Consells per tastar

Copes i temperatura dels vins; consells pràctics per neòfits

Tant la copa com la temperatura de servei són importants

Vegeu com refredar una ampolla d'una manera molt ràpida

Què vol dir tastar un vi? 7 coses que has de saber sobre els nostres sentits i el tast

| 27/09/2018 a les 06:46h
Especial: Consells per tastar sense complexos
Arxivat a: Per aprendre'n, temperatura dels vins, copes
S’ha demostrat que el cristall és el material més apte per prendre vins, per la seva transparència, bona conservació i, sobretot, per la seva neteja.

Tot i que el tipus de copa que emprem en el tast té incidència sobre la qualitat i la intensitat de les sensacions percebudes, el més important és agafar-la per la tija i omplir-ne fins a un terç de la seva capacitat, de manera que hi hagi suficients espais perquè es desprenguin bé les aromes.

Cal agafar-la pel peu evitant així alterar la temperatura del vi amb la calor de les mans. L’ideal són les copes ovoïdals allargades i tallades en la part superior per l’extrem més fi.
 

Foto: Quico Ortega


Pel que fa a la temperatura de servei, no cal dir que és un factor determinant perquè un vi es desenvolupi més o menys, però encara més transcendental, la temperatura pot fer que el mateix vi ens encanti o el detestem. Fins i tot un vi òptim, servit a una temperatura inadequada, pot resultar desagradable. 

La temperatura afecta les aromes i les sensacions tàctils. Si és lleugerament alta contribueix al despreniment d’aromes i, per tant, l’olfacte pot captar-los millor. A més, augmenta la percepció dels sucres, dels àcids i dels alcohols. Per contra, el salat, l’amarg i la sensació d’astringència són majors a temperatures més baixes.

El mitjà més adequat per refredar el vi és la clàssica glaçonera amb gel i aigua (també si volem refredar vins negres!). Sempre és millor un vi massa fresc que massa calent, ja que la temperatura ambiental se situa habitualment al voltant dels 20º C.

Us proposem un esquema -molt genèric- per escollir les temperatures de servei:

- ​Escumosos joves: 6º C
- Escumosos amb llargues criances (caves grans reserves): 8º-10º C 
- Dolços joves: 6º C
- Dolços amb criança o amb elaboracions especials: 8º-10º C
- Blancs joves: 6º-8º C
- Blancs fermentats i/o criats en fusta o amb elaboracions especials: 8º-10º C fins arribar a 12º en casos especials.
- Negres joves i de maceració carbònica: 14º C
- Negres amb criança: 16º C
- Negres amb llargues criances (reserves, grans reserves): 16º-18º C

Vegeu un vídeo d'una de les millors maneres de refredar una ampolla ràpidament

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
Imatge il·lustrativa
Oriol Garriga i Solsona és l’impulsor del projecte jove i familiar, iniciat l’any 2013 amb l’objectiu de recuperar el cultiu de la vinya
Imatge il·lustrativa
Amb 19 ors i 12 plates, ha estat la DO Catalana més reconeguda en este certamen internacional
Imatge il·lustrativa
El dissabte 4 de maig s’inaugura l’exposició de Pintura i Fotografia on s’exhibiran les obres de Mari Paz Valero i Xavier Batallé, membres de Down Catalunya