon al quart vi de la col·lecció 7 Magnífics. L'essència de la carinyena vella amb una justa aportació de la garnatxa per fer-lo més plaent en boca»
Imatge il·lustrativa
Cellers Unió ampliarà el celler del Montsant invertint 2 milions d'euros | L'objectiu és augmentar un 40% la capacitat de producció construint una nova sala de criança i una nova línia d’embotellat
Imatge il·lustrativa
Mistinguett col·labora amb la 11a Gala d’entrega dels Premis de l’Acadèmia del Cinema Català
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Proliferen els cellers que utilitzen preparats biodinàmics per cultivar la vinya