Llopart

Pere Llopart en un dels seus parlaments
Pere Llopart en un dels seus parlaments | Rita Lamsdorff

​Pere Llopart; «hem lluitat de valent per col·locar el cava en un lloc preferent»

La Confraria del Cava Sant Sadurní ret homenatge a la trajectòria personal del president de les caves Llopart de Subirats

Pere Llopart diu que el sector ha de reflexionar després d’haver “trontollat bastant”

La Confraria també reconeix la tasca de l’expresident Toni de la Rosa Torelló i fa confrare d’honor al publicista que va crear les ‘bombolles’ de Freixenet

​Llopart, amb la fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer

| 24/10/2018 a les 07:20h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Cava, ​Pere Llopart, Llopart
L’any 2016 la Confraria del Cava Sant Sadurní va institucionalitzar el reconeixement a aquelles persones, Dames i Cavallers Confrares que al llarg de la seva vida s’han distingit per “defensar, promocionar i enaltir les virtuts del cava”. Primer va ser el president d’honor de Freixenet, Josep Ferrer Sala; l’any passat l’homenatjat va ser el president d’honor de les caves Gramona, Josep Lluís Gramona Batlle, i aquest divendres passat es va distingir un emocionadíssim president de les caves Llopart de Subirats: Pere Llopart Vilarós.

La candidatura de Pere Llopart va ser ratificada per unanimitat de la Junta Directiva i del Consell Capitular. El president de la Confraria del Cava, Jaume Armengol i Calvet, li va imposar a la seu de Torre Ramona de la Confraria, en el marc de la Investidura Tardoral de la 37ena Setmana del Cava, la insígnia d’or i brillant de l’entitat bàquica.
 

Foto: Rita Lamsdorff


Per Jaume Argengol “ha estat un honor, per a tots nosaltres i pel sector agroalimentari que representem, que hagi acceptat el reconeixement”. Pere Llopart va rebre el guardó amb molta satisfacció, acompanyat de la seva inseparable esposa Jacinta Llopart i de bona part de la seva família.

En el seu parlament Pere Llopart va dir, respecte el guardó, que “no sé si me’l mereixo o no”, per afegir que “el que sí sé és que tant jo com els meus avantpassats, començant pel meu besavi Pere Massana i Casanelles en elaborar a la masia familiar el primer cava l’any 1887, dit escumós, hem lluitat de valent per col·locar-lo en un lloc preferent”.

No va voler deixar passar l’ocasió, però, de mostrar el seu caràcter crític: “Darrerament els esdeveniments han fet que el sector trontollés bastant. Cal reflexionar, posar el cap a lloc i amb la millor voluntat, i sense manies sospesar el que s’ha fet malament per evitar-ho en un futur, i valorar tot el positiu per potenciar-ho”. 

No va voler acabar la seva intervenció “sense reconèixer que aquesta distinció és també molt especial i merescuda per la meva esposa Jacinta, així com pels nostres fills, família i amics, que ens han ajudat a arribar fins aquí”. Finalment va deixar dit que “88 anys, quasi 89, han donat per a molt, i m’agradaria continuar fent mentre pugui”.
 

Foto: Rita Lamsdorff



Pere Llopart és un d’aquests cavistes que desperta àmplies empaties en el sector, un home que ha dedicat tota la seva vida al cava. De fet, els seus avantpassats formen part de manera molt significada de la història de la vitivinicultura al Penedès. Segons un document escrit en llatí que porta la data de 7 de gener de 1385, Bernat Llopart (o Bernardus Leopardi) va rebre la cessió d’unes vinyes situades a l’actual Heretat de Can Llopart de Subirats.

És la primera referència a la vinculació entre els Llopart del Penedès i la viticultura, una relació que s’ha mantingut de manera ininterrompuda fins avui en dia. L’any 1887 Pere Massana va començar a etiquetar el seu cava amb el nom de la casa pairal que tenia a Subirats: Llopart. A començament de la dècada de 1950, Pere Llopart i Vilarós va donar un nou impuls a les caves. Va contribuir de manera activa a donar a conèixer i a prestigiar els caves artesans, entre els quals Llopart es va consolidar entre els de més qualitat. Així va fer de Llopart “l’expressió de l’essència de la terra i unes vinyes”, com s’afirma des de les caves dels Casots.

La família s’ha dedicat durant 25 generacions a tenir cura de les seves vinyes de muntanya,  que segueixen rigorosos mètodes de viticultura “que garantiran l’òptima qualitat del raïm”. Tots els seus caves són Reserva i Gran Reserva, i de producció limitada. La família treballa les 95 hectàrees de vinya amb un màxim respecte per l’entorn. Estan certificats com a agricultors ecològics.

