les cartes de vins

10 consells bàsics per triar un vi al restaurant

Hem de guiar-nos pel preu? És garantia de qualitat? Ens hem de deixar recomanar?

Us donem alguns consells per no errar amb la tria

Qui escull els vins de les companyies aèries? Quins vins hi ha?

| 28/08/2018 a les 09:50h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, vins i restaurants, cartes de vins, Cartes de vins
Tot sovint, si som neòfits amb el tema dels vins, passem un mal moment a l'hora de triar l'ampolla al restaurant. Si estem en companyia, pot passar que ens faci vergonya dir que no en sabem, o pitjor encara, fer veure que en sabem quan no és veritat... El vi, com la cervesa, el vermut o la llet, o ens agrada o no ens agrada, i no estem obligats a saber-ne.

Les cartes normalment s'ordenen per denominacions d'origen, tot i que podem trobar-les també per tipus de vins, blancs, negres, rosats... I fins i tot per preus, de més barat a més car. Moltes vegades acabem escollint per la columna de la dreta, la del preu, i no sempre encertem. Ni els vins més cars són garantia de res, ni els més barats sempre compleixen les expectatives.
 

Alguns consells bàsics per escollir bé l'ampolla al restaurant

- Algunes cartes porten notes de tast indicatives de cada vi; "vi blanc jove i afruitat", "vi negre amb cos i criança de 12 mesos", "rosat de color pàl·lid, suau i llaminer"... Llegiu les notes, us ajudaran.

- Si no coneixeu cap vi o voleu tastar-ne algun de nou, pregunteu al sommelier! Per això hi són, ells han fet la carta -com a mínim, haurien de conèixer-la- i us guiaran amb la tria. Compte però amb el preu, pregunteu-lo abans de beure l'ampolla si no voleu sorpreses.

- Si sou en un restaurant de cuina de mercat, catalana, si us plau, escolliu vins catalans. N'hi ha de tots preus, tipus i colors. I si sou de viatge, tasteu els vins de la zona igual que fareu amb la seva gastronomia...

- Si sou en un restaurant italià, japonès o libanès i no coneixeu els vins de la carta, penseu amb el cava! Els escumosos són uns grans aliats, són apostes segures per la seva versatilitat. Combinen amb gairebé tot tipus de menjar. I ja els coneixeu.

- Si heu d'acompanyar un dinar potent, amb coccions llargues, de secrets, preses i carns de caça, escolliu un vi també potent, amb criança. O un cava, però amb poc sucre i llarga criança!

- Contràriament, eviteu els vins complexos o molt intensos si el menjar és suau; amanides, verdures, pastes...

- Compte si el restaurant té "vi de la casa". Solen ser els més dolents i molt sovint elaborats a 500 kilòmetres d'aquí.

- Si t'agrada una denominació d'origen, aposta pels seus vins, però no deixis de tastar-ne d'altres zones. Una DO és garantia de qualitat pel control dels vins que s'hi emparen però tots ells no tenen perquè agradar-vos.

- Tasteu nous vins, de noves zones. Quan més informació tingueu, més disfrutareu.

- I sobretot, us ha sobrat vi? Emporteu-vos l'ampolla a casa.
 

Carta de vins del Restaurant l'Era d'Arenys de Munt Foto: L'Era restaurant

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
El celler Purgatori s'ha construit rehabilitant el celler dels monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat del 1770
Sergi Cortés
01/01/1970
Torres rehabilita un antic celler benedictí a Les Garrigues on hi construeix el seu Projecte "Purgatori" | L’acte d’inauguració del celler ha comptat amb la presència de la Consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya Teresa Jordà
Imatge il·lustrativa
Alicia Andreu
01/01/1970
Travel Priorat és una agència receptora de Falset. Parlem amb el seu gerent per saber més coses dels americans que ens visiten