cellers

Costers del Sió inicia la vinificació de 3.000 kg de garnatxa i sirà en trulls de pedra del segle XI

Amb aquest vi artesanal Coster del Sió renova l'aposta per la recuperació del patrimoni natural i històric de la Finca Flix que acull el celler familiar

| 01/10/2018 a les 22:55h
Especial: Verema
Arxivat a: Cellers, Trulls de pedra segle XI, Costers del Sió
Imatge il·lustrativa
El celler Costers del Sió va iniciar la passada setmana la vinificació conjunta de 3.000 quilos de raïm de les varietats Garnatxa i Syrah en els trulls de pedra del segle XI "amb els que es faran unes 2.800 ampolles del Finca Sios 2018", explica Juan Porcioles Buixó, gerent i propietari del celler, junt al seu germà José Maria. "Amb aquest vi artesanal renovem l'aposta per la recuperació del patrimoni natural i històric de la Finca Flix que acull el celler familiar i ocupa les antigues quadres i reserva de caça dels Comtes d'Urgell, entre els termes de La Sentiu i Montgai" diu el bodeguer.

Maria Mendoza Ráfales, l'enòloga de Costers del Sió, va explicar que "en les hores vinents o dies, el raïm iniciarà la fermentació alcohòlica de forma espontània, en un procés que s'allargarà durant una setmana o deu dies. Finalitzada aquesta primera fermentació, passarem el vi a dipòsits d'acer inoxidable per la fermentació malolàctica, també de forma espontània; i tot seguit es criarà durant un any en bótes de roure de segon ús. Després, el Finca Sios 2018 passarà altres dotze mesos més en ampolla, fins a finals del 2020 o començaments de 2021".

Tant els germans Porcioles com l'enòloga es mostren "molt satisfetes de la qualitat, concentració i acidesa del raïm d'aquest any que, tot i la disminució de producció, està arribant a un punt de maduració òptim en els darrers dies de campanya. Especialment les varietats Garnatxa i Syrah que configuren el cupatge d'aquest Finca Sios". "Ara el nostre repte és aconseguir que aquest vi sigui testimoni de la fruita i el terrer, incorporant la mineralitat dels cups, els aromes de l'espai natural on ha fermentat, i l'elegància de la criança en fusta" explicava la Maria.

La presentació ha finalitzat amb el tast del Finca Sios 2016, primera anyada d'aquest vi amb certificació ecològica. “Suïssa, Xina i Bèlgica són les principals destinacions del Finca Sios, perquè són mercats que valoren l'autenticitat i elaboració artesanal d'un vi molt natural", puntualitzava Juan Porcioles.

Els responsables de celler van aprofitar la trobada amb la premsa d'avui, per presentar la nova enòloga del celler, Maria Mendoza que és natural de Nonaspe (Saragossa), graduada en Enologia en la Universitat Rovira Virgili, i compta amb prop d'una desena de veremes d'experiència en la veïna Terra Alta, Boredeaux, Languedoc i Nova Zelanda.

La finca Flix de més de 700 hectàrees, on s'ubica Costers del Sió, constitueix un projecte integral amb un equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals amb la seva pròpia ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d'Origen Costers del Segre. Un projecte vitivinícola destinat a aconseguir vins d'alta qualitat, amb tots els matisos, que aquesta ribera, pels seus sòls i microclima, pot oferir. A la finca es cultiven una àmplia gamma de varietats com Garnatxa, Ull de Llebre, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot o Cabernet Sauvignon, entre les negres, i Chardonay, Viognier, Garnatxa Blanca o Muscat, entre les blanques.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
Imatge il·lustrativa
Oriol Garriga i Solsona és l’impulsor del projecte jove i familiar, iniciat l’any 2013 amb l’objectiu de recuperar el cultiu de la vinya
Imatge il·lustrativa
Amb 19 ors i 12 plates, ha estat la DO Catalana més reconeguda en este certamen internacional
Imatge il·lustrativa
El dissabte 4 de maig s’inaugura l’exposició de Pintura i Fotografia on s’exhibiran les obres de Mari Paz Valero i Xavier Batallé, membres de Down Catalunya