ENTREVISTA

Sergi Pallarès, un dels enòlegs més joves del país; ​«hem de lluitar per les varietats de casa i no deixar-nos portar per la introducció de varietats foranes»

Parlem amb Sergi Pallarès, un dels enòlegs més joves del país

Tot i que encara està estudiant enologia, treballa en varis cellers de la seva terra, la Terra Alta

La Blanca, el vi brisat de garnatxa blanca de Vins del Tros

| 15/10/2018 a les 08:41h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, Sergi Pallarès, Essència, DO Terra Alta
Un enòleg que encara no és enòleg. Està estudiant però ja treballa a varis cellers... L'enòleg de moda a la Terra Alta. Té 20 anys, ja fa el seu vi, i es postula per ser un dels grans noms del nostre sector. Conversem una mica amb ell.
 

Ens pots dir quina edat tens?

Tinc 20 anys, estic estudiant enologia a l'escola d'Enologia de Falset des de l'any 2015. Sempre m'ha agradat l'entorn de la vinya i el món del vi. Els meus avis i el meu tiet ja em duien a les vinyes de casa de ben petit, recordo que l'època que m'agradava més de l'any era la verema, quan anàvem a collir raïm i em deixaven portar el tractor i anar a descarregar els raïms a la cooperativa amb el meu avi.

Tot i no haver acabat els estudis, m'han dit que els cellers se't rifen... que tots et volen... Per quins cellers treballes?

Aquest és el tercer any que estic treballant durant la verema al Celler Cooperatiu de Gandesa. Sóc el responsable de mirar una per una totes les finques dels socis, per tal de controlar els raïms i poder separar-los per qualitats. El Celler Cooperatiu també ha sigut un referent per a mi, ampliant els coneixements d'enologia gràcies als meus companys, la Sílvia, en Joaquim i en Toni.

Fa 2 anys, quan tenia 18 anys, vam engegar un petit projecte, juntament amb el meu soci Jose Antonio Isern. Hem creat un petit celler (Celler Essència) on treballem les vinyes i elaborem els vins seguint el calendari llunar.

La nostra idea sempre és utilitzar la lluna com a eina de treball tal com ens han ensenyat els nostres avantpassats. Elaborem vi blanc, rosat i negre. Utilitzant solament varietats locals, com són la Garnatxa Blanca, Macabeu, Garnatxa Negra i Carinyena. El nom del vi es diu Essència de Lluna. Som el celler més petit i més jove de la Terra Alta però a poc a poc anem deixant petjada i fent-la més gran.
 

Morenillo i Garnatxa Blanca? O també Merlot i Chardonnay?

Morenillo i Garnatxa Blanca!!! Sóc molt fan de les varietats "autòctones" de la Terra Alta. Penso que hem de lluitar i potenciar les varietats que sempre hem tingut a casa i no deixar-nos portar per la introducció de varietats foranes. Amb les varietats que tenim està més que comprovat que podem aconseguir elaborar grans vins, ben valorats a tot el món. Ho demostren tots els premis que ha aconseguit la Terra Alta al Concurs de Garnatxes del món, entre altres, celebrat aquest any a la Terra Alta.

El morenillo ha estat gairebé extingit a la zona, i ara per sort alguns cellers valents de la comarca han decidit tornar a tirar endavant el morenillo, un d'ells el celler Vins del Tros de Vilalba dels arcs, Joan R. Bada l'enòleg del celler i amic meu, ha creat un vi de morenillo amb criança en àmfora.

Antigament es va decidir arrancar-lo per diferents motius un d'ells és perquè feia poc grau, els pagesos cobraven el raïm a kg/grau i no els sortia rendible. Avui, ens hem adonat que aquesta varietat única a la Terra Alta ens està donant l'oportunitat de crear grans vins i tenir un altre punt fort a la nostra DO per diferenciar-nos.

Com podeu veure, he volgut deixar la Vernaxa Blanca per al final -Vernatxa és com anomenen la Garnatxa a la Terra Alta- és la varietat que m'agrada més i per la Terra Alta és com si fos el seu ADN, el 90% del conreu d'aquesta varietat està situat a la nostra comarca i un terç de la superfície mundial. Antigament s'elaboraven vins amb molt grau alcohòlic i molt durs, els vins que destacaven eren els dolços i els rancis, va ser després amb la introducció de nous coneixements i noves tecnologies que es van adonar de la joia que teníem i es van començar a elaborar grans vins blancs joves i de criança sense deixar de perdre els dolços i rancis de tota la vida.

