Jaume Gramona; ​«fem escumosos i per filosofia no fem mai cap tipus de correcció a l’hora de vinificar, ni en sucres ni en acideses»

Les altes temperatures dels darrers dies han fet precipitar l’inici de la collita

Gramona ha obtingut el segell biodinàmic Biodyvin i el registre europeu EMAS de sostenibilitat i respecte pel medi ambient

Verema Solidària presenta els vins de les edicions 2016 i 2017 i el projecte de 2018

| 09/08/2018 a les 09:57h
Arxivat a: Cellers, EMAS, Jaume Gramona, Gramona, Biodyvin
Imatge il·lustrativa
Gramona ha iniciat la verema 2018 al Penedès i ho ha fet començant amb les varietats forànies chardonnay i pinot noir, que sempre maduren abans. Concretament, la primera varietat a collir ha estat la chardonnay per a base cava, destinada a l’elaboració de l’Argent Blanc.

Aquesta precipitació d’inici de verema s’ha donat per la suma de les altes temperatures a la natural maduració del raïm. L’increment tan elevat de calor fa que el raïm es deshidrati al mateix temps que la planta tanca els estomes durant la nit (necessita estar per sota dels 20ºC per poder respirar).

Més volum de raïm, molt òptima per cava, no tant per als vins tranquils

Pel que fa a les dates d’inici, són força similars a les de collites anteriors, tot i que enguany la campanya no serà tant curta com l’any passat, sinó que s’allargarà fins al mes de setembre. La previsió és que sigui una verema molt interessant per als caves, ja que es mantenen les acideses altes tot i l’augment de concentració de sucre, degut a l’evaporació de l’aigua. Menys òptima, en canvi, per als vins tranquils. I és que aconseguir bones madureses amb sanitat no és feina fàcil.

Segons Jaume Gramona, “no oblidem que fem escumosos i que, per filosofia i manera de treballar, no fem mai cap tipus de correcció a l’hora de vinificar, ni en sucres ni en acideses”. En global, “estic molt content perquè la vinya, que és la mare de tot plegat, no ha patit”, afegeix.

Primavera de pluges abundants

Afortunadament, enguany les pluges han estat molt abundants, fins al punt que han portat d’altres preocupacions com el míldiu o l’oïdi. Tot i que això, com també alguna pedregada  que s’ha pogut donar, forma part d’una verema normal, de les amenaces a les que sempre ha hagut de fer front el viticultor.

Principals fongs a la vinya

El míldiu i l’oïdi són dos fongs -plagues- que van venir fa temps d’Estats Units i que tenen la seva afectació tant a la fulla com al raïm. La primera senyal és visible quan la planta comença a brotar, per tant, l’afectació més evident és a la fulla. Al ser fongs, creen un miceli de color blanc que va cobrint el revers de la fulla. Gramona, que practica agricultura biodinàmica des de 2014, ha pogut fer front a aquests fongs a base de silici, d'infusions de cua de cavall i d'ortiga.
 

Xavier Gramona i Jaume Gramona, a les seves vinyes penedesenques Foto: Gramona


Gramona obté els segell Biodyvin i el registre europeu EMAS

El celler penedesenc ha obtingut el segell Biodyvin, per part del Syndicat International des Vignerons en Culture Bio-dynamique, específic per al sector del vi a nivell mundial, i que afecta tant a la viticultura (vinya) com a la vinificació (celler).

L’any 2014, va obtenir el segell Demeter, que certifica l’agricultura i vinificació biodinàmiques a cada vi. I aquest passat mes de juliol ha obtingut el segell Biodyvin per part del Syndicat International des Vignerons en Culture Bio-dynamique, un certificat molt exigent específic per al sector del vi a nivell mundia –a diferència del Demeter, que és per a tot tipus de conreus-, i que certifica el treball en biodinàmica tant pel que fa a viticultura (vinya) com a vinificació (celler), i que per tant és extensible a tots els vins i caves que s’hi elaboren. Ambdós segells, Demeter i Biodyvin, són compatibles i complementaris entre ells.

El registre europeu EMAS -Eco-Management and Audit Scheme- mesura el compromís amb la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, i Gramona s'ha convertit en el primer celler de l'Estat i en un dels pocs a tot el món en obtenir-lo. Es tracta d’un distintiu d’excel·lència emès per la Unió Europea que certifica de manera exhaustiva la seva responsabilitat ambiental i sostenible, garantint així la màxima transparència en aquestes matèries.

Gramona va iniciar l’any 2001 el seu canvi cap a la sostenibilitat amb la construcció d’un nou celler, el Celler Batlle, amb una arquitectura bioclimàtica pensada i dissenyada per minimitzar l’impacte mediambiental i reduir el consum d’energies; i cap a l’agricultura integrada, com a transició cap a l’ecològica primer i a la biodinàmica després.

 

També us pot interessar

Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Fins el proper 3 de novembre, al restaurant l'Enoteca del xef Paco Pérez, es podrà degustar un menú homenatge a la varietat Garnatxa | El menú ha estat creat entre el restaurant i el propietari de Vinyes Domènech, Joan Ignasi Domènech
Imatge il·lustrativa
La collita se situaria en 31.800 tones, inferior a l’any passat però lleugerament superior a una campanya mitjana | Les xifres són provisionals, depenent de les pluges de l’octubre i dels rendiments de l’oli
Imatge il·lustrativa
Fins al 27 d’octubre es mantindrà oberta la possibilitat d’inscriure’s en aquesta iniciativa que enguany augmenta els premis per als participants