Aprenent a gaudir dels vins

Què vol dir tastar un vi? 7 coses que has de saber sobre els nostres sentits i el tast

Tastar un vi molt sovint ens pot evocar sesacions contradictòries. Ho fan els professionals... nosaltres no en sabem... tastar és només per experts...

Hem de saber que quanta més informació tinguem sobre el tast, més plaents seran els vins

10 consells bàsics per triar un vi al restaurant

| 18/09/2018 a les 19:37h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, tastar
Imatge il·lustrativa
El Diccionari Larousse Gastronomique defineix el tast: "Apreciació a través del gust de la qualitat d'un producte" i afegeix "cap instrument ha aconseguit igualar un paladar humà ben entrenat, sobretot en el terreny del vi."

Podem prendre'ns un vi sense saber-ne un borrall? La resposta és sí, SI en majúscules. I tot i que no necessitem saber tastar per beure, és sorprenent el que gaudirem si entenem alguna cosa més sobre el tast. Guanyar coneixement sobre el tast en general és guanyar plaer quan prenem un vi.

7 coses que has de saber

1 - La vista, l'olfacte i el gust són els sentits més importants en el tast d'un vi. La vista però, pot portar a confusions ja que sovint pot donar-nos informacions tendencioses i poc fiables. En definitiva, olfacte i gust són els protagonistes del tast de vins, juntament amb el tacte de la llengua i de la mucosa bucal.

2 - L'oïda assumeix més rellevància en el tast d'altres productes com, per exemple, la xocolata -proveu de trencar una peça de xocolata a la vostra orella i poseu atenció en el soroll-. No intervé en el tast de vins.

3 - El vi presenta una gamma molt extensa d'aromes i de sabors, és un producte polifacètic i mai és exactament el mateix perquè canvia en qüestió de moments, segons l'oxigenació, la temperatura, l'envàs, etc.

4 - Per ser un tastador professional, òbviament, es necessita una dedicació molt gran, anys d'estudi i experiència, però si el nostre desig és acostar-nos amb humilitat i curiositat al món del vi no tenim per què espantar-nos: les tècniques de tast es poden aprendre, l'olfacte i el gust, amb paciència i constància, es poden entrenar.

5 - És igualment important aprendre a maridar el vi amb el plat adequat. Entrem, per descomptat, en un terreny més relliscós, on els gustos, les tradicions i la cultura impedeixen (fins i tot als millors professionals!), donar sempre indicacions objectives. És important mantenir la ment oberta i els sentits desperts, i tenir sempre present que l'experiència continua sent, de fet, l'únic mitjà del qual disposem per jutjar si un maridatge és equilibrat o no.

6 - El tast és una pràctica i no una ciència; al principi pot resultar difícil i una mica frustrant descriure aromes i sensacions. Tastar és també l'art d'exercitar la nostra memòria i de jugar amb els records, perquè l'experiència gustativa es basa en el testimoniatge de centenars de confrontacions sensorials.

7 - El millor tastador serà aquell que tingui major memòria sensorial. L'entrenament constant fa que aquests records siguin recents i, d'aquesta manera, els errors menors.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

COMENTARIS

Tast de vins
Anònim , 27/09/2018 a les 22:10
+0
-0
L’oïda sí que intervé en el tast de vins.
no entraré aquí a explicar de quina manera, però si que et comento que hi ha encara més sentits que entren d'una manera u otra en el tast de vins.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
El Ramon Francàs tasta i recomana 16 escumosos amb DO Cava
Plaques fotovoltaiques
Plaques fotovoltaiques | Família Torres
En deu anys, el celler vol reduir la petjada de carboni un 55% respecte al 2008
Imatge il·lustrativa
Els diners s'han recaptat amb la venda del pack solidari Selecció Alt Pinnat