curiositats

5 vinyes extremes on sembla impossible fer vi

Quina és la vinya més austral? Es pot fer vi a 3100 metres d'altitud?

Recorrem el planeta buscant vinyes extremes, que per la seva latitud, clima o terrer sembla una proesa fer vi

10 curiositats sobre el món del vi

| 14/08/2018 a les 08:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, Vinyes extremes, vinyes extremes
En termes generals es parla que el conreu ideal de vinya se situa entre els 30° i els 50° de latitud (tant per l'hemisferi sud com pel nord). Però lluny d'aquesta realitat trobem vinyes en racons inhòspits de tot el planeta. En arxipèlags, damunt de cendres de lava volcànica, en un desert o a 3100 metres d'altitud en són alguns exemples.

Ampelidacees, Tahití
 


Ampelidacees, Tahití

A la Polinèsia francesa, a més de 5000 kilòmetres de qualsevol continent, al bell mig del Pacífic, trobem unes 10 hectàrees de vinya. En un clima sense estacions, i després de molts anys d'investigació prèvia, el 1992 es van plantar els primers ceps.

La collita té lloc cada 5 mesos a 5 mesos i mig, encara que a la pràctica, cada any la collita es realitza en una data diferent. La durada del cicle vegetatiu és en funció de les condicions climàtiques, la influència de la lluna i les marees.

El celler produeix tres vins blancs i un rosat. Actualment treballa amb biodinàmica i els seus vins han guanyat medalles al Vinalies internacional de París.
 

Sahara Vineyards, Egipte

Un dels llocs més impossibles per cultivar raïm. Prop de Luxor, on lluiten contra una terra àrida i seca com cap altra. Al bell mig del desert del Sahara cultiven Viognier, Chenin Blanc i Garnatxa Blanca. El seu propietari, Karim Hwaidak reconeix la seva inspiració en el projecte català Raimat, a Lleida.

Raimat era un petit desert de més de 3000 hectàrees on només hi  havia un castell mig en runes i actualment hi ha més de 2000 hectàrees de vinya. Ingenieria per fertilitzar terrenys impossibles. 
 

Llac General Carrera, Aysén, a la Patagonia xilena - Pixabay
 


Keóken, el vi més austral del món

L'Instituto de Investigaciones Agropecuarias -del Ministerio de Agricultura xilè- després d'anys d'investigacions va treure al mercat, el passat 2017, el projecte Keóken, el vi més austral del món, que es produeix a la localitat de Chile Chico, al llac "General Carrera", a la Patagonia.

Keóken -que significa alba a llengua Tehuelche- s'elabora amb Sauvignon Blanc en la seva versió de vi blanc, i Pinot Noir per al negre, amb uns ceps que van ser plantats al centre experimental de l'INIA fa uns 8 anys.

 

Altura Máxima, el vi més alt del món, d'una vinya de 3111 metres d'altitud
 


Finca Colomé, vinyes d'altitud extrema

Finca Colomé està situada a la vall argentina Calchaquí, a la província de Salta. Una bodega envoltada de vinyes a una altitud que oscil·la entre 2700 metres i 3200 metres. 

La bodega, adquirida el 2001 pel suís Donald Hess, pot presumir d'elaborar els vins més alts del món -certificats pel llibre Guinness-, vins de 3000 metres d'altitud, on el mareig, la falta d'aire i els lents moviments són constants al principi.

Un terrer únic al món, amb condicions extremes que dificulten els equilibris de les varietats que hi ha cultivades, prop de 30 hectàrees de Malbec, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Torrontés, Sauvignon Blanc i Chardonnay.
 

La Geria, Lanzarote

 

Vinya volcànica de cendra al celler La Geria, a Lanzarote

La Geria va ser construïda a finals del segle XIX al paratge natural de la Geria, a Lanzarote. En l'actualitat és un dels cellers més visitats de l'Estat -300.000 visites anuals-, per l'espectacular terrer de cendra volcànica creat per 2 erupcions del volcà Timanfaya, el 1730 i el 1736.

El celler, ubicat dins el Parc Nacional de Timanfaya, produeix vins joves de Moscatell i de Malvasia i vins negres de maceració carbònica amb DO Lanzarote.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
«Somiadors, és l'aposta dels enòlegs de Torres a l'Empordà i correspon al quart vi de la col·lecció 7 Magnífics. L'essència de la carinyena vella amb una justa aportació de la garnatxa per fer-lo més plaent en boca»
Imatge il·lustrativa
Demà es presenta la Ruta del Vi de la DO Terra Alta a Gandesa | Per Joan Arrufí, president de la DO terra Alta, "és molt important haver aconseguit un acord amb el Consell Comarcal per poder treballar un projecte únic en un únic territori".
Imatge il·lustrativa
Preguntem a sis dels nostres sommeliers més premiats quin vi negre amb DO Penedès recomanarien
Imatge il·lustrativa
El celler ha iniciat una nova etapa per a acostar al gran públic el seu patrimoni històric, arquitectònic i vitivinícola, a través de visites guiades fixes | L’experiència també permet descobrir l’estreta relació del celler amb els Castellers de Vilafranca