​Albet i Noya, 40 anys fent vins ecològics i innovant a Catalunya

L'any 1978 Josep Maria Albet va començar a entrar raïm ecològic al celler de Can Vendrell de la Codina, a Sant Pau d’Ordal (Subirats)

Vuit vins negres espectaculars i autòctons que probablement mai has tastat

| 12/09/2018 a les 18:55h
Arxivat a: Cellers, Vi ecològic, Albet i Noya

La verema 2018 no és una verema qualsevol per a Albet i Noya. Ja fa 40 anys que Josep Maria Albet va començar a entrar raïm ecològic al celler de Can Vendrell de la Codina, a Sant Pau d’Ordal (Subirats). Era l’any 78 i fou l'encàrrec d’una empresa danesa que buscava exportar vins ecològics als països nòrdics. 

L’any 1978 n’era només una hectàrea de vinya d’ull de llebre, d’on en van sortir 5000 ampolles amb destinació a Dinamarca, i que van ser rebudes amb gran escepticisme dins el sector penedesenc.  Avui, en són més 170 parcel·les, de 22 varietats diferents de raïm i de les quals se’n fan prop d’un milió d’ampolles que s’exporten a tot el món. Segons Josep Maria Albet “L’any 2018 ja ningú qüestiona l’ecologisme com a única via de conreu de la vinya. El 1978, molts ho van veure com una bogeria i una pèrdua de temps”.
 

La verema 2018 i el repte de les varietats resistents

La verema 2018 ha estat marcada per una abundant pluviometria durant l’hivern (les vinyes s’han tenyit de blanc dues vegades a la finca d’Albet i Noya) i una primavera molt moderada. Això ha provocat una lenta maduració del raïm però també elevats nivells d’humitat i, per tant, de fongs, cosa que ha fet anar de corcoll als viticultors.

En un any com aquest, es posa en evidència la necessitat de seguir treballant en el projecte VRIAACC (Varietats Resistents i Autòctones Adaptades al Canvi Climàtic). Aquest projecte treballa pel desenvolupament de noves plantes, descendents de les actuals, resistents a plagues com l’oïdi i el míldiu i poder disminuir així els tractaments de sofre i eliminar l’ús de coure a la vinya. Un projecte en el qual Albet i Noya s’ha involucrat des de fa 5 anys i és una de les grans apostes I+D de cara el futur.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
“Bodegons amb ampolla de vi”, de la col·lecció Envinats, conté tres conferències d'Eduard Puig i Vayreda
“Bodegons amb ampolla de vi”, de la col·lecció Envinats, conté tres conferències d'Eduard Puig i Vayreda | Ruth Troyano
Ruth Troyano
“Bodegons amb ampolla de vi” és el novè títol de la col·lecció Envinats, un volum que conté tres conferències impartides per l’enòleg Eduard Puig i Vayreda a la dècada dels 80
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
La DO Conca de Barberà organitza un tast on reivindica que ha triplicat la producció de vins de trepat en 12 anys, però també que té moltes altres elaboracions per oferir | Els tastos presencials amb els elaboradors es reprenen un cop s'ha posat fi a l'estat d'alarma
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 1 comentari
Us donem 5 idees de vins originals i atrevits per regalar ara que s'ha acabat l'estat d'alarma