Aprenent a gaudir dels vins

Set coses que has de saber per gaudir més tastant un vi

Quanta més informació tinguem sobre el tast, més plaents seran els vins.

| 10/09/2021 a les 08:34h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, tast de vins, tast de vi, tastar vins
Imatge il·lustrativa
Tastar un vi molt sovint ens pot evocar sesacions contradictòries. Ho fan els professionals... nosaltres no en sabem... tastar és només per experts... Però, podem prendre'ns un vi sense saber-ne un borrall? La resposta és sí, SI en majúscules. I tot i que no necessitem saber tastar per beure, és sorprenent el que gaudirem si entenem alguna cosa més sobre el tast. Guanyar coneixement sobre el tast en general és guanyar plaer quan prenem un vi.
 

Set coses que has de saber per gaudir més prenent vins


1. La vista, l'olfacte i el gust són els sentits més importants en el tast d'un vi. La vista però, pot portar a confusions ja que sovint pot donar-nos informacions tendencioses i poc fiables. En definitiva, olfacte i gust són els protagonistes del tast de vins, juntament amb el tacte de la llengua i de la mucosa bucal.

2. L'oïda assumeix més rellevància en el tast d'altres productes com, per exemple, la xocolata -proveu de trencar una peça de xocolata a la vostra orella i poseu atenció en el soroll-. No intervé en el tast de vins.

3. El vi presenta una gamma molt extensa d'aromes i de sabors, és un producte polifacètic i mai és exactament el mateix perquè canvia en qüestió de moments, segons l'oxigenació, la temperatura, l'envàs, etc.

4. Per ser un tastador professional, òbviament, es necessita una dedicació molt gran, anys d'estudi i experiència, però si el nostre desig és acostar-nos amb humilitat i curiositat al vi no tenim per què espantar-nos: les tècniques de tast es poden aprendre, l'olfacte i el gust, amb paciència i constància, es poden entrenar.
 

Fer enoturisme és una bona manera d'apropar-nos al tast de vins coneixent projectes i territori. Foto: Família Torres


5. És igualment important aprendre a maridar el vi amb el plat adequat. Entrem, per descomptat, en un terreny més relliscós, on els gustos, les tradicions i la cultura impedeixen (fins i tot als millors professionals!), donar sempre indicacions objectives.

És important mantenir la ment oberta i els sentits desperts, i tenir sempre present que l'experiència continua sent, de fet, l'únic mitjà del qual disposem per jutjar si un maridatge és equilibrat o no.

6. El tast és una pràctica i no una ciència; al principi pot resultar difícil i una mica frustrant percebre aromes i sensacions. Tastar és també l'art d'exercitar la nostra memòria i de jugar amb els records, perquè l'experiència gustativa es basa en el testimoniatge de centenars de confrontacions sensorials.

7. El millor tastador serà aquell que tingui major memòria sensorial. L'entrenament constant fa que aquests records siguin recents i, d'aquesta manera, els errors menors.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

COMENTARIS

Tast de vins
Anònim , 27/09/2018 a les 22:10
+1
-0
L’oïda sí que intervé en el tast de vins.
no entraré aquí a explicar de quina manera, però si que et comento que hi ha encara més sentits que entren d'una manera u otra en el tast de vins.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
El cel d'ahir, just abans de la tempesta.
El cel d'ahir, just abans de la tempesta. | Cellers Tarroné
Les instal·lacions del celler Tarroné, a la terra Alta, es van inundar ahir i avui veuran com ha afectat l'aigua i la pedra a la vinya.
Imatge il·lustrativa
La mostra de caves i gastronomia, que tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 d’octubre, manté la fórmula que es va proposar el 2020 i amplia activitats
Imatge il·lustrativa
Cristina Garcia Brunet es converteix en la nova Directora de Recursos Humans de la companyia i Jordi Bonmatí liderarà la cadena de subministrament