Pere Llopart, president refundador de Llopart, és representant de la quarta generació d’elaboradors de cava de la família. Vitivinicultor infatigable, en Pere Llopart ha dedicat la seva vida a la continuació del llegat de la seva família. Recorda que era ben jove quan va realitzar els seus estudis de viticultura i enologia: “tenia 18 anys i feia el servei militar obligatori a Vilafranca del Penedès. Encara que el meu pare no n’estava convençut, i sempre em deia que el món del vi era molt complicat, jo em sentia hereu del llegat familiar, i volia recuperar l’elaboració d’aquells vins escumosos de qualitat que havia iniciat el meu besavi”. Les primeres ampolles va fer-les quasi d’amagat (a les caves Gramona), un primer tiratge al qual seguirien anys i anys de dedicació i passió.

Les Caves Llopart, des de l’any 2016, formen part dels programes Prèmium de dos dels principals organismes oficials catalans de promoció turística (Barcelona Turisme i Agència Catalana de Turisme) amb visites que han estat descrites com “una experiència única i imprescindible per descobrir l’essència de la nostra terra”.

Llopart ofereix als visitants un recorregut per la història de la família des dels inicis fins a l’actualitat, la descoberta de la masia privada de la família heretada al segle XIV i la degustació dels seus vins i caves en un entorn privilegiat de vinyes amb magnifiques vistes a Montserrat.

De fet, Llopart compta amb dos caves de Paratge Qualificat (Llopart Ex·Vite Brut i Llopart Original 1887 Brut Nature). Es tracta del paratge de Les Flandes dels Casots, un reducte format per un amfiteatre de vinyes, elevat sobre parets verticals de roca calcària de més de 12 metres d'alçada, de l'època del miocè (20 milions d’anys). El Llopart Ex·Vite 2008, a més, ha estat guardonat amb el premi Platinum que el reconeix com a millor vi del tast Decanter del 2018.

El principal guardó els va arribar l’any passat, coincidint amb el 130è aniversari de la seva fundació. Van rebre la Creu de Sant Jordi “en reconeixement a la seva llarga trajectòria en un sector destacat de l’economia catalana, com és el dels vins i caves, en el qual aquesta empresa familiar ha aconseguit situar-se en un lloc de privilegi per la qualitat dels seus vins i caves, i per la voluntat d’innovació constant”.
 

Foto: Rita Lamsdorff



Reconeixement a Toni de la Rosa Torelló
 
Els homenatges de la nit de divendres passat també han inclòs aquest any un reconeixement a Toni de la Rosa i Torelló, qui ha estat president de la Confraria del Cava durant els darrers cinc anys. De la Rosa, codirector de les caves Torelló de Gelida, va ser membre de la junta 11 anys, i abans de situar-se al capdavant de l’entitat va exercir com a mestre de cerimònies, vocal i vicepresident de l’entitat.

Durant el seu mandat, Toni de la Rosa ha posat en marxa activitats destacades com la campanya ‘Per Sant Jordi, rosa, llibre i cava’ o posar fi al regnat de les Reines del Cava per substituir-les per ambaixadors, en consonància amb els nous temps. També ha seguit potenciant altres activitats com la Nit Solidària del Cava.

Toni de la Rosa, que va tenir paraules d’agraïment per al Consell Regulador del Cava o pels alcaldes de Sant Sadurní d’Anoia i Subirats, es va abraçar emotivament un a un als membres de la darrera junta de la Confraria del Cava que ha presidit. L’expresident de la Confraria també va destacar que el seu pas per l’entitat “m’ha donat la oportunitat de conèixer a moltíssima bona gent”.

Es distingeix el publicista que va crear les ‘bombolles’ de Freixenet
 
El publicista i fotògraf de 87 anys Leopoldo Pomés és el nou confrare d’honor del cava. Pomés, que acaba de ser guardonat amb el Premio Nacional de Fotografía, va agrair el guardó tot afirmant que “la única cosa que he fet és donar importància a les bombolles, una cosa que va ser molt fàcil i agradable de fer”. També va reconèixer que s’hi va divertir molt.

El cantautor Ramon Mirabet, l’actriu i presentadora Ivana Miño, la periodista de La Vanguardia especialitzada en gastronomia Cristina Jolonch, Jaume Padrós (president del Col·legi de Metges de Barcelona), Guillem Sans (director de l’APM de TV3), Maria Eugènia Puig (exsecretària general de la DO Cava) i l’artista Leonard Beard són els nous confrares de mèrit.

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.