Verema 2018

Damià Deàs, gerent de Caves Vilarnau;​«Controlat el míldiu, la verema serà ideal per elaborar caves de llarga criança»

Una vegada controlats els problemes de míldiu per les pluges i la humitat, es preveu una verema òptima

El 2019, tots els caves del celler seran ecològics 100%

Visita a Caves Vilarnau

Damià Deàs, nou president de l’Institut del Cava

| 07/09/2018 a les 07:50h
Especial: Verema
Arxivat a: Cellers, Damià Deàs, Caves Vilarnau
Damià Deàs, gerent de Vilarnau, ens parla de la verema d'aquest any, òptima per l'elaboració de caves de llarga criança
Damià Deàs, gerent de Vilarnau, ens parla de la verema d'aquest any, òptima per l'elaboració de caves de llarga criança | Cupatges
Caves Vilarnau elabora totes les seves referències amb cultiu ecològic des del 2016 -primera collita 100% ecològica-. El 2019 ja preveu elaborar els seus caves de llarga criança també100% ecològics.

Segons el seu gerent, Damià Deàs, “la decisió de caminar cap a una viticultura ecològica va començar fa alguns anys quan es va realitzar una important analítica de sòls i de la fulla, en la qual a més de certificar els paràmetres de nitrogen i potassi, es va detectar una baixa presència de microorganismes, bacteris i llevats. En aquell moment es va prendre la decisió de canviar la forma d’actuar respectant aquell sòl i es va començar a treballar d’una manera més sostenible i ecològica. Així, vam començar a utilitzar adobs ecològics procedents de compost vegetals certificats”.



Enguany s’espera una verema i una qualitat del raïm excel·lents. Amb respecte l’any 2017, les tasques han començat una mica més tard degut a les pluges registrades. “Aquest escenari és l’ideal per elaborar caves de llarga criança, amb bona graduació alcohòlica i excel·lent acidesa”, assegura el gerent de Caves Vilarnau.

Quant a les varietats, algunes parcel·les de Macabeu s’han vist amenaçades pel fong (mildiu), però s’ha aconseguit evitar sense l’aplicació d’herbicides, ni sulfats químics. De forma molt mesurada s’utilitza “brou bordelès”, així com feromones de confusió sexual per evitar l’arna. Per la seva banda, altres varietats han tingut una maduració molt bona i equilibrada, gràcies a la reserva d’aigua d’aquest any i a les fresques nits d’estiu.

2019: elaboració 100% ecològica

Vilarnau es fixa com a objectiu per el 2019 “tenir tots els seus caves amb la certificació de producte ecològic-vegà”, segons preveu Damià Deàs. Actualment, la col·lecció ecològica la conforma el cava Vilarnau Rosé Delicat i el vi “Capricis” de Vilarnau, elaborat amb Xarel·lo.
 
La verema és nocturna i es perllonga des de mitjans d’agost fins la meitat de setembre “per evitar les altes temperatures”. La resta es realitza manual i diürna.

Comença amb la Chardonnay conreada a la finca d’Espiells, una varietat de cicle vegetatiu curt que aporta una bona estructura i aromes molt afruitades i complexes.

La segueix la Pinot Noir, també de la finca d’Espiells i que es vinifica en blanc (blanc de noirs) i en rosat. Aquesta varietat és complexa en el camp de la viticultura, però molt agraïda en ampolla, ja que aporta acidesa, elegància en boca i aroma. La verema continua amb la Macabeu, varietat molt important en els coupages, per la qual cosa Vilarnau la considera la “columna vertebral” per la seva aportació en aroma, estructura, acidesa i elegància.

A continuació, el torn és de la Xarel·lo, que aporta estructura alcohòlica, untuositat i cremositat en boca. I, per últim, la Parellada de Muntanya (situada entre 500 i 700 metres d’altitud), una varietat que destaca per la seva poca graduació, tot i que el més preuat és la seva acidesa natural, bàsica per als coupages de llarga criança.
 

La verema finalitza a principis d’octubre, precisament amb aquesta última varietat, ja que només es recull en zones altes del Penedès superior.

A Vilarnau vivim de la terra i per això està en el nostre ADN cuidar-la i mimar-la al màxim. Quant millor tractem el terroir i el seu entorn, millors fruits obtindrem de la vinya i millors caves de llarga criança es podran elaborar”, afirma Deás.

En l’actualitat, Vilarnau compta amb 60 hectàrees, entre vinya pròpia i controlada, on s’apliquen tècniques de viticultura de precisió i que tenen certificació ecològica. Actualment, els caves de llarga criança de Vilarnau, elaborats amb el menor impacte possible sobre la natura, estan presents en 50 països i les seves principals destinacions són Suècia, Regne Unit, Holanda, Bèlgica i Lituània.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Roc Gramona creu que ja ha arribat l’hora de dignificar i significar la importància de la poda
Roc Gramona creu que ja ha arribat l’hora de dignificar i significar la importància de la poda | Roc Gramona
Ruth Troyano | 1 comentari
​​​«Simont i Sirch havien observat que hi havia un problema compartit a totes les regions de vi del món que era la mort prematura de les vinyes i la propagació de malalties a la fusta...​​​»
Francesc Pintado, president de l'AEHT, i Josep Simó Llop, director comercial d'On Trade de Catalunya i Llevant de Grupo Freixenet.
Francesc Pintado, president de l'AEHT, i Josep Simó Llop, director comercial d'On Trade de Catalunya i Llevant de Grupo Freixenet.
Freixenet ha signat un conveni anual de patrocini amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona
Ampolles de rom falsificades intervingudes per la Guàrdia Civil
Ampolles de rom falsificades intervingudes per la Guàrdia Civil | GC
El gènere arribava a través de dipòsits fiscals als Països Baixos i es comercialitzava a través de dipòsits fiscals i distribuïdores espanyoles