Actualment també hem volgut tirar enrere per elaborar vins blancs brisats com feien els nostres avis però amb els coneixements i noves eines que tenim avui dia. Ja ho veieu, és una varietat capaç d'elaborar tota mena de vins que no deixen indiferent a ningú, d'aquí ve la meva passió per la Garnatxa Blanca.
 

Parla'ns de la Terra Alta... Què es pot fer per arrelar la gent jove, com tu, al territori?

La Terra Alta és casa meva, una comarca que ha sofert el pitjor escenari de la guerra civil espanyola, la Batalla de l'Ebre, pero ha tirat endavant amb l'esforç de la gent del territori. És una zona molt verge, on tenim diferents encants turístics; la serra de Pandols i Cavalls, el Poble Vell de Corbera d'Ebre, el Balneari de la Fontcalda, el jaciment íber del Coll del Moro, on s'ha trobat el trull de vi més antic de Catalunya. També tenim les Olles de Bot, els Ports d'Horta de Sant Joan, el riu Algars a Batea, la representació de la Passió de Vilalba dels Arcs, la pedra seca de la Fatarella, les cooperatives modernistes del Pinell de Brai i Gandesa, etc.

La major part de la gent jove de la comarca no en volen saber res de l'agricultura i menys del món del vi. És una llastima que fills i néts de pagesos se'n van a estudiar a Tarragona, Barcelona...

Tota aquesta gent ja s'estan enfocant en d'altres oficis i la major part les terres a la llarga es perdran. I l'abandonament de l'agricultura comporta perdre part del paisatge i de la riquesa del nostre territori.

Hi veus alguna solució?

D'una banda és normal que la gent no es dediqui al món del vi, és un sector difícil perquè tot està sota el cel i està poc remunerat. Tot i que a la comarca el vi està sent un motor econòmic alt, el preu del raïm o de qualsevol altre fruit és molt baix i el pagès ha de produir molta quantitat de fruit per poder tirar endavant.

Una solució seria la pujada de preus del raïm i facilitar que la gent jove que marxa a estudiar a fora, pugui tornar a la comarca per seguir treballant les vinyes de casa, o facilitar la creació de nous cellers per crear nous llocs de treball tant de bodeguers, enòlegs, administratius, transportistes, comercials... i fer així que la gent jove pugui aplicar els seus estudis en el sector del vi o inclús subvencionar els estudis d'enologia per crear nous joves enòlegs a la comarca.

El Perfil:

- Un llibre: No sóc de llegir llibres, però m'interessen tots els llibres on hi hagi vi i raïm com a protagonistes.

- Una pel·lícula: Fast and furious

- Una varietat de raïm: La Vernaxa Blanca

- Un vi que t'apassioni: Tinc molts vins que m'apassionen. Tant del Priorat, on he après la major part de l'enologia, com de la meva terra, la Terra Alta. Un vi que destacaria seria el CentxCent del celler Vins del tros, un dels cellers amb bon saber fer de la Terra Alta. Una Garnatxa blanca que m'encanta.

- El teu cava preferit: Els caves d'Agustí Torelló Mata

- Una il·lusió de futur: Podríem dir que el meu somni des de petit havia sigut muntar un celler, aquest somni ja és una realitat i ara la il·lusió és tirar-lo endavant juntament amb el meu soci, per poder fer-lo créixer i ser un celler referent a la Terra Alta.

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

ELS JOVES
Manuel Duran, 18/10/2018 a les 10:47
+0
-0
Sortosament els joves entenen que fer vins afrancesats es un gran disbarat.
Els vins fets aquí amb varietats francesas no son vins de terroir sino de terror...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Es comercialitza un ranci amb mares de 100 anys en homenatge a la Maria de Cal Vall | Només hi ha disponibles 320 ampolles de 20 cl., a 115 euros cadascuna
Imatge il·lustrativa
Els germans Ricard i Jordi Jambert, de la Fleca Pastisseria Padrés de Banyoles, s’imposen en el concurs que celebra el centenari d’aquest dolç, i que ha tingut lloc al Fòrum Gastronòmic Girona 2018
El Most Festival ha aplegat 4.200 espectadors
El Most Festival ha aplegat 4.200 espectadors | Most Festival
El Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava tanca la vuitena edició al Penedès amb uns 4.200 espectadors