enoturisme

TravelPriorat, enoturisme americà al Priorat

Travel Priorat és una agència receptora de Falset. Parlem amb el seu gerent per saber més coses dels americans que ens visiten

Rubén Pol, sumiller del restaurant Disfrutar; «els clients estrangers normalment demanen vins locals»

| 13/09/2018 a les 18:54h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Enoturisme, Priorat, TravelPriorat, enoturisme
Ens comenta el Gerard Amorós, gerent de travelpriorat.com, que de fet es dediquen a oferir "Barcelona Wine Tours". Ofereixen bàsicament tours vinícoles pel Priorat i pel Montsant, encara que també fan alguna visita guiada pel Penedès. Amb només dos anys d'activitat sumen prop de 400 visites guiades per terres prioratines. 

Explica'ns l'empresa Travel Priorat... ¿Sou una agència de viatges?

Travel Priorat és una agència de viatges receptiva basada a Falset, especialitzada a preparar tours i visites guiades entorn del món del vi, bàsicament a la nostra comarca del Priorat. Vàrem començar fa més de dotze anys, oferint serveis només de guiatge i traducció, motivats per la necessitat detectada a la zona en aquells moments en què començaven a arribar al Priorat visitants estrangers atrets pel vi. El que va començar com una activitat ocasional es va convertir en una activitat regular i finalment ens vàrem constituir el 2016 com a agència de viatges per poder oferir tota mena de serveis turístics.

Quin tipus de públic teniu?

Principalment és públic estranger, aficionats al món del vi, amb un bon nivell de coneixements enològics. Acostumen a ser parelles o grups petits, que visiten el Priorat un o dos dies per conèixer en viu la zona, el paisatge i els vins. El principal país d'origen és Estats Units, seguits dels països escandinaus com Suècia, i també Suïssa i Alemanya. Més ocasionalment Canadà i Regne Unit. Aquest perfil de visitants ho volen tenir tot organitzat abans de venir, i demanen la programació detallada del dia complet (visites a cellers, tastos, visites culturals i dinar) acompanyats per un guia que els pugui explicar la regió i posar en context històric el que estan veient. En el cas dels allotjaments, molt sovint els reserven directament per Internet.
 

Llicorella típica dels terrers del Priorat Foto: Cupatges



Quin tipus de Tour us demanen més?

El producte "estrella" és el Tour d'un dia al Priorat, amb sortida i tornada a Barcelona el mateix dia. Cal tenir en compte el gran motor d'atracció turística que és Barcelona, i els visitants normalment programen una setmana a la ciutat i des d'allí aprofiten per conèixer el Priorat.
També tenim clients amb un interès molt alt en el món del vi, als qui recomanem com a mínim una nit d'estada, de forma que tinguin dos dies complets i els permeti una visió més amplia sobre els cellers de la DOQ Priorat i a la vegada incloure algun celler de la DO Montsant.

Conèixen cellers? Us demanen els cellers més coneguts, o es deixen aconsellar?

Gairebé sempre es comença demanant algun dels cellers més coneguts, ja que els seus noms els fan atractius en l'àmbit mundial. Nosaltres recomanem sempre una combinació, que es pot fer en un dia, d'un celler mediàtic amb un petit celler familiar i un altre celler de mida mitjana. Els clients gairebé sempre accepten la nostra proposta i al final del dia comenten l'interès a comparar els diferents models de cellers i estils de vins per endur-se a casa una imatge més amplia i fidel del Priorat.

Compren vins al celler?

La majoria de clients viatgen en avió, normalment compren alguna ampolla però poques, per les dificultats de transport. Sovint utilitzen, a les bodegues que en disposen, el sistema d'enviament directe als seus domicilis, ja que encara que sigui bastant car, especialment als Estats Units, els compensa comparat amb els preus dels vins a les botigues del seu país.
 

Foto: Travel Priorat


Pregunten per l'importador o el distribuïdor per poder comprar els vins als Estats Units?

Sí. Moltes vegades pregunten pel distribuïdor al seu país, per poder-hi contactar per fer comandes. Crec que és interessant pels cellers tenir disponible el telèfon i el correu electrònic dels seus importadors, perquè, en el cas dels americans, acostumen a demanar-ho quan visiten un celler.

Els cellers més coneguts, diries que tenen a veure amb les millors puntuacions Parker? Quins són?

Els cellers més coneguts internacionalment són els del grup de "pioners" que va rellançar el nou Priorat. Els més demanats per visitar són Clos Mogador, Clos de l'Obac i Mas Martinet, que ha banda de tenir molt bones puntuacions són coneguts potser més per la seva història i el seu paper en la creació de la trajectòria moderna del Priorat. En aquest grup de molt coneguts també hi serien Álvaro Palacios i Clos Erasmus, però aquests no estan oberts a l'enoturisme i no reben visites.

Si repassem la llista de puntuacions Parker, hi ha cellers potser no tan "famosos" però que val la pena recomanar, per la qualitat dels seus vins i també de les visites que s'hi fan, com Mas Doix, Terroir al Límit i Família Nin-Ortiz.

Sempre amb reserva prèvia, perquè aquests cellers, com la majoria al Priorat, són petits i amb poc personal i no és fàcil que atenguin ningú trucant a la porta sense avisar.

Hi ha diferències entre els visitants americans i els europeus?

Crec que la gran diferència és en la personalitat. Els americans són molt extrovertits, molt xerraires, generalment comences parlant de vi (que en saben força, en general) i acabes parlant de tot. Pregunten tots els detalls del que veuen i fins i tot per la teva vida personal, per ells és habitual preguntar per la teva família, la feina... Els fascina conèixer monuments que es van començar a construir al segle XIII com la Cartoixa i que els expliques història antiga, sempre comenten que als seus llocs d'origen una casa de cent anys ja és una peça històrica.
Els europeus se centren molt en els vins, potser una mica més tècnics, i també en el paisatge del Priorat, que els encanta.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés
01/01/1970
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Família Mata als marges de pedra del Turó d’en Mota
Família Mata als marges de pedra del Turó d’en Mota | Marçal Font
Ramon Francàs
01/01/1970
Recaredo verema per vintena vegada el xarel·lo del Turó d’en Mota | Ton Mata afirma que aquest gran cava “és una idea que neix de la il·lusió, de voler saber els límits de la nostra terra”
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
La Generació 'Millennial' és exigent i vol gaudir al màxim del seu temps d'oci | OpenTable ha fet un estudi i revela als restaurants què busca aquesta generació quan surt a menjar
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
Sergi Cortés
01/01/1970
Torres rehabilita un antic celler benedictí a Les Garrigues on hi construeix el seu Projecte "Purgatori" | L’acte d’inauguració del celler ha comptat amb la presència de la Consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya Teresa Jordà