Do Penedès

Els "dons" de la denominació d'origen Penedès

Un repàs de les característiques que conformen la DO Penedès i que la fan única

El nou ‘cor’ de Gramona ja batega

| 03/10/2018 a les 22:05h
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Clàssics Penedès, Història i vi, Ecologia i vi, DO Penedès

La DO Penedès té gran prestigi nacional i internacional. Actualment, té un alt posicionament dins del sector i una molta alta producció d'ampolles. Les característiques que conformen el territori, el clima i la manera de fer de la zona fan que aquesta denominació gaudeixi d'un conjunt de virtuts que li donen un caràcter singular. Així ho demostra l'eslògan que la representa: "Tenim el do". De fet, la DO Penedès en té uns quants de dons que la diferencien i la fan única:

El do de la diferència

Al bell mig de la depressió prelitoral catalana, entre la serralada prelitoral i les petites planes de la costa mediterrània, maduren les vinyes del Penedès. Mil sabors, aromes, cossos i estructures... són el fruit de diferències climàtiques, paisatgístiques i de la riquesa i varietat dels sòls que la conformen, tenyits del verd de les muntanyes i planes, o del blau de les aigües mediterrànies.

El do del xarel·lo

El xarel·lo és la varietat de raïm més conreada a la DO Penedès, s'adapta al seu territori i al seu clima de manera extraordinària.

Com a resultat dona uns vins joves suaus, sedosos però amb cos, equilibrats, afruitats i aromàtics. I també hi ha vins de xarel·lo amb vocació d'envellir: consistents, llargs, minerals, alguns macerats amb la pell, d'altres fermentats en botes o ous de ciment, o fent criança amb les mares.
 


El do dels Clàssics Penedès

El 2014, els vins escumosos de qualitat de la DO Penedès van rebre el nom de Clàssic Penedès. Aquests segueixen el mètode tradicional i ancestral d'elaboració dels millors escumosos d'arreu del món, partint principalment de tres punts:

- La DO Penedès és la primera DO 100% ecològica del món: utilització de mètodes tradicionals de conreu i tècniques 100% ecològiques.

-La producció es limita exclusivament al territori de la DO Penedès, donant gran valor a les varietats ancestrals originàries del territori de la denominació.

-100% reserva, el Clàssic Penedès es guarda un mínim de 15 mesos al celler. D'aquesta manera tots són reserva.

El do de la història

2700 anys d'història vitivinícola. Tres mil·lenis dedicats al cultiu de la vinya i a l'elaboració del vi. Una tradició i un culte que són homenatjats amb la imatge de la deessa Demèter trobada al jaciment de la Font de la Canya i que actualment és la imatge de la DO.

El do de l'ecologia

Els vins ecològics són aquells que estan certificats per la seva sostenibilitat durant tot el procés d'elaboració. Són aquells que no són fruit de vinyes tractades amb productes químics i s'utilitzen fertilitzants orgànics respectant  l'entorn natural, la biodiversitat i la salut dels consumidors. També es minimitza l'ús d'àcid sulfurós al procés de vinificació, minimitzant els sulfits. 

A la DO Penedès cada vegada hi ha més cellers que aposten per la producció 100% ecològica.

El do del prestigi en el comerç a casa i arreu

La denominació d'origen comercialitza uns 18 milions d'ampolles l'any: un 53% de vi blanc, 5% de rosat, 40% de negre i 2% de Clàssic Penedès. Un 65% es comercialitzen a Catalunya mateix, un 7% a l'Estat i el 28% restant s'exporta als mercats internacionals. Els cellers de la DO Penedès són premiats en prestigiosos concursos internacionals que es celebren a diferents llocs dels món. 

El do dels negres prèmium

La DO Penedès és molt coneguda per les seves varietats blanques i pels vins blancs que en resulten. Però el Penedès no és només terra de blancs. De fet, és la denominació territorial on s'elaboren més vins negres. Es cultiven varietats autòctones com el sumoll o el samsó, o foranes com el cabernet, el sirà i el merlot, amb les quals s'elaboren monovarietals o cupatges, vins negres d'alta gamma. 

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Us proposem cinc escumosos d'alta qualitat per acompanyar els àpats de les festes
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
24 propostes d'escumosos blancs, rosats, amb més i menys criança, amb DO Cava, amb DO Penedès i sense DO
Imatge il·lustrativa
El conegut rotatiu nord-americà escull el cava Bohigas Brut Reserva com un dels 5 millors caves i xampanys del món per al Nadal | El setembre, el Wall Street Journal també va destacar la “remarcada qualitat” del cava Bohigas