Purgatori

Torres inaugura el celler Purgatori, on el 1780 els monjos benedictins es redimien dels pecats fent vi

Torres rehabilita un antic celler benedictí a Les Garrigues on hi construeix el seu Projecte "Purgatori"

L’acte d’inauguració del celler ha comptat amb la presència de la Consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya Teresa Jordà

Família Torres plantarà arbres a la Patagònia xilena per fer front al canvi climàtic

| 18/09/2018 a les 08:14h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Miquel Torres Maczassek, Purgatori, Torres
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
El celler Purgatori ha quedat inaugurat aquest dilluns, 17 de setembre, amb un acte  presidit per Miquel Torres Maczassek, i amb la presència de la consellera d’Agricultura Teresa Jordà; el director general de l’INCAVI, Salvador Puig; el director dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Ferran de Noguera; l’alcalde de Juneda i president del Consell comarcal de Les Garrigues, Antoni Villas, i el president de la DO Costers del Segre, Xavier Farré, a més d’uns setanta restauradors, sommeliers i periodistes de vi nacionals i internacionals. 
 

Miquel Torres Maczassek 


Per a Miquel Torres Maczassek: “Fa prop de vint anys vam decidir apostar per aquesta zona de clima extrem tornant a plantar-hi vinya i amb els anys hem pogut constatar l’excel·lent adaptació de varietats mediterrànies com la garnatxa i la carinyena. Purgatori és el primer vi que va néixer d’aquesta vinya fa sis anys. Amb la inauguració del celler, culminem un projecte molt engrescador que ens ha portat a recuperar l’antic celler dels monjos benedictins del segle XVIII”.

Recuperant la història vinícola

L'ordre del Cister va arribar a La Conca de Barberà, a Poblet, els Cartoixans a Escaladei, al Priorat, i és sabut que els benedictins, fundadors de l'Abadia de Montserrat, enviaven els monjos pecadors a redimir-se a les Garrigues, prop de Juneda, al que avui és el nou celler de Torres emparat a la DO Costers de Segre; El Purgatori. Celler d'on surt el vi que porta el mateix nom.
 

Interior del celler del 1780 

 

La finca de l'Aranyó, s'ha convertit més en un petit paradís que en un Purgatori perquè els díscols redimissin els seus pecats en una terra hostil, amb un clima molt dur, amb excessiva calor a l'estiu i amb fred rigorós a l'hivern.

Els monjos benedictins que pecaven, entre el 1770 i el 1780, eren traslladats a fer vi -i oli- en un celler que Torres, excavant, ha rehabilitat en el recinte de l’històric Mas de l’Aranyó. Amb la desamortització, el 1835, va passar a ser propietat de Barcelona i el 1999, Miguel Torres -pare de Miquel Torres Maczassek i president de la companyia- la va adquirir per plantar garnatxes, carinyenes i oliveres.
 

Els monjos benedictins ja feien vi a la mateixa Finca el 1770 


El celler

El celler Purgatori s’ha erigit totalment integrat en el seu entorn, preservant l’edifici antic que va fer construir l’Abadia de Montserrat fa dos segles i mig, i realçant la seva història vinícola. I és que el nou edifici, un espai funcional construït amb materials nobles, connecta amb l’antiga cava dels primers residents, sota la vella masia, que també ha estat parcialment rehabilitada per condicionar una gran sala de tast. 

Miquel Torres Maczassek: “Hem pogut constatar l’excel·lent adaptació de varietats mediterrànies com la garnatxa i la carinyena al clima extrem de Les Garrigues".


El celler, obert al públic sota reserva prèvia, s’ha construït amb criteris d’eficiència energètica i compta amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, d’acord amb el compromís mediambiental de la Família Torres i el seu afany per reduir les emissions de CO2 per tal minimitzar els efectes del canvi climàtic.
 

Celler Purgatori 


La Família Torres va adquirir el mas i la finca de 870 hectàrees l’any 1999 i va reintroduir-hi el cultiu de la vinya. Actualment, compta amb 200 hectàrees de vinya certificada com a ecològica, i 100 hectàrees d’oliveres.

Purgatori és el cinquè celler de la Família Torres a Catalunya i se suma als tres del Penedès i al del Priorat.


El clima continental, les marcades oscil·lacions tèrmiques entre el dia i la nit, i la distribució de la vinya en tres cotes diferents, converteixen aquesta finca de Les Garrigues en una de les més qualitatives de la Família Torres, a més d’un excel·lent camp de proves per estudiar varietats ancestrals recuperades i per investigar l’adaptació dels ceps al canvi climàtic. 

 

Sala de bótes del nou celler Purgatori 


A l’interior del celler, Torres utilitza dipòsits d’acer inoxidable i de formigó, construïts amb terra de la pròpia finca, que s’aniran omplint al llarg d’aquesta verema, fins a finals de setembre, amb els raïms procedents de la vinya de davant del celler, distribuïda en tres cotes diferents fins als 550 metres, amb un desnivell de més de 200 metres.

Cada parcel·la es collirà a mà en el moment òptim de maduració i es processarà també a mà i per separat, per preservar la integritat del fruit. La combinació de l’acer, que potencia la fruita, i del formigó, que afavoreix una bona maduració i evolució del vi, permetrà dotar-lo de major complexitat. Després, els vins envelliran en bótes de roure francès entre 15 i 18 mesos abans de sortir al mercat.

Vegeu un petit vídeo de l'antic i el nou celler

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Max Margalef aposta per un equip jove però amb experiència | Joan Tarrada deixa el càrrec després de 12 anys al capdavant de l'entitat
Imatge il·lustrativa
El premi Vins i Licors Grau a la trajectòria professional en el món del vi va recaure en Antoni Mata Casanovas de Caves Recaredo
Imatge il·lustrativa
La presentació va tenir lloc al celler amb una jornada de portes obertes en què els més de 800 assistents van poder tastar el nou vi i gaudir de la música del grup de folklore Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries