curiositats

5 vinyes extremes on sembla impossible fer vi

Quina és la vinya més austral? Es pot fer vi a 3100 metres d'altitud?

Recorrem el planeta buscant vinyes extremes, que per la seva latitud, clima o terrer sembla una proesa fer vi

10 curiositats sobre el món del vi

| 14/08/2018 a les 08:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, Vinyes extremes, vinyes extremes
En termes generals es parla que el conreu ideal de vinya se situa entre els 30° i els 50° de latitud (tant per l'hemisferi sud com pel nord). Però lluny d'aquesta realitat trobem vinyes en racons inhòspits de tot el planeta. En arxipèlags, damunt de cendres de lava volcànica, en un desert o a 3100 metres d'altitud en són alguns exemples.

Ampelidacees, Tahití
 


Ampelidacees, Tahití

A la Polinèsia francesa, a més de 5000 kilòmetres de qualsevol continent, al bell mig del Pacífic, trobem unes 10 hectàrees de vinya. En un clima sense estacions, i després de molts anys d'investigació prèvia, el 1992 es van plantar els primers ceps.

La collita té lloc cada 5 mesos a 5 mesos i mig, encara que a la pràctica, cada any la collita es realitza en una data diferent. La durada del cicle vegetatiu és en funció de les condicions climàtiques, la influència de la lluna i les marees.

El celler produeix tres vins blancs i un rosat. Actualment treballa amb biodinàmica i els seus vins han guanyat medalles al Vinalies internacional de París.
 

Sahara Vineyards, Egipte

Un dels llocs més impossibles per cultivar raïm. Prop de Luxor, on lluiten contra una terra àrida i seca com cap altra. Al bell mig del desert del Sahara cultiven Viognier, Chenin Blanc i Garnatxa Blanca. El seu propietari, Karim Hwaidak reconeix la seva inspiració en el projecte català Raimat, a Lleida.

Raimat era un petit desert de més de 3000 hectàrees on només hi  havia un castell mig en runes i actualment hi ha més de 2000 hectàrees de vinya. Ingenieria per fertilitzar terrenys impossibles. 
 

Llac General Carrera, Aysén, a la Patagonia xilena - Pixabay
 


Keóken, el vi més austral del món

L'Instituto de Investigaciones Agropecuarias -del Ministerio de Agricultura xilè- després d'anys d'investigacions va treure al mercat, el passat 2017, el projecte Keóken, el vi més austral del món, que es produeix a la localitat de Chile Chico, al llac "General Carrera", a la Patagonia.

Keóken -que significa alba a llengua Tehuelche- s'elabora amb Sauvignon Blanc en la seva versió de vi blanc, i Pinot Noir per al negre, amb uns ceps que van ser plantats al centre experimental de l'INIA fa uns 8 anys.

 

Altura Máxima, el vi més alt del món, d'una vinya de 3111 metres d'altitud
 


Finca Colomé, vinyes d'altitud extrema

Finca Colomé està situada a la vall argentina Calchaquí, a la província de Salta. Una bodega envoltada de vinyes a una altitud que oscil·la entre 2700 metres i 3200 metres. 

La bodega, adquirida el 2001 pel suís Donald Hess, pot presumir d'elaborar els vins més alts del món -certificats pel llibre Guinness-, vins de 3000 metres d'altitud, on el mareig, la falta d'aire i els lents moviments són constants al principi.

Un terrer únic al món, amb condicions extremes que dificulten els equilibris de les varietats que hi ha cultivades, prop de 30 hectàrees de Malbec, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Torrontés, Sauvignon Blanc i Chardonnay.
 

La Geria, Lanzarote

 

Vinya volcànica de cendra al celler La Geria, a Lanzarote

La Geria va ser construïda a finals del segle XIX al paratge natural de la Geria, a Lanzarote. En l'actualitat és un dels cellers més visitats de l'Estat -300.000 visites anuals-, per l'espectacular terrer de cendra volcànica creat per 2 erupcions del volcà Timanfaya, el 1730 i el 1736.

El celler, ubicat dins el Parc Nacional de Timanfaya, produeix vins joves de Moscatell i de Malvasia i vins negres de maceració carbònica amb DO Lanzarote.
 

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Tastem 16 escumosos DO Cava de gamma alta de menys de 20 euros
Imatge il·lustrativa
Per a potenciar la recuperació econòmica després de la COVID-19, el celler del Penedès ha donat 20.000 ampolles de vi i 5.000 d’oli d’oliva verge extra amb un valor de més de 300.000€ al canal HORECA
Mas Comtal i Mas Blanch i Jové han plantat vinya durant el confinament.
Mas Comtal i Mas Blanch i Jové han plantat vinya durant el confinament. | Twitter
Jordi Bes
Les hectàrees de varietats tradicionals no paren de créixer ni durant el confinament, però quan es tracta de vendre vi segueixen tenint sortida també les foranes | Les garnatxes estan entre les més plantades pel potencial que hi veuen tant cellers petits com grans, mentre que hi ha qui també es decanta pel monestrell