Verema 2018

Damià Deàs, gerent de Caves Vilarnau;​«Controlat el míldiu, la verema serà ideal per elaborar caves de llarga criança»

Una vegada controlats els problemes de míldiu per les pluges i la humitat, es preveu una verema òptima

El 2019, tots els caves del celler seran ecològics 100%

Visita a Caves Vilarnau

Damià Deàs, nou president de l’Institut del Cava

| 07/09/2018 a les 07:50h
Especial: Verema
Arxivat a: Cellers, Damià Deàs, Caves Vilarnau
Damià Deàs, gerent de Vilarnau, ens parla de la verema d'aquest any, òptima per l'elaboració de caves de llarga criança
Damià Deàs, gerent de Vilarnau, ens parla de la verema d'aquest any, òptima per l'elaboració de caves de llarga criança | Cupatges
Caves Vilarnau elabora totes les seves referències amb cultiu ecològic des del 2016 -primera collita 100% ecològica-. El 2019 ja preveu elaborar els seus caves de llarga criança també100% ecològics.

Segons el seu gerent, Damià Deàs, “la decisió de caminar cap a una viticultura ecològica va començar fa alguns anys quan es va realitzar una important analítica de sòls i de la fulla, en la qual a més de certificar els paràmetres de nitrogen i potassi, es va detectar una baixa presència de microorganismes, bacteris i llevats. En aquell moment es va prendre la decisió de canviar la forma d’actuar respectant aquell sòl i es va començar a treballar d’una manera més sostenible i ecològica. Així, vam començar a utilitzar adobs ecològics procedents de compost vegetals certificats”.



Enguany s’espera una verema i una qualitat del raïm excel·lents. Amb respecte l’any 2017, les tasques han començat una mica més tard degut a les pluges registrades. “Aquest escenari és l’ideal per elaborar caves de llarga criança, amb bona graduació alcohòlica i excel·lent acidesa”, assegura el gerent de Caves Vilarnau.

Quant a les varietats, algunes parcel·les de Macabeu s’han vist amenaçades pel fong (mildiu), però s’ha aconseguit evitar sense l’aplicació d’herbicides, ni sulfats químics. De forma molt mesurada s’utilitza “brou bordelès”, així com feromones de confusió sexual per evitar l’arna. Per la seva banda, altres varietats han tingut una maduració molt bona i equilibrada, gràcies a la reserva d’aigua d’aquest any i a les fresques nits d’estiu.

2019: elaboració 100% ecològica

Vilarnau es fixa com a objectiu per el 2019 “tenir tots els seus caves amb la certificació de producte ecològic-vegà”, segons preveu Damià Deàs. Actualment, la col·lecció ecològica la conforma el cava Vilarnau Rosé Delicat i el vi “Capricis” de Vilarnau, elaborat amb Xarel·lo.
 
La verema és nocturna i es perllonga des de mitjans d’agost fins la meitat de setembre “per evitar les altes temperatures”. La resta es realitza manual i diürna.

Comença amb la Chardonnay conreada a la finca d’Espiells, una varietat de cicle vegetatiu curt que aporta una bona estructura i aromes molt afruitades i complexes.

La segueix la Pinot Noir, també de la finca d’Espiells i que es vinifica en blanc (blanc de noirs) i en rosat. Aquesta varietat és complexa en el camp de la viticultura, però molt agraïda en ampolla, ja que aporta acidesa, elegància en boca i aroma. La verema continua amb la Macabeu, varietat molt important en els coupages, per la qual cosa Vilarnau la considera la “columna vertebral” per la seva aportació en aroma, estructura, acidesa i elegància.

A continuació, el torn és de la Xarel·lo, que aporta estructura alcohòlica, untuositat i cremositat en boca. I, per últim, la Parellada de Muntanya (situada entre 500 i 700 metres d’altitud), una varietat que destaca per la seva poca graduació, tot i que el més preuat és la seva acidesa natural, bàsica per als coupages de llarga criança.
 

La verema finalitza a principis d’octubre, precisament amb aquesta última varietat, ja que només es recull en zones altes del Penedès superior.

A Vilarnau vivim de la terra i per això està en el nostre ADN cuidar-la i mimar-la al màxim. Quant millor tractem el terroir i el seu entorn, millors fruits obtindrem de la vinya i millors caves de llarga criança es podran elaborar”, afirma Deás.

En l’actualitat, Vilarnau compta amb 60 hectàrees, entre vinya pròpia i controlada, on s’apliquen tècniques de viticultura de precisió i que tenen certificació ecològica. Actualment, els caves de llarga criança de Vilarnau, elaborats amb el menor impacte possible sobre la natura, estan presents en 50 països i les seves principals destinacions són Suècia, Regne Unit, Holanda, Bèlgica i Lituània.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Nico Bour és cofundador d'Uvinum
Nico Bour és cofundador d'Uvinum
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb Nico Bour, cofundador d'Uvinum, el Marketplace de vins, cerveses i destil·lats de referència a Europa.
Imatge il·lustrativa
Convocada pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya per impulsar la recerca infermera amb impacte social | Cava Bertha ha produït un cava solidari i els beneficis de la seva venda es destinaran al finançament d’aquest projecte
Imatge il·lustrativa
Aquest dissabte dia 17 de novembre de 10 a 13h sardinada popular gratuïta amb tast de dos vins i oli verd nou