Consells per tastar

Deu coses que heu de saber de les aromes del vi i de l’examen olfactiu

Tant la copa com la temperatura de servei són importants

Vegeu com refredar una ampolla d'una manera molt ràpida

Què vol dir tastar un vi? 7 coses que has de saber sobre els nostres sentits i el tast

| 09/10/2018 a les 20:00h
Especial: Consells per tastar sense complexos
Arxivat a: Per aprendre'n, temperatura dels vins, copes, aromes
Imatge il·lustrativa
1- Hi ha més de 400 components volàtils coneguts del most i del vi.

2- L’olfacte és 10.000 vegades més sensible que el gust, però la sensibilitat olfactiva varia molt entre les persones i en un mateix individu, depenent de les condicions físiques i fisiològiques del moment.

3- L'home és capaç de distingir més de 400.000 olors, mentre que el gust es basa en les quatre sensacions principals de salat, dolç, amargant i àcid.

4- L’home ha viscut una regressió respecte a l’ús de l’olfacte a causa de la seguretat de les condicions de la vida moderna, que requereixen un ús molt limitat d’aquest sentit.

5- L'olfacte és una qüestió de combinatòria, ja que la simple olor d'una rosa és una suma de 275 compostos aromàtics.

6- La facultat de distingir una olor d’una altra, de reconèixer-la i d’anomenar-la, es pot entrenar.

7- Les aromes són fonamentals per reconèixer eventuals defectes o malalties que s’hagin pogut desenvolupar durant el procés de vinificació o conservació d'un vi.

8- Les aromes són detectades pel nas a través de les cèl·lules receptores -denominades neurones olfactives: el “cervell del nas”- situades a les fosses nasals.

9- Es calcula que tenim al voltant de 500 milions de neurones receptores d’olors.

10- En un vi hi ha àcids, sals, sucres, etcètera, dotats cadascun d’una aroma -i gust- particular, entre ells poden potenciar-se o diluir-se i entre tots componen l’“esquelet olfactiu” del vi.

També us pot interessar

Jordi Vidal, tercera generació de La Vinya, al municipi de Gavà
Jordi Vidal, tercera generació de La Vinya, al municipi de Gavà | La Vinya
Reflexionem sobre el consum del vi en aquest període de parèntesi global acompanyant-nos de l’experiència de Jordi Vidal, propietari de La Vinya a Gavà que viu un augment significatiu en les vendes
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?
Verema de Juvé & Camps
Verema de Juvé & Camps | Juvé & Camps
Ramon Francàs
En una reunió convocada avui per la consellera Jordà s’acorda demanar reduir raïms i vi base, la destil·lació d’excedents de vi i el perfeccionament del control de la traçabilitat i la promoció | La FCAC exigeix al Consell Regulador del Cava disminuir fins a un 25% els rendiments de raïm | JARC recrimina el comunicat de premsa d’ Unió de Pagesos del 7 d’abril, i reclama que es pagui “el que toca” pels raïms del cava la propera verema | El Consell Regulador anuncia noves mesures urgents per pal·liar la situació, i envia un missatge d’optimisme

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Les veremes passaran de 12000 a 10000 quilos per hectàrea.
Les veremes passaran de 12000 a 10000 quilos per hectàrea. | Juvé & Camps
L'acord s'ha pres avui en el ple de la DO Cava i es passarà de 12.000 a 10.000 quilos ja en aquesta verema | Abans de l'estiu s'espera poder aprovar també la nova zonificació i segmentació de la DO
Oriol Ripoll, cofundador de Decántalo
Oriol Ripoll, cofundador de Decántalo
Sergi Cortés
La botiga de vins en línia Decántalo ha crescut un 180% des de l'inici de la pandèmia respecte l'any anterior.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
El projecte vinícola d'una parella d'emprenedors suecs a la DO Montsant presenta dos vins per a l'estiu amb un tast virtual | Les obres del nou celler es retarden uns mesos però l'equip assegura que "no s'ha donat per perdut" malgrat la pandèmia