Aprenent a gaudir dels vins

Què vol dir tastar un vi? 7 coses que has de saber sobre els nostres sentits i el tast

Tastar un vi molt sovint ens pot evocar sesacions contradictòries. Ho fan els professionals... nosaltres no en sabem... tastar és només per experts...

Hem de saber que quanta més informació tinguem sobre el tast, més plaents seran els vins

10 consells bàsics per triar un vi al restaurant

| 18/09/2018 a les 19:37h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, tastar
Imatge il·lustrativa
El Diccionari Larousse Gastronomique defineix el tast: "Apreciació a través del gust de la qualitat d'un producte" i afegeix "cap instrument ha aconseguit igualar un paladar humà ben entrenat, sobretot en el terreny del vi."

Podem prendre'ns un vi sense saber-ne un borrall? La resposta és sí, SI en majúscules. I tot i que no necessitem saber tastar per beure, és sorprenent el que gaudirem si entenem alguna cosa més sobre el tast. Guanyar coneixement sobre el tast en general és guanyar plaer quan prenem un vi.

7 coses que has de saber

1 - La vista, l'olfacte i el gust són els sentits més importants en el tast d'un vi. La vista però, pot portar a confusions ja que sovint pot donar-nos informacions tendencioses i poc fiables. En definitiva, olfacte i gust són els protagonistes del tast de vins, juntament amb el tacte de la llengua i de la mucosa bucal.

2 - L'oïda assumeix més rellevància en el tast d'altres productes com, per exemple, la xocolata -proveu de trencar una peça de xocolata a la vostra orella i poseu atenció en el soroll-. No intervé en el tast de vins.

3 - El vi presenta una gamma molt extensa d'aromes i de sabors, és un producte polifacètic i mai és exactament el mateix perquè canvia en qüestió de moments, segons l'oxigenació, la temperatura, l'envàs, etc.

4 - Per ser un tastador professional, òbviament, es necessita una dedicació molt gran, anys d'estudi i experiència, però si el nostre desig és acostar-nos amb humilitat i curiositat al món del vi no tenim per què espantar-nos: les tècniques de tast es poden aprendre, l'olfacte i el gust, amb paciència i constància, es poden entrenar.

5 - És igualment important aprendre a maridar el vi amb el plat adequat. Entrem, per descomptat, en un terreny més relliscós, on els gustos, les tradicions i la cultura impedeixen (fins i tot als millors professionals!), donar sempre indicacions objectives. És important mantenir la ment oberta i els sentits desperts, i tenir sempre present que l'experiència continua sent, de fet, l'únic mitjà del qual disposem per jutjar si un maridatge és equilibrat o no.

6 - El tast és una pràctica i no una ciència; al principi pot resultar difícil i una mica frustrant descriure aromes i sensacions. Tastar és també l'art d'exercitar la nostra memòria i de jugar amb els records, perquè l'experiència gustativa es basa en el testimoniatge de centenars de confrontacions sensorials.

7 - El millor tastador serà aquell que tingui major memòria sensorial. L'entrenament constant fa que aquests records siguin recents i, d'aquesta manera, els errors menors.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Tast de vins
Anònim , 27/09/2018 a les 22:10
+0
-0
L’oïda sí que intervé en el tast de vins.
no entraré aquí a explicar de quina manera, però si que et comento que hi ha encara més sentits que entren d'una manera u otra en el tast de vins.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Max Margalef aposta per un equip jove però amb experiència | Joan Tarrada deixa el càrrec després de 12 anys al capdavant de l'entitat
Imatge il·lustrativa
El premi Vins i Licors Grau a la trajectòria professional en el món del vi va recaure en Antoni Mata Casanovas de Caves Recaredo
Imatge il·lustrativa
La presentació va tenir lloc al celler amb una jornada de portes obertes en què els més de 800 assistents van poder tastar el nou vi i gaudir de la música del grup de folklore Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries