cellers

Roc Gramona
Roc Gramona

El nou ‘cor’ de Gramona ja batega

Roc Gramona Simó, de 24 anys, deixa de tombar i elaborar vins per tot el món per concentrar-se a les caves de Sant Sadurní d’Anoia

Incordio 2017 ha estat el vi de la DO Penedès amb el qual s’ha estrenat

L'inici d'un viatge: de la terra al vi; Aprendre cultura del vi amb Gramona

| 13/09/2018 a les 08:40h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Gramona, Roc Gramona
Si ens fixem en el cor del nom amb que s’ha batejat el nou vi de la DO Penedès Incordio veurem, com es ressalta a la mateixa etiqueta, que hi diu ‘cor’, un òrgan muscular anatòmicament complex que impulsa la sang a través dels vasos sanguinis del sistema circulatori i també el nom, al revés, de Roc Gramona Simó (24 anys).

Roc és la nova generació enològica i vitícola de les sadurninenques caves Gramona, un celler on diuen que interpreten i transformen “la riquesa de l'herència rebuda de les generacions anteriors”. Aquest nou ‘artesà del temps’ s’ha estrenat al mercat amb un vi tranquil molt singular, especialment en boca: l’Incordio 2017.
 

Roc Gramona Foto: Ramon Francàs


Es tracta d’un incroccio manzoni  de 12,5º i d’escassíssima producció (700 ampolles com s’afirma a l’etiqueta) que s’ha venut a 13 euros i que s’ha exhaurit ràpidament. És una maceració carbònica parcial, que extreu més caràcter fruiter, amb part de rapa. Incordio és un vi fruit de l’agricultura ecològica i destaca per un nas madur amb franques notes a préssec i una boca vertical, fresca i mineral (metàl·lica), amb gran acidesa. L’Incordio 2018, del qual hi haurà unes 2.000 ampolles disponibles, ja està elaborant-se al celler.

L’Incordio no ha estat l’únic vi que ja ha elaborat. També ha creat un molt varietal syrah de 14,5º (violetes, prunes negres, llaminer i balsàmic) fruit de l’agricultura biodinàmica (les 600 ampolles disponibles encara no tenen nom ni preu fixat), el xarel·lo criat en ou de ciment de la Verema Solidària d’enguany, una garnatxa blanca penedesenca de Can Ferrer de la Cogullada (El Montmell) criada en fusta i ou de ciment (2.000 ampolles) i un escumós també 100% xarel·lo de llarga criança que tampoc té ni nom ni preu fixat. Podria acabar batejant-se com a Clos Millán, com la vinya en forma de clos que el veu néixer.

Com reconeix el mateix Roc Gramona, fill de l’enòleg i professor universitari Jaume Gramona, no va ser  el millor alumne de la seva promoció, però en passió pocs el superen. En 4 anys es va treure la carrera d’Enologia a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Des d’aleshores no ha parat de voltar pel món elaborant vins o treballant a cellers, des dels californians Gloria Ferrer (Grup Freixenet) o Artesa (Grup Codorníu Raventós) a Murganheira  (Portugal), Brown Brothers de King River (Victoria, Austràlia), Alvear (de la població cordovesa de Montilla, a la DO Montilla-Moriles) o Scala Dei (DOQ Priorat) a la maison de Champagne Benoît Lahaye (Reims). Ara, després d’haver voltat mig món, diu que “és hora de concentrar-me a casa”.
 

Foto: Gramona


Roc sent admiració, des de la discrepància, amb el seu pare i sobretot pel seu avi patern, Josep Lluís. Afirma ser un “enamorat” del Priorat i de la Champagne, i reconeix que a la llarga li “encantaria” impulsar un projecte personal al Priorat. Considera que el Penedès i el Cava s’haurien d’emmirallar al Priorat i a la Champagne, unes denominacions que qualifica com a “pures”.

També té entre cella i cella posar en valor el gran patrimoni de vins rancis criats pel sistema de criaderes i soleres per part del seu avi Josep Lluís. Com als qui el van precedir a la seva família, a Roc el guia la curiositat i la creativitat, i espera expressar “tota la bellesa del nostre paisatge sense més límits que els que posi l'ésser humà i la historia”. L’objectiu de la família, diuen, és “transformar el fruit de la terra en el millor vi escumós possible, en un cava a la taula dels grans escumosos”.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
01/01/1970
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés
01/01/1970
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Denominacions pures
Manuel Duran, 19/09/2018 a les 12:08
+0
-0
Suposo que las Denominacions pures son las que no autoritzant vins afrancesats

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.