Consells per tastar

Copes i temperatura dels vins; consells pràctics per neòfits

Tant la copa com la temperatura de servei són importants

Vegeu com refredar una ampolla d'una manera molt ràpida

Set coses que has de saber per gaudir més tastant un vi

| 27/09/2018 a les 06:46h
Arxivat a: Per aprendre'n, temperatura dels vins, copes
S’ha demostrat que el cristall és el material més apte per prendre vins, per la seva transparència, bona conservació i, sobretot, per la seva neteja.

Tot i que el tipus de copa que emprem en el tast té incidència sobre la qualitat i la intensitat de les sensacions percebudes, el més important és agafar-la per la tija i omplir-ne fins a un terç de la seva capacitat, de manera que hi hagi suficients espais perquè es desprenguin bé les aromes.

Cal agafar-la pel peu evitant així alterar la temperatura del vi amb la calor de les mans. L’ideal són les copes ovoïdals allargades i tallades en la part superior per l’extrem més fi.
 

Foto: Quico Ortega


Pel que fa a la temperatura de servei, no cal dir que és un factor determinant perquè un vi es desenvolupi més o menys, però encara més transcendental, la temperatura pot fer que el mateix vi ens encanti o el detestem. Fins i tot un vi òptim, servit a una temperatura inadequada, pot resultar desagradable. 

La temperatura afecta les aromes i les sensacions tàctils. Si és lleugerament alta contribueix al despreniment d’aromes i, per tant, l’olfacte pot captar-los millor. A més, augmenta la percepció dels sucres, dels àcids i dels alcohols. Per contra, el salat, l’amarg i la sensació d’astringència són majors a temperatures més baixes.

El mitjà més adequat per refredar el vi és la clàssica glaçonera amb gel i aigua (també si volem refredar vins negres!). Sempre és millor un vi massa fresc que massa calent, ja que la temperatura ambiental se situa habitualment al voltant dels 20º C.

Us proposem un esquema -molt genèric- per escollir les temperatures de servei:

- ​Escumosos joves: 6º C
- Escumosos amb llargues criances (caves grans reserves): 8º-10º C 
- Dolços joves: 6º C
- Dolços amb criança o amb elaboracions especials: 8º-10º C
- Blancs joves: 6º-8º C
- Blancs fermentats i/o criats en fusta o amb elaboracions especials: 8º-10º C fins arribar a 12º en casos especials.
- Negres joves i de maceració carbònica: 14º C
- Negres amb criança: 16º C
- Negres amb llargues criances (reserves, grans reserves): 16º-18º C

Vegeu un vídeo d'una de les millors maneres de refredar una ampolla ràpidament

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Jordi Lorente elabora formatges a Vacarisses des del 2015.
Jordi Lorente elabora formatges a Vacarisses des del 2015. | La Frasera
El Rodó de Cendra de la formatgeria La Frasera guanya la medalla d'or als Premis Cincho
Els cellers integrants del projecte Vins del Pirineu
Els cellers integrants del projecte Vins del Pirineu
Ruth Troyano
Vins del Pirineu és un espai web acabat de néixer que mostra la riquesa enològica de la zona, és la Carta de Vins de l’Alt Pirineu
Imatge il·lustrativa
Sabies que en tenim 12 DO contant la DO Cava?