les cartes de vins

10 consells bàsics per triar un vi al restaurant

Hem de guiar-nos pel preu? És garantia de qualitat? Ens hem de deixar recomanar?

Us donem alguns consells per no errar amb la tria

Qui escull els vins de les companyies aèries? Quins vins hi ha?

| 28/08/2018 a les 09:50h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, cartes de vins, vins i restaurants, Cartes de vins
Tot sovint, si som neòfits amb el tema dels vins, passem un mal moment a l'hora de triar l'ampolla al restaurant. Si estem en companyia, pot passar que ens faci vergonya dir que no en sabem, o pitjor encara, fer veure que en sabem quan no és veritat... El vi, com la cervesa, el vermut o la llet, o ens agrada o no ens agrada, i no estem obligats a saber-ne.

Les cartes normalment s'ordenen per denominacions d'origen, tot i que podem trobar-les també per tipus de vins, blancs, negres, rosats... I fins i tot per preus, de més barat a més car. Moltes vegades acabem escollint per la columna de la dreta, la del preu, i no sempre encertem. Ni els vins més cars són garantia de res, ni els més barats sempre compleixen les expectatives.
 

Alguns consells bàsics per escollir bé l'ampolla al restaurant

- Algunes cartes porten notes de tast indicatives de cada vi; "vi blanc jove i afruitat", "vi negre amb cos i criança de 12 mesos", "rosat de color pàl·lid, suau i llaminer"... Llegiu les notes, us ajudaran.

- Si no coneixeu cap vi o voleu tastar-ne algun de nou, pregunteu al sommelier! Per això hi són, ells han fet la carta -com a mínim, haurien de conèixer-la- i us guiaran amb la tria. Compte però amb el preu, pregunteu-lo abans de beure l'ampolla si no voleu sorpreses.

- Si sou en un restaurant de cuina de mercat, catalana, si us plau, escolliu vins catalans. N'hi ha de tots preus, tipus i colors. I si sou de viatge, tasteu els vins de la zona igual que fareu amb la seva gastronomia...

- Si sou en un restaurant italià, japonès o libanès i no coneixeu els vins de la carta, penseu amb el cava! Els escumosos són uns grans aliats, són apostes segures per la seva versatilitat. Combinen amb gairebé tot tipus de menjar. I ja els coneixeu.

- Si heu d'acompanyar un dinar potent, amb coccions llargues, de secrets, preses i carns de caça, escolliu un vi també potent, amb criança. O un cava, però amb poc sucre i llarga criança!

- Contràriament, eviteu els vins complexos o molt intensos si el menjar és suau; amanides, verdures, pastes...

- Compte si el restaurant té "vi de la casa". Solen ser els més dolents i molt sovint elaborats a 500 kilòmetres d'aquí.

- Si t'agrada una denominació d'origen, aposta pels seus vins, però no deixis de tastar-ne d'altres zones. Una DO és garantia de qualitat pel control dels vins que s'hi emparen però tots ells no tenen perquè agradar-vos.

- Tasteu nous vins, de noves zones. Quan més informació tingueu, més disfrutareu.

- I sobretot, us ha sobrat vi? Emporteu-vos l'ampolla a casa.
 

Carta de vins del Restaurant l'Era d'Arenys de Munt Foto: L'Era restaurant

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
El primer vi català reconegut internacionalment entre els millors
D'esquerra a dreta, Rob Cullen, director comercial de Drinks International; Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres; i Christian Davis, editor de Drinks International.
D'esquerra a dreta, Rob Cullen, director comercial de Drinks International; Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres; i Christian Davis, editor de Drinks International.
Drinks International elabora un llistat de 50 marques a partir d’una enquesta a professionals del sector de 48 països en col·laboració amb Wine Intelligence | El celler familiar s’ha mantingut en aquesta posició durant nou anys i ocupa el segon lloc del rànquing mundial, després de Penfolds
Imatge il·lustrativa
Special Edition Costa Brava Brut Reserva 2014 i Torelló 225 Brut Nature són els primers escumosos Corpinnat del celler de l'Alt Penedès
Imatge il·lustrativa
Amb el lema «Els relats que mouen el món», Kosmopolis 2019 presenta al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona un programa que reuneix el millor planter d'autors per tractar alguns desafiaments de la literatura | Abadal col·labora amb els seus vins, que es podran degustar al llarg del festival.