
Miquel Torres Maczassek
Per a Miquel Torres Maczassek: “Fa prop de vint anys vam decidir apostar per aquesta zona de clima extrem tornant a plantar-hi vinya i amb els anys hem pogut constatar l’excel·lent adaptació de varietats mediterrànies com la garnatxa i la carinyena. Purgatori és el primer vi que va néixer d’aquesta vinya fa sis anys. Amb la inauguració del celler, culminem un projecte molt engrescador que ens ha portat a recuperar l’antic celler dels monjos benedictins del segle XVIII”.
Recuperant la història vinícola
L'ordre del Cister va arribar a La Conca de Barberà, a Poblet, els Cartoixans a Escaladei, al Priorat, i és sabut que els benedictins, fundadors de l'Abadia de Montserrat, enviaven els monjos pecadors a redimir-se a les Garrigues, prop de Juneda, al que avui és el nou celler de Torres emparat a la DO Costers de Segre; El Purgatori. Celler d'on surt el vi que porta el mateix nom.

Interior del celler del 1780
La finca de l'Aranyó, s'ha convertit més en un petit paradís que en un Purgatori perquè els díscols redimissin els seus pecats en una terra hostil, amb un clima molt dur, amb excessiva calor a l'estiu i amb fred rigorós a l'hivern.
Els monjos benedictins que pecaven, entre el 1770 i el 1780, eren traslladats a fer vi -i oli- en un celler que Torres, excavant, ha rehabilitat en el recinte de l’històric Mas de l’Aranyó. Amb la desamortització, el 1835, va passar a ser propietat de Barcelona i el 1999, Miguel Torres -pare de Miquel Torres Maczassek i president de la companyia- la va adquirir per plantar garnatxes, carinyenes i oliveres.

Els monjos benedictins ja feien vi a la mateixa Finca el 1770
El celler
El celler Purgatori s’ha erigit totalment integrat en el seu entorn, preservant l’edifici antic que va fer construir l’Abadia de Montserrat fa dos segles i mig, i realçant la seva història vinícola. I és que el nou edifici, un espai funcional construït amb materials nobles, connecta amb l’antiga cava dels primers residents, sota la vella masia, que també ha estat parcialment rehabilitada per condicionar una gran sala de tast.
Miquel Torres Maczassek: “Hem pogut constatar l’excel·lent adaptació de varietats mediterrànies com la garnatxa i la carinyena al clima extrem de Les Garrigues".
El celler, obert al públic sota reserva prèvia, s’ha construït amb criteris d’eficiència energètica i compta amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, d’acord amb el compromís mediambiental de la Família Torres i el seu afany per reduir les emissions de CO2 per tal minimitzar els efectes del canvi climàtic.

Celler Purgatori
La Família Torres va adquirir el mas i la finca de 870 hectàrees l’any 1999 i va reintroduir-hi el cultiu de la vinya. Actualment, compta amb 200 hectàrees de vinya certificada com a ecològica, i 100 hectàrees d’oliveres.
Purgatori és el cinquè celler de la Família Torres a Catalunya i se suma als tres del Penedès i al del Priorat.
El clima continental, les marcades oscil·lacions tèrmiques entre el dia i la nit, i la distribució de la vinya en tres cotes diferents, converteixen aquesta finca de Les Garrigues en una de les més qualitatives de la Família Torres, a més d’un excel·lent camp de proves per estudiar varietats ancestrals recuperades i per investigar l’adaptació dels ceps al canvi climàtic.

Sala de bótes del nou celler Purgatori
A l’interior del celler, Torres utilitza dipòsits d’acer inoxidable i de formigó, construïts amb terra de la pròpia finca, que s’aniran omplint al llarg d’aquesta verema, fins a finals de setembre, amb els raïms procedents de la vinya de davant del celler, distribuïda en tres cotes diferents fins als 550 metres, amb un desnivell de més de 200 metres.
Cada parcel·la es collirà a mà en el moment òptim de maduració i es processarà també a mà i per separat, per preservar la integritat del fruit. La combinació de l’acer, que potencia la fruita, i del formigó, que afavoreix una bona maduració i evolució del vi, permetrà dotar-lo de major complexitat. Després, els vins envelliran en bótes de roure francès entre 15 i 18 mesos abans de sortir al mercat.
Vegeu un petit vídeo de l'antic i el nou